Silivri Tarih Derneği’nden Bukoleon Sarayı Şantiye Gezisi

0
2077

Silivri’de faaliyet gösteren Silivri Tarihi Kültürel Mirası Koruma Eğitim ve Araştırma Derneği çalışmalarına devam ederken diğer yandan İstanbul Kültürel Mirasları adına takibini de sürdürüyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan İBB MİRAS’ın İstanbul’da gerçekleştirdiği kara surlarınında yer aldığı restorasyon çalışmalarından Bukoleon Sarayı Şantiye Gezisi programına Silivri Tarih Derneği bir sanat tarihçi ve bir restoratör ile katılım sağladı. İBB bünyesinde devam eden restorasyon ve kazı çalışmalarının toplum tarafından da görülebilir olması adına şantiye kapılarını ziyaretçilere açan İBB MİRAS, bu süreçlere toplumu da dahil ederek sahaların şantiye rehberi desteği ile görülebilir olmasını sağlıyor. Bu şantiye gezilerine aşağıdaki linkten başvuru yaparak katılım sağlayabilirsiniz.

Link – https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdYg2InJUHpwlJ6xZp8n_GCUhUIZnxRmbzI2J_KQybyMzsWjQ/viewform

Silivri tarih Derneği tarafından gezi sonrası yayınlanan bilgilendirme şu şekilde;

İBB Miras’ın düzenlediği ilk rehberli şantiye gezisi Bukoleon Sarayı’nda gerçekleştirildi. Silivri Tarih Derneği olarak katılımda bulunduğumuz gezide edindiğimiz izlenimleri sizin için derledik.

5. yy’da Theodosius tarafından yaptırılan Bukoleon Sarayı’nın mevcut halinin 9. yy’da Bizans İmparatoru Teofilos tarafından yeniden inşa ettirildiği bilinmektedir. Saray’ın Marmara denizine bakan kısmının penceresi Osmanlı devrinde bir eklemeyle kapatılmıştır. Şu anda yapılan kazı çalışmalarında saraya giriş için kullanılan İmparatorluk merdiveni ve Anıtsal giriş sütunları gün yüzüne çıkartılmıştır.

Bilindiği üzere Tarihi yarımadanın Çatladıkapı Mevkii’nde bulunan sarayın büyük rampası saraydan limana, rıhtıma geçiş yolu olarak kullanılmaktaydı. Yapılan kazılarda 50 cm.’lik dolgu alınmış ve bu büyük rampa ortaya çıkarılmıştır. Bu büyük rampanın altında bir sarnıç da bulunmaktadır. Bu alandaki basamakların üzeri ise mermerle kaplıdır. Giriş kısmında yapılan kazı çalışmalarında “in situ” halinde paye adı verilen taşıyıcı elemanlar ortaya çıkarılmıştır. Şantiye rehberi Dor başlıklı bir sütuna vurgu yapmış, bu Dor sütununun M.Ö. 3-4.yy’a yani Bizantion devrine ait bir taşıyıcı eleman olabileceğini de vurgulamıştır. Yani yapıda Roma devrinden bile önceye ait olan mimari elemanlar kullanılmıştır.

Bu sanat tarihi açısından heyecan verici bir anektottur. Yapının salon kısmı kısmen yıkılmış bir vaziyettedir. Yapılacak olan restorasyon çalışmasında bütünleyici restorasyonun uygulanacağı yerlerin olabileceği gibi bütünlenmeden, olduğu haliyle sergilenecek bölümlerin de olduğu vurgulanmaktadır. Kazı çalışmaları ile toprak altında olan mimari öğelerin izi de sürülmekte ve gün yüzüne çıkartılmaktadır.

Kazı çalışmalarının ardından Bukoleon Sarayı bir açık hava müzesi haline getirilecek ve kentin kültürel mirasının bir parçası olarak ziyaretçilere açılacağı bilinmektedir. Şeffaf bir şekilde yürütülen ve ziyaretçilerin yakından gözlemleyebilme imkanı bulduğu bu kazı çalışmaları ile kentin kültürel belleğine önemli bir katkı sunulacaktır.

İBB Miras’ın restorasyonunu gerçekleştirdiği kültürel mirasların etrafını kapatarak uygulama yapmak yerine bu alanlarda yürüyüş yolları ve rehberli gezi rotaları düzenleyerek gezilebilir olmasını sağlaması aynı zamanda toplumun arkeoloji, koruma ve restorasyon hakkında bilinçlendirilmesini ve uygulamaların her zaman görülebilir olmasını sağlamaktadır. Toplumun bu süreçlere dahil edilmesi kuşkusuz kültürel mirasa olan bilinci üst noktalara taşıyacaktır. Sizler de bu şantiyeleri aşağıdaki linke başvuru da bulunarak ziyaret edebilirsiniz.

İBB Miras ailesine teşekkürler. Bir sonraki şantiyede buluşmak ümidi ile..

Silivri tarihi Kültürel Mirası Koruma Eğitim ve Araştırma Derneği

Başvuru için : https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdYg2InJUHpwlJ6xZp8n_GCUhUIZnxRmbzI2J_KQybyMzsWjQ/viewform