Frontex’ten Yunanistan-Türkiye Sınırında Sığınmacı Akınına Karşı Yeni Gözetim Sistemi

0
3059

Avrupa Sınır Koruma Ajansı, Afgan sığınmacı akınına karşı Türkiye-Yunanistan sınırına yakın Dedeağaç Havalimanı ve Limnos adasında ‘yüksek teknolojili’ gözetim ekipmanlarının denendiğini açıkladı.

Avrupa Sınır Koruma Ajansı (Frontex), Afganistan’da Taliban’ın ilerleyişiyle beraber artan sığınmacı akınına karşı Türkiye-Yunanistan sınırına yakın Dedeağaç Havalimanı ve Limnos adasında ‘yüksek teknolojili’ gözetim ekipmanlarının test edildiğini duyurdu. Sığınmacı botlarını tespit etmek için yeni sistemin denendiğini söyleyen Frontex sözcüsü Piotr Switalski, “Özellikle, Afganistan ve Tunus’tan Avrupa Birliği’ne (AB) yönelik göç akınına etkisi olabilecek gelişmeleri takip ediyoruz” dedi.

Kamera ve termal sensörlerle donatılmış zeplinlerin, Dedeağaç Havalimanı ile Limnos Adası’na konuşlandırıldığı kaydedildi. Bu zeplinlerin, 60 kilometrelik bir deniz çemberini görüntüleyebildiği belirtildi.

Frontex, AB’ye Batı Balkanlar üzerinden yasal olmayan yollardan giriş yapan ve çoğunluğu Suriye ve Afganistan’dan gelen göçmenlerin sayısının bu yıl ikiye katlandığını açıklamıştı. AB’ye Batı Balkan rotası üzerinden 22 bin 600 kişinin giriş yaptığını, bu sayının 2020 yılının aynı dönemine göre yüzde 90’lık artışa işaret ettiği bildirilmişti. 

Kaynak: Frontex’ten, Yunanistan-Türkiye sınırında sığınmacı akınına karşı yeni gözetim sistemi (gazeteduvar.com.tr)