Denizlerde Geri Dönüşüm: Hayalet Ağlardan Siperlik

0
2890

Balıkçıların denize av için attıkları metrelerce uzunluktaki ağlar, toplanması sırasında kayalıklara takılması, başka gemi ya da teknelerin motor pervanelerinin kesmesiyle deniz dibine düşüyor. Zamanla deniz dibinde yosun tutan bu ağlar, doğal yaşamı tehdit ediyor. ‘Hayalet ağ’ olarak adlandırılan bu ağlar deniz canlılarına büyük zarar veriyor. On yıllar boyunca denizlerde yok olmayan ağlar sürüklenip birçok canlının ölümüne neden olan tuzaklara dönüşüyor.

BBC Türkçe’nin AFP’den aktardığı habere göre, Tayland’da dalgıçlar, geri dönüşüm şirketleriyle ortak bir projeye imza atarak, hayalet ağların yeni ürünlere dönüşmesine öncülük etmeye başladı.

Ağlar özellikle de Covid-19 salgını döneminde ihtiyaç duyulan ürünlere dönüştürülüyor. ‘Ağsız Denizler’ adı verilen projeyle Çevre Adaleti Vakfı (EJF) topladıkları ağları geri dönüşüm şirketine veriyor. Şirket ise bu ağları öğütüp kalem yerine geçen çubuklar, pandemide sık kullanılan siperlikler ve birçok farklı obje üretiyor.

Proje kapsamında Tayland açıklarında bir yılda 15 ton hayalet ağ toplandı. Projeye dâhil olan çevreci dalgıçlar ve geri dönüşüm şirketleri, bu ölümcül atıl ağların toplanması ve geri dönüşüme kazandırılması için daha fazla çaba gösterilmesi çağrısında bulunuyor.

DENİZLERDEKİ SESSİZ AVCI

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Kurumu’nun verilerine göre her yıl denizlere atılan ve toplanmayan ağların miktarı 640 bin tonu buluyor. Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) ise hayalet ağları ‘denizlerdeki sessiz avcı’ olarak tanımlıyor. WWF’in verilerine göre küresel olarak, deniz memelilerinin yüzde 45’i, deniz kuşlarının yüzde 25’i ve tüm deniz kaplumbağası türleri hayalet ağlar da dahil olmak üzere denizel atıklarından etkilenmiş durumda. Vakıf, hayalet ağlar ile mücadele etmek için hükümetlere, av aracı tasarımcılarına, teknoloji uzman ve üreticilerine ve balıkçılara çağrıda bulunuyor.

Kaynak: Denizlerde geri dönüşüm: Hayalet ağlardan siperlik (birgun.net)