KÖŞE YAZISI – TARİHİNE SAHİP ÇIK / FAYSAL BULUT YAZDI

0
2049

Genel ve basit tanımıyla tarihi eser, geçmiş dönemdeki insan topluluklarından günümüze ulaşan, ait olduğu dönemin izlerini taşıyan ve o dönemin bilim, sanat, edebiyat, din, mimari ve günlük yaşamı hakkında bilgiler veren eserdir.

Tarihi eserler sosyal bilimler alanında, özellikle tarihle ilgili sahip olduğumuz bilgilerin şekillendirilmesinde önemli rol oynar. Bir bölgede yerleşimin ne kadar eskiye dayandığı, insanların günlük yaşamda hangi faaliyetlerde bulunduğu ve ne tür eşyalar kullandığı, dini inanışları ve ibadet şekilleri, gelenek ve görenekleri tarihi eserler aracılıyla öğrenilebilir. Özellikle yazının icadından önceki dönemlere ilişkin bilgiler tarihi eserlerin incelenmesi sonucunda elde edilmektedir. Yok olan medeniyetlerin yer altı ve yer üstüde bıraktıkları bir mirasa sahibiz. Bu değerli mirası korumak içinde insanlarımızın desteğine ihtiyaç vardır.

Ülkemizde daha önce medeniyetler arasında savaşlarla yok olan tarihi eserler, kurtuluş savaşından sonraki kalkınma ve ekonomik mücadelesi sebebiyle yaşam hızla değişiyor ve Mezralar, köyler, şehirleşiyor. Böyle olunca eski yerleşim yerleri doğal değişim nedeniyle ya bitki örtüsü veya tarla yapılaşmasıyla geçmişini kaybediyor. Farkında olmadan veya işimize gelmediği için yapılan yapılaşama sonucu tarihi  tarihi eserlerimiz yok olmuştur.Yerleri tespit edilerek yeryüzüne çıkarılıp yada yer üstünde olan kaleler ,surlar ,köprüler restore edilip koruma altına alınmalıdır.

Bilim insanları toprak altında kalan şehirleri kalıntılarını yıllar süren kazılarla ortaya çıkarmakta ,çıkan antik kentler günümüzde geçmişten gelen eserleri koruma altına almaktadır. Günümüzde ise bazı define arayıcıları tarafından yağmalanan eserlerimiz yok olup gittiğini hepimiz bilmekteyiz. Ulaşamayan ve yok olup giden onlarca geçmişin izini taşıyan bir çok tarihi eserimiz bilinçli yada bilinçsiz şekilde yok olmaya yüz tutmuştur.

Düşünün yüzyıllardır yer altında kalan bir çok tarihi eserimiz gün yüzüne çıkarılmayı beklerken,bazı kişiler tarafından yapılan kaçak kazılar sonucu bir çok eserlerde zarar görerek yok olmaktadır. Bunun bilincinde olan bizlerin artık tarihi eserlerimize ve tarihimize sahip çıkmak için daha bilinçli davranmak zorunda olduğumuzu bilmeliyiz.

Faysal Bulut – SİLİVRİ TARİHİNE SAHİP ÇIK PLATFORMU

https://www.facebook.com/groups/381265342298925