Ambargoya Karşı Diplomatik Hamle

0
1970

Birleşmiş Milletler üyesi 193 ülkenin 184’ü ABD’nin Küba’ya dönük ambargolarının sona ermesi yönünde oy verdi. Küba Dışişleri Bakanlığı, kararı “Küba halkı, adalet ve hakikat için büyük bir zafer” diyerek kutladı.

ABD’nin Küba’ya dönük 61 yıllık ambargosu bir kez daha Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde reddedildi, böylece Havan’a Washington’a karşı diplomatik bir zafer daha elde etti. BM Genel Kurulu’nda 29’uncu kez yapılan oylamada, BM’ye üye 193 ülkenin 184’ü Küba’ya uygulanan ambargonun son verilmesi kararı lehine oy kullandı. Karara ABD ve İsrail “hayır” oyu verirken, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Kolombiya ve Ukrayna çekimser kaldı.

AMBARGONUN MALİYETİ 5 MİLYAR DOLARI BULDU

Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodríguez, BM kararını “Küba halkı için, adalet ve hakikat için büyük bir zafer” olarak değerlendirdi. BM’ye sunduğu 60 sayfalık raporunda ambargoların Küba’ya verdiği zararı aktaran Rodriguez, ablukanın yol açtığı insani zararın “hesap edilemez” olduğunu ifade etti. Rodriguez, BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada ABD’nin Küba Devrimi’ne karşı açtığı savaşta pandemiyi bir fırsat olarak kullandığını ve Küba’nın bir yılda 5 milyar dolarlık zarara uğramasına yol açtığını dile getirdi.

KÜBA’DAN MESAJ: BİZE CESARET VERDİNİZ

Eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde Küba’ya karşı alınan 240 kararın hâlâ uygulamada olduğunu hatırlatan Rodriguez, ABD halkının büyük çoğunluğunun Küba’ya yönelik ablukaya karşı çıktığını ve seyahatlerin normale dönmesini istediğini de belirtti. Rodriguez, “ABD ablukasına son verilmesini talep etmek için dünya çapında bir araya gelen binlerce insanın dayanışması bizi cesaretlendiriyor” açıklaması yaptı. ABD’nin BM Daimi Temsilciliği Siyasi Koordinatörü Rodney Hunter ise BM Genel Kurulu’nda “Washington’un Küba’yı insan haklarına saygıyı teşvik etmek, Küba halkının temel özgürlüklerini kullanmasına yardımcı olmak için yürüttüğü geniş çabanın bir aracı” diyerek ambargoları savundu.

KÜBA DEVLET BAŞKANI TEŞEKKÜR ETTİ

BM kararını kutlayan Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz Canel, Küba’nın Covid-19 aşılarında kaydettiği gelişme için Kübalı sağlık emekçilerine de teşekkür etti. Diaz Canel, “Günaydın Küba! Sizinki, Soberana 02 ve Abdala’nın (yerli aşılar) başarısıdır. Bu zafer sadece fedakarlıklarımızın büyüklüğü ile karşılaştırılabilir. Bu, nefret edenlere, engelleyicilere, şiddete karşı tepkimizdir” ifadelerine yer verdi. Faz-3 testleri tamamlanan Küba’nın yerli aşısı Abdala’nın yüzde 92.28 oranında etkili olduğu önceki gün kamuoyuna açıklanmıştı.

***

ABD’ye tepki: 61 yıllık dehşet

Kübalı gazeteci Rosa Miriam Elizalde, ABD’li sosyalist yayın Peoples Dispatch’te “Dünya, ‘Küba ablukasına hayır’ diyor” başlıklı yazısında, ABD’nin BM kararlarına rağmen ambargoları sürdürdüğünü hatırlattı. Milyonlarca Kübalının BM kararlarına rağmen ambargo şartlarıyla boğuştuğunu aktaran Elizalde, “Bir pandeminin ortasında insanların ilaç, gıda ve temel hizmetlere erişimini ambargo kararlarıyla engellemek soykırım değil midir? 61 yıldır devam eden ve birkaç kuşak Kübalıyı yoğun bir sis altında günlük yaşamlarına devam etmeye zorlayan bu dehşetin başka bir adı yok” tepkisi verdi. Elizalde, yazısında “Her zaman birinin boynunda onu boğan bir diz olduğunu biliyoruz. Abluka ile olan budur. Birçokları için soyut gibi görünen bu garip kelime, Küba’da yiyecek almak için altı saatini harcayan kişi için değil. Bu nedenle, BM’nin ABD ablukasına hayır dediğini bir kez daha öğrendiğimiz için Küba’da sevinç var” diyerek görüşlerini aktardı.

Kaynak: Ambargoya karşı diplomatik hamle (birgun.net)