‘Kontrollü Normalleşme’ İstanbul’da Nasıl Olacak?

0
625

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı Covid-19 risk değerlendirme haritasına göre, yüksek riskli (turuncu) kategoride yer alan İstanbul ‘da hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması pazar günleri devam ederken, restoran, lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane, kıraathane, çay bahçesi gibi yerler faaliyetlerini 07.00-19.00 saatleri arasında yüzde 50 kapasite ile sürdürebilecek.

Kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Yeni tip korona virüsüyle mücadelede ‘Yeni kontrollü normalleşme sürecini’ bugünden itibaren başlattıklarını açıkladı. Ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca risk değerlendirme haritasını paylaştı. Bu haritada, kentlerin Covid-19 değerlendirme kriterlerine göre düşük riskli (mavi), orta riskli (sarı), yüksek riskli (turuncu) ve çok yüksek riskli (kırmızı) olarak gruplandırıldığı haritada, İstanbul yüksek riskli (turuncu) kategoride yer aldı.

“Kontrollü Normalleşme” döneminde atılacak yeni adımlara göre, yüksek riskli kategoride yer alan İstanbul’da hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması bir süre daha pazar günü devam edecek. Türkiye genelinde sürdürülen 21.00 ile 05.00 saatleri arasındaki sokağa çıkma sınırlaması ise devam edecek.

Türkiye genelindeki tüm okul öncesi eğitim kurumları, ilkokullar ile 8. ve 12. sınıflar eğitim öğretime açılacak.

İstanbul’da ise genel uygulamanın dışında sadece liselerdeki sınavlar yüz yüze yapılacak.

RESTORAN VE KAFELER 07.00-19.00 ARASINDA YARI KAPASİTEYLE ÇALIŞACAK

 Restoran, lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane, kıraathane, çay bahçesi gibi yerler faaliyetlerini 07.00 ile 19.00 saatleri arasında yüzde 50 kapasite ile sürdürebilecek.

65 yaş üstü ve 20 yaş altı grubundaki vatandaşlar için sokağa çıkma süresi artırılacak.

Nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler ise 50 kişiyi geçmemek ve 1 saati aşmamak kaydıyla yapılabilecek.

Sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, kooperatifler ve benzeri kuruluşların genel kurulları katılımı 300 kişiyi geçmeyecek şekilde yapılabilecek.