CHP’li Ali Mahir Başarır: Sahte Diplomalı Bürokratları Perşembe Günü Açıklayacağım

0
380

CHP’li Başarır, “Cumhurbaşkanının diplomasını araştırırken, öyle bir diploma sayısına ulaştım ki, onlar da gerçek değil” diyerek ulaştığı sahte diplomalı isimleri perşembe günü açıklayacağını söyledi.

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, katıldığı canlı yayında iktidar bünyesinde birçok sahte diplomalı isim olduğunu açıkladı. “Bu benim iddiam değil, müfettişlerin, konuyla ilgili görevli kişilerin ulaştığı bilgiler” diyen Başarır, sahte diplomaya sahip siyasi isimleri perşembe günü açıklayacağını duyurdu.

Ali Mahir Başarır, hukukçu Salim şen, eski devlet bakanı Ufuk Söylemez, ve Artı Gerçek Genel Yayın Yönetmeni Ali Duran Topuz ile birlikte TELE 1’de Gökmen Karadağ’ın konuğu oldu.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, ‘sığınmacı’ açıklamasını değerlendiren Başarır, bunun ardından ülkede yaşanan yolsuzlukları ve yolsuzluklara karşı çalışmalarını anlattı. Konuşmasının devamında ise “Perşembe günü çok daha büyük bir skandalı çok daha büyük bir rezaleti açıklayacağım” diyen Başarır, devlet kademelerinde pek çok sahte diplomalı bürokrat bulunduğunu söyledi.

Başarır, şu ifadeleri kullandı:

“Perşembe günü çok daha büyük bir skandalı çok daha büyük bir rezaleti açıklayacağım. Daha önce şunu söyleyeyim, bu ülkede sahte diplomalarla yüksek lisans doktora yapan bürokratları, milletvekillerini, bakan yardımcılarını açıklayacağım. Evraklarıyla belgeleriyle…”

Gökmen Karadağ’ın araya girerek, “Bu, THK Üniversitesi, Ünsal Ban’la ilgili” demesi üzerine Başarır, “Evet, isim isim” yanıtını verdi:

“İsim isim açıklayacağım. Hiç duymadığınız isimleri göreceksiniz. Meclis kürsüsünde açıklayacağım bunu… Bu ülkeyi bu hale getirmişler efendim. Bakın, bu tespiti de YÖK yapıyor. Ben yapmıyorum.”

Salim Şen, iddiayı daha net ortaya çıkarmak için şu soruyu sordu:

“Açıklığa kavuşsun diye soruyorum, bir kez daha altını çizmek için. İktidar partisi, iktidara ortak bir takım milletvekillerinin bir takım iktidar çevrelerindeki malum ve bilinen isimlerin, bir üniversiteden (herhalde Türk Hava Kurumu Üniversitesi’nden) para karşılığı herhangi bir kayıt ve eğitim görmeden, yani usul çerçevesinden olmayan bir şekilde para karşılığı lisans ya da yüksek lisans diploması aldıklarından mı bahsediyorsunuz? Bunu mu açıklayacaksınız?”

Başarır ise şu yanıtı verdi:

“Evet, yüksek lisans ve doktora programları da dahil olmak üzere. ve bunlar da tespit edilmiş zaten. “Bu diplomaları geri verin” denilmiş, “Bunlar geçersizdir” denilmiş. Bakın gazeteciler, araştırmacılar, bakan yardımcıları, milletvekilleri, eski milletvekilleri.. Düşünebiliyor musunuz Türkiye’yi bu hale getirdiler!”

’50 KİŞİYİ BULACAK BİR SAHTE DİPLOMALI LİSTESİ’

Gökmen Karadağ’ın “Sayı verebilir misiniz sorusu üzerine Başaran “çok fazla” yanıtını verdi:

“Çok fazla, tek tek çıkartıyoruz, 30’a yakın ben buldum. 40-50’yi de bulacak gibi bu liste. Ben bu ülkenin cumhurbaşkanının diplomasını ararken, öyle bir diploma sayısına ulaştım ki, onlar da gerçek değil! Ben utanıyorum yahu. Bunların hepsinin hesabını soracağız biz. Bu iddiayı da ben ortaya koymuyorum. Bu konunun müfettişleri, bu konuyla ilgili görevli arkadaşlar tespit etmişler.

Meclis kürsüsünden araştırma önergesi vereceğim. Bakalım, çıksınlar.”

“Belgeli mi?”sorusu üzerine Başaran’ın cevabı, “hepsinin belgesi var” oldu:

‘TARIM BAKANI YARDIMCISI DA İÇLERİNDE’

“Bilgisayarlardaki tespitlerin ekran kayıtlarından tutun, üniversitedeki yolsuzluğun raporlarına kadar, hepsi mevcut. Bunlar bilinen, görev yapan, bir şekilde seçilmiş ve atanmış insanlar”

Karadağ’ın “Birkaç isim verin lütfen demesi üzerine “Perşembe günü” diyen Başarır, şöyle konuştu:

Şöyle, bakan yardımcıları var. Bir tanesini söyleyeyim, Tarım Bakan yardımcısı.”

Ünsal Ban, sahte diploma iddialarında da kilit isim olarak ortaya çıkıyor. Başarır’ın iddiasında adı geçen Türk Hava Kurumu Üniversitesi’nin eski rektörü Ban’ın bu skandaldaki konumu ilerleyen günlerde netleşecek.

BAN, THK ÜNİVERSİTESİ’NDE PARA KARŞILIĞI DİPLOMA MI DAĞITTI?

Başarır, iki ay önce katıldığı bir programda Zehra Taşkesenlioğlu’nun mal varlığıyla ilgili eleştirilerde bulunurken, “Senin eşin bu okulda her naneyi yemiş, AKP her yeri çiftlik gibi kullanmaya alışmış, belediyeleri, ihaleleri, hazineyi… Üniversiteleri de öyle kullanmış.” diyerek Ban’ın rektörlüğü döneminde para karşılığı diploma dağıttığı iddiasını ilk defa dile getirmişti:

“Kimler Türk Hava Kurumu Üniversitesi’nden para vererek okula gitmeden diploma almış? Lütfiye Çam, AKP milletvekili, AKP’nin sözcüsü Hilmi Daşdemir. Yüksek lisans yapmış. Diplomalarını nasıl almışlar, hangi sınavla, lütfen açıklasınlar. 176 kişi.”

Öte yandan Başarır’ın iddialarında sahte diplomalı olduğu işaret edilen “Tarım Bakan yardımcısı”nın dört bakan yardımcısından hangisi olduğu henüz net değil. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin yanında Tarım ve Orman Bakan Yardımcıları Ebubekir Gizligider, İbrahim Yumaklı, Nihat Pakdil ve Veysel Tiryaki görev yapıyor.

Kaynak: CHP’li Ali Mahir Başarır: Sahte diplomalı bürokratları perşembe günü açıklayacağım (gazeteduvar.com.tr)