Çorlu Tren Kazası Bilirkişi Raporunda Mevcut Menfezler İçin Yeni Bir Facia Olabilir Uyarısı

0
850

Çorlu’da 25 kişinin vefat ettiği tren kazasıyla ilgili bilirkişi raporuna ulaşan gazeteci Mustafa Hoş, “Facianın olduğu menfez için ‘hizmet ömrünü doldurmuş ve hidrolik olarak yetersiz’ deniliyor. Yani yağışla ilgisi yok bu menfezlerle hızlı tren taşımacılığı yapılmamalıydı. Rapordaki en korkutucu olan bölüm, halen var olan menfezlerde de yeni bir facia olma ihtimalinin yüksek olma uyarısı. Bunun için bir an önce önlem alınması uyarısında bulunuluyor” dedi.

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde, 8 Temmuz 2018 günü yaşanan ve 25 kişinin öldüğü tren kazasıyla ilgili davada, tefrik soruşturmasındaki bilirkişi raporu tamamlandı.

Raporla ilgili bilgileri Twitter hesabından paylaşan gazeteci Mustafa Hoş, “55 sayfalık raporda davanın seyrini değiştirecek tespitler var. Ulaştırma Bakanlığı ve TCDD üst yönetimi için yakalama kararı çıkaracak çok şey olan o raporun ayrıntılarını yazıyorum” dedi.

‘BALAST DUVARI YAPILSAYDI TREN DEVRİLMEYECEKTİ’

Raporda, facianın yaşandığı menfez için “hizmet ömrünü doldurmuş ve hidrolik olarak yetersiz” tespitinin olduğunu aktaran Hoş, “Yani yağışla ilgisi yok bu menfezlerle hızlı tren taşımacılığı yapılmamalıydı. Yine raporda menfezin her iki yanında balast duvarının olmamasının kazaya neden olduğu yazıyor. Zaten benim daha önce yayınladığım umumi muayene raporunda da bu vardı. Zamanında bu duvarlar yapılsaydı tren devrilmeyecekti” ifadelerini kullandı.

‘HALEN VAR OLAN MENFEZLER İÇİN YENİ FACİA OLMA UYARISI VAR’

Mevcut menfezler için de raporda uyarılar olduğunu belirten Hoş, şöyle devam etti:

“Raporun en çarpıcı tespitlerinden bir diğeri de ‘hat boyunca gözlem yapılacak yeterlilik yok’, ‘dolgu şevlerinde yabani bitkiler var bu da zayıflık yarattı’ deniyor. Yani hattın seçim öncesi apar topar açılışı faciaya neden oldu. Bu kararı alan bakanlık ve TCDD üst yönetimi. Rapordaki en korkutucu olan bölüm, halen var olan menfezlerde de yeni bir facia olma ihtimalinin yüksek olma uyarısı. Bunun için bir an önce önlem alınması uyarısında bulunuluyor.”

‘BANA HUKUKSUZ ŞEKİLDE CEZA VERENLER GERÇEK SUÇLULAR İÇİN HAREKETE GEÇMELİ’

Davayı takip ederken “Asıl sorumlular yargılanmıyor” dediği için tazminat cezası aldığını hatırlatan Mustafa Hoş, “Tefrik soruşturması bilirkişi raporu da bu zamana kadar yazdığım söylediğim her şeyin doğru olduğunu bir kez daha gösterdi. Bana hukuksuz bir şekilde 40 bin lira ceza verenlerin gerçek suçlular için yani Ulaştırma Bakanlığı ve TCDD üst düzey yöneticileri için harekete geçmesi gerekiyor” dedi.

Kaynak: Çorlu tren kazası bilirkişi raporunda mevcut menfezler için yeni bir facia olabilir uyarısı (gazeteduvar.com.tr)