Sıcaklık Kavuracak, Hastalıklara Dikkat

0
830

Hava sıcaklıkları artıyor. Uzmanlar sıcaklık artışının bazı sağlık sorunlarını beraberinde getireceğine dikkat çekerek, “50 yaş üzeri ve 10 yaş altı 10.00 ile 15.00 saatleri arasında dışarı çıkmamalı” diyor.

Kavurucu yaz sıcakları ülkede etkisini sürdürüyor. Termometrelerin 41 dereceyi aştığı kentlerde sıcak hava, hayatı olumsuz etkiliyor. Meteorolojinin verilerine göre yurdun batı kısımlarında sıcaklık artacak. Özellikle ülkenin güney kesimlerinde sıcaklık 43 dereceyi bulacak. Özellikle de kavurucu sıcaklık artışına bağlı olarak bazı sağlık sorunlarında ciddi bir artış gözlemleniyor. Belli yaş grubunu ve kronik hastalığı olanları olumsuz etkileyen hava sıcaklıkları bazı sağlık sorunlarında ciddi artış meydana getiriyor.

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Ata Akıl, sıcak havaların özellikle damar tıkanıklığı ve yüksek tansiyonu olan hastalarda çok ciddi tansiyon değişikliğine neden olabileceğini bildiriyor. 50 yaş üzeri ve 10 yaş altının güneşin en yoğun olduğu 10.00 ile 15.00 saatleri arasında dışarı çıkmamaları yönünde uyaran Doç. Dr. Akıl, kalp krizi riskine de dikkat çekerek uyarılarda bulundu. Doç. Dr. Akıl, Sıcak, havaların damar tıkanıklığı ve yüksek tansiyonu olan hastalarda çok ciddi tansiyon değişikliğine neden olabileceğini söyledi: “Dehidratasyon dediğimiz sıcak havalardaki sıvı kaybı, buna bağlı kan dolaşımında bir yavaşlama ve kalp krizlerini artırabilir. Bu hastalar sıcak havalarda şunlara dikkat etmeli; birincisi, saat 10.00 ile 15.00 arasında mümkünse dışarı çıkmamaları gerekir. İkincisi, bol sıvı tüketmeleri gerekir. Üçüncüsü, direkt güneş ışığına maruziyetten sakınmaları gerekir. Dördüncüsü de bu sıcak havalarda aşırı egzersizden kaçınmak gerekir ve beşinci olarak da rahat giysiler giymek gerekir.”

ENFEKSİYONLAR ARTTI

Öte yandan sıcaklığın yükselmesiyle birlikte güneş çarpması, havuz enfeksiyonları ve yaz ishallerinde artış meydana geldi. Özellikle çocuklarda yaz mevsiminde görülen bu hastalıklara karşı Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Uzmanı Dr. Özge Kaya Kılınç, anne ve babaların bazı önlemler alması gerektiğini kaydetti. Sıcaklığın yükselmesiyle birlikte mikropların, yüzeylerde ve besinlerde daha kolay çoğaldığını belirten Kılınç, “Sıcaklığın yükselmesiyle birlikte mikroplar, yüzeylerde ve besinlerde daha kolay çoğalıyor. Bu durum çocuklarda ishal ve kusmaya neden olan enfeksiyon hastalıklarının yaz mevsiminde daha sık görülmesine sebep olur. Bu etkilere karşı daha dikkatli davranılmalı” dedi.

KIYAFETLERE DİKKAT

Kılınç, yaz mevsiminde uzun süre güneşe maruz kalan çocuklara yapılması gereken müdahale ile ilgili, şu önerilerde bulundu:

• Uzun süre güneşe maruz kalan çocuklar, sıcak ortamdan uzaklaştırılarak gölge ve serin bir yere alınmalı.

• Güneşe çok fazla maruz kalınması sıvı kaybına yol açacağı için yavaş ama sık şekilde sıvı takviyesi yapılmalı.

• Yaz aylarında bebeklerde ve çocuklarda isilik ise, sıcaklığın artması ve yüksek sıcaklığa uygun kıyafetlerin tercih edilmemesi sonucunda ortaya çıkar. İsilik oluşumunu önlemek için çocuklara ve bebeklere vücudu sıkmayan ve ter emen pamuklu giysiler giydirilmeli.

• İsiliğin oluştuğu durumlarda çocuk, sık aralıklarla banyo yaptırılmalı ve losyonla cildi rahatlatılmalı.

Yaz ishalinden korunmak için besinlerin çabuk bozulacağının göz önünde bulundurulmasını söyleyen Kılınç, “Yiyecekler dışarıda çok fazla bekletilmeden tüketilmeli ya da buzdolabında muhafaza edilmeli. İçme suyunun ve su ile yapılan sıvı karışımlar temiz olmalı” diye konuştu.

Kaynak: Sıcaklık kavuracak, hastalıklara dikkat (birgun.net)