KÖŞE YAZISI – Silivri Sultan Süleyman Köprüsü ve Civarına Bir Tasarım Geliştirdik..

0
2546

Silivri’de bir dönem araç devrilmesinden dolayı trafiğe kapatılan ve restorasyona alınan Mimar Sinan Eseri Sultan Süleyman Köprüsü, eski dönemlerde Osmanlı İmparatorluğu’nun iki başkenti olan İstanbul ile Edirne’yi birleştiren yol üzerindeki tek köprüydü. Yaklaşık 7-8 senedir trafiğe kapatılan bu köprü halen restorasyonu bitmemiş halde beklemektedir. Hatta ve hatta daha berbat durumdadır. Aldığımız bilgilere göre proje, restorasyon firmasının yanlış taş ve malzeme kullanmasından dolayı beklemektedir.

Köprü ile alakalı son durumu aşağıdaki linkten takip edebilirsiniz.. – https://silivri.tv.tr/2018/07/19/kose-yazisi-tarihine-sahip-cik-faysal-bulut-yazdi/

Bu eser ile alakalı yürüttüğümüz takip çalışmalarının devamında, bu esere ve çevre düzenlemesine bir tasarım hazırladık. Turistlerin ve Silivri’den yolu geçenlerin mola verebileceği, özellikle gençlerin alternatif eğlence, kamp, festival, konser, şenlikler, Workshoplar gerçekleştirebileceği sosyal yanı yüksek bir fikir oluşturmak istedik ve yeşil alanıyla, Tarihi Mirasıyla, Koca Mimar Sinan’ıyla, gençleri, sosyal aktiviteleri ve teknolojiyi bir araya topladık.

Görselde olduğu gibi kamp alanlarının, festival sahnesinin ( Tıpkı Zeytinli’de olduğu gibi / Zeytinli Rock Fest ), yeşil alanın, sandallarla ulaşımın, etkinlik alanlarının yer aldığı bir konsept oluşturmaya çalıştık. Köprü kemerlerinden köprünün ön ve arka kısmına bağlantının olduğu, köprünün ve köprü arkasındaki yolun trafiğe kapandığı, alternatif yollarla trafik akışının düzenlendiği ve en önemlisi köprü üzerinin sadece yayaya açık ve konser zamanları köprü üzerinden sahneyi görebilecek bir sistem düşündük.

Elbette ki ölçümsel ve rakamsal bazı değerlerin kısmen göz ardı edildiği bu konsept ve fikir amaçlı oluşturulan tasarımda amaç, böyle bir konsepti Silivri’ye kazandırmanın mümkün olduğudur. Bunu Silivri’ye kazandırmanın yanı sıra gençlerimize, tahmini bitiş tarihi 1568 olan bu tarihi mirasın 450 yıldır dimdik ayakta durduğu ve kültürlerin 450 yıl sonra aynı miras üzerinde yaşadığını göstermek ve gençlere bunu yaşatıp, hissettirip, miraslarını hayatlarına sokmaktır.

Bu ve bunun gibi fikirler, Silivri için geç kalınmış ve bir an önce değerlendirilip hayata geçirilmesi gereken projelerdir.

Saygılarımızla

Proje ile alakalı iletişime geçebilirsiniz – [email protected] / burakmumcu.com

@b3dmodelleme

Silivri TV – silivri.tv.tr
facebook.com/silivritvtr – instagram.com/silivritvtr – twitter.com/silivritvtr