Silivri Tarih Derneği’nden Köprü Açıklaması

0
1235

Silivri’de faaliyet gösteren Silivri Tarihi Kültürel Mirası Koruma Eğitim ve Araştırma Derneği tarafından restorasyon süreci yılan hikayesine dönen tarihi köprü hakkında dernek web sayfasından bir açıklama yayınlandı.

Yerel halk tarafından da merak edilen ve sosyal medya hesaplarında tartışılan bu konu uzun zamandır cevap bulamamıştı. Bazı kesimlerce Silivri’nin cezalandırıldığı yorumları yapılsa da bazı kesimlerce son zamanlarda hızlı bir şekilde uygulaması tamamlanan köprünün neden daha önceleri tamamlanamadığı cevap bekleyen sorulardan bazıları oldu.

Dernek tarafından yapılan açıklamada yaklaşık on yıldır restorasyon sürecinde olan ve bir türlü bitirilemeyen Sultan Süleyman Köprüsü hakkında kurumlara dilekçelerin gönderildiği belirtildi. Söz konusu dilekçelerde köprü restorasyonunun neden 10 yıl süreye yayıldığı, hangi aşamalarda bu süreçlerin tıkandığı ve ya uzatıldığı, bu restorasyon çalışmalarının nasıl 10 yıl sürece yayılabileceği soruları sorulmakla birlikte projelendirme, onay, kurul ve uygulama süreçlerinin ayrı ayrı olarak kurumlarca cevaplandırılması istendi.

Dernek tarafından KARAYOLLARI 1. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ, İSTANBUL VALİLİĞİ YATIRIM İZLEME ve KOORDİNASYON DAİRE BAŞKANLIĞI ile İSTANBUL 1 NOLU KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU’na eş zamanlı olarak gönderilen dilekçelerin sonuçlarını kamuoyu ve halkla paylaşacağını belirten dernek, tüm bu sürecin şeffaf şekilde yürütülmediği, 10 yıldır Silivri halkının ve kamuoyunun köprünün neden 10 yıldır bitirilemediği sorularına bir türlü cevap alamadığını ifade etti.

Aynı zamanda köprü restorasyon uygulamalarına da dikkat çekilen açıklamada kot farkından dolayı oluşan kademelenmenin doğal yol ile bağlantısının koparılıp koparılmadığı, köprü zemin uygulamasının dönemine uygun ve geleneksel yöntemlerle tamamlanıp tamamlanmadığı sorularına bir uzman görüşünün gerekli olabileceği önerisi getirdi.

Aynı zamanda açıklamanın sonunda yer alan Büyükçekmece’deki aynı dönemde yapılan Sultan Süleyman Köprüsü ile Silivri’deki restore edilen köprü resimleri dikkat çekici oldu.

Dernek tarafından yapılan açıklama şu şekilde;

Açıklama Linki – https://www.silivritarihder.com/post/10-yillik-restorasyon-bilmecesi

On yıla yakın süredir restorasyon çalışmaları devam eden Mimar Sinan eseri Silivri Köprüsü olarak bilinen Sultan Süleyman Köprüsü açılışa gün saymaktadır. 2012 yılından beri restorasyon faaliyetleri kapsamında kapalı bulunan köprüde restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından köprü çevresindeki alanların da temizlenmesiyle süreç sonlanmaya yakın durumdadır.

2018 yılından beri resmi olarak takibini sürdürdüğümüz köprü restorasyonu,yapımı ve denetimi İstanbul Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı ile Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü tarafından sürdürülüp, yüklenici firma olarak Mira Mina Restorasyon ve ardından İstanbul Valiliği tarafından yeni bir ihale ile Kübra İnş. Turz. Taş. San. ve Tic. Ltd. Şti’ne verilmiştir. Yer teslimi 22.03.2019 yılında yapılmış olup, iş süresi 420 gün olarak belirlenmiştir. İş bitim tarihi ise 15.05.2020’dir ve Mayıs 2021 tarihi itibariyle köprü henüz açılamamıştır.

On yıla yakın süredir yapımı çeşitli sebeplerden dolayı duraksamış olup köprü işlevselliğini yitirmiş ve günden güne deforme olmuştur. Bu on yıl süre zarfında restorasyon çalışmalarının hangi kurumlarda ve hangi sebeplerden dolayı beklediği kamuoyunca bilinememektedir. Dernek olarak kurumlarca yaptığımız yazışmalarda da doğru bir bilgiye ulaşılamamıştır. Köprünün neden 9-10 yıl boyunca kullanıma kapalı olduğu ve çalışmaların bitirilemediği gibi şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşılamamıştır.

Silivri Tarihi Kültürel Mirası Koruma Eğitim ve Araştırma derneği olarak bu sürecin hangi aşamalarda akamete uğradığı, hangi sebeplerden dolayı sürecin uzadığı ve köprünün 10 yıldır neden faaliyete geçirilemediğini kamuoyu ile paylaşmak, bilgi sahibi olmak ve Silivri kültürel mirasının takipçisi olmak adına; KARAYOLLARI 1. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ, İSTANBUL VALİLİĞİ YATIRIM İZLEME ve KOORDİNASYON DAİRE BAŞKANLIĞI ile İSTANBUL 1 NOLU KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU’na eş zamanlı olarak dilekçelerimizi yollamış bulunmaktayız.

Söz konusu dilekçelerde, on yıllık restorasyon süresinde yapıya ait ihale sürecinin, rölöve, restitüsyon ve restorasyon proje süreçlerinin, kurul ve onay süreçleri ile restorasyon uygulamaları süreçlerinin yanı sıra bu süreçlerin hangi aşamalarında ne kadar bir süre boyunca yaklaşık on yıllık aksamaya sebep olduğu ile bu aksamaların sebeplerinin cevaplandırılması, köprüde uygulanan zemin kaplamasının köprünün asıl dönemini yansıtıp yansıtmadığı, köprü ile ana yol arasında kot farkından dolayı oluşan kademelenmenin, köprünün yol ile bağının koparılıp koparılmadığına dair uzman görüşünün gerekliliği konusundaki sorularımız yer almaktadır.

Türkiye’deki bazı restorasyon çalışmaları göz önünde bulundurulduğunda bu ve bunun gibi pek çok kültürel mirasın alanında uzman kişilerce hazırlanması, onaylanması ve uygulanması gerekmekte olup bu uygulamalarında uzmanlarca doğru teknik ve malzemelerle yapılması kaçınılmazdır. Yapılan restorasyon çalışmaları yalnızca uygulama ile sınırlı kalmaması, doğru teknik ve yöntemlerle restore edilerek dönemin ruhunu yansıtması doğru bir restorasyon anlayışı için önemlidir. Bu süreçlerinde kamuoyu ve halk ile paylaşılması, halkı bu süreçler konusunda bilgilendirilerek kültürel miras ve kültürel mirasın korunması adına farkındalık sağlamak, restorasyona olan bakışın değer kazanmasının gerekli olduğunu düşünmekteyiz.

Kamuoyuna Saygılarımızla

Silivri Tarihi Kültürel Mirası Koruma Eğitim ve Araştırma Derneği

Büyükçekmece – Sultan Süleyman Köprüsü
Silivri – Silivri Köprüsü ( Sultan Süleyman Köprüsü )