Araç Muayenede Kural Değişti: Gecikme Miktarı Yeniden Belirlenecek

0
974

Araç muayenesinde yeni yürürlüğe giren düzenlemeyle gecikilen her ay için araç muayene bedelinin yüzde 5’i olarak hesaplanan gecikme bedeli, aylık yurt içi üretici fiyat endeksi oranında belirlenecek.

Araç muayene işlemlerine ilişkin yeni yürürlüğe giren düzenleme Resmi Gazetede yayımlandıktan sonra yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeyle gecikilen her ay için araç muayene bedelinin yüzde 5’i olarak hesaplanan gecikme bedeli, aylık yurt içi üretici fiyat endeksi oranında yeniden belirlenecek.

TÜVTÜRK’ten yapılan açıklamaya göre, hesaplanan toplam gecikme bedeli, aylık yurt içi üretici fiyat endeksi oranlarına ve aracın muayeneye geliş tarihine göre değişiklik gösterebilecek.

Yeni düzenlemeye göre, araç muayenesini 1 yıl geciktirmiş bir otomobil sahibi, 205,08 TL gecikme cezası yerine yaklaşık 14,36 TL ödeyecek. 5 yıl muayeneye gelmeyen bir ticari aracın ödeyeceği gecikme bedeli ise 1.062,71 TL yerine 74,68 TL olacak.

31 Aralık 2021’e kadar geçerli yeni düzenlemenin tüm araç tipleri için geçerli olduğunu açıklayan TÜVTÜRK, gecikme süreleri için de bir sınır olmadığını duyurdu. Buna göre, düzenlemeden muayenesi 1 ay geciken araçlar gibi 5 veya 10 yıldır muayeneye gelmeyen araçlar da faydalanabiliyor.

Kaynak: Araç muayenede kural değişti: Gecikme miktarı yeniden belirlenecek – Gazete Duvar – Sayfa 2