Kent Kültürü ve Kültürel Miras Çalışma Grubu’ndan Çatalca Surları Restorasyon Uyarısı

0
1419

Geçtiğimiz aylarda Çatalca Kaleiçi Surlarında başlatılan restorasyon çalışmalarına İstanbul Kent Konseyi Kent Kültürü ve Kültürel Miras Çalışma Grubu tarafından uygulamanın durdurulmasına yönelik çağrı yapıldı.

Çatalca Kaleiçi’nde yaklaşık 1400 yıllık tarihi surların restorasyonu kapsamında başlatılan çalışmalarda yanlış malzeme kullanımı ve hatalı uygulama iddalarından dolayı geçtiğimiz günlerde oluşan gündeme bir yenisi daha eklendi. İstanbul Kent Konseyi Kent Kültürü ve Kültürel Miras Çalışma Grubu Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Çatalca Surları’ndaki hatalı uygulamalar acilen durdurulmalıdır çağrısında bulundu.

Grubun yerinde yaptığı inceleme ve yayınladığı teknik değerlendirmede;

Arkeolojik mirasın korunmasında suliet etkisini bozmadan, tahribata sebebiyet verecek hiçbir inşai ve fiziki uygulamada bulunmadan sağlamlaştırmaya önem verilmesi temel ilkedir. Ancak Çatalca Sur duvarları restorasyon çalışmasında yeniden yapımın ağırlık kazanması, özgün yüzeylerin ekler yanında azınlığa düşmesi, arkeolojik koruma ilkelerine aykırıdır. Duvar dokusunun bozulduğu ve boşaldığı kısımlarda yapılan bütünlemelerde ise renk ve işçilik bakımından uyumsuzluklar görülmektedir. Uygulamayı yapan ekibin hatalı uygulamayı bir an evvel durdurması ve gerekli eğitimlerden geçtikten sonra ancak devam etmesi gerekmektedir. ” denildi. Grubun yayınladığı değerlendirme, teknik rapor, yasal süreç ve sonuç şu şekilde devam etmekte;

Yapılan değerlendirme ve süreçlerden sonra restorasyonun nasıl devam edeceği merak konusu.

İşte medyada yer alan haberlerden bazıları;

https://www.milliyet.com.tr/galeri/catalcada-tarihi-surlarda-restorasyon-tartismasi-6606242/1

http://www.yapi.com.tr/haberler/catalcada-tarihi-surlarda-restorasyon-tartismasi_187253.html