Bakan Koca, SMA Hastaları İçin İki İlacın Tedavi Rehberinde Yer Alacağını Bildirdi

0
242

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Spinal Müsküler Atrofi (SMA) hastaları için risdiplam etken maddeli solüsyon şeklindeki ilacın ruhsatlandırma aşamasına geldiğini ve böylelikle iki ilacın tedavi rehberinde yer alacağını bildirdi.

Bakan Koca, SMA Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı yazılı açıklamada, toplantıda SMA taramalarının sonuçları, tedavisi devam eden hastaların tedavi süreçleri ve tedavi yöntemlerindeki son gelişmelerin ele alındığını belirtti.

SMA’nın kalıtsal, ilerleyici, kronik, nörolojik bir hastalık olduğunu anımsatan Koca, “2016’ya kadar dünyada bilinen bir tedavisi olmayan bu hastalık dolayısıyla hastalığın Tip-1 formu görülen bebeklerin yüzde 90’ına yakınını 2 yaşına gelmeden kaybediyorduk. 2016’da ‘nusinersen’ etken maddeli ilacın dünyada uygulanmaya başlanmasından sonra bu bebekleri hayatta tutmak için bir imkan oluştu. Bu gelişmenin hemen akabinde ülkemizde pek çok dünya ülkesinde örnek olabilecek şekilde nusinersen tedavisi tüm hastalarımıza ücretsiz verilmeye başlandı. Şu anda 1024 hastamız bu tedaviyi ücretsiz alıyor.” bilgisini paylaştı.

Kaynak: Bakan Koca, SMA hastaları için iki ilacın tedavi rehberinde yer alacağını bildirdi (aa.com.tr)