Vali Yerlikaya, İstanbul’da Kademeli Mesai Çalışmasına İlişkin Basın Açıklaması Yaptı

0
551

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İl Pandemi Kurulu toplantısında alınan kararlar doğrultusunda düzenlenen kademeli mesai saatleri çalışmasına ilişkin basın açıklaması yaptı.

Vali Yerlikaya, yaptığı basın açıklamasında İstanbul’da koronavirüs önlemlerinin etkin şekilde uygulanması için Valilik koordinasyonunda tüm kurum ve kuruluşlarla iş birliği içerisinde olduklarını belirtti. Vali Yerlikaya, “Ülkemizin, sanayi, ticaret ve çalışma hayatımızın en büyük gücü İstanbul’umuzda haziran sonu itibariyle toplam 5.225.983 çalışanımız var. Büyükşehir İETT verilerine göre pandemi öncesinde ulaşımda günlük yolcu sayımız, yaklaşık 7.6 milyon.  Bugün bu sayının 4.1 milyon seviyelerine düştüğünü görüyoruz.” dedi.

İstanbul’da Okullar Sabah Saat: 09.30’da Ders Başı Yapacak

İstanbul’da toplu ulaşımda yoğunluk yaşanan saatlerin sabah 07.00 ile 09.00 ve akşam 17.00 – 20.00 arası olduğunu belirten Vali Yerlikaya, “Bütün çalışmalarımızın tek amacı var: Bu yoğun zaman dilimlerinde hemşerilerimizi; duraklarda, istasyonlarda ve toplu taşıma araçlarında salgın riskinden korumak. Dün yaptığımız, İl Pandemi Kurulu toplantısında toplu taşımada pik saatlerdeki yoğunluğu gidermek için, sadece kamu sektörü değil, mutlaka özel sektörün de kademeli mesai saatleri ve esnek çalışma usulüne geçmesinde büyük fayda olacağı yönünde görüş birliğine varılmıştır. Kamudaki mesai saatleriyle ilgili olarak resmi ve özel olmak üzere ilkokul 1. sınıf öğrencilerimiz, okul öncesi öğrencilerimiz ve ayrıca özel eğitim okullarımızın da anasınıfı ve 1.sınıflarındaki öğrencilerimiz, 21 Eylül yani Pazartesi günü sabah 09.30’da ders başı yapacaklar.” diyerek eğitim camiasına başarılar diledi.

Kamu Kurum ve Kuruluşları Kademeli Mesai Yapacak

Vali Yerlikaya, vardiya sistemiyle mesai yapan İl Jandarma, İl Emniyet Müdürlüğü ve Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı, Büyükşehir ve İlçe Belediyeleri, Sağlık Kuruluşları ile diğer tüm kamu kurum ve kuruluşlarının 28 Eylül 2020 tarihinden itibaren; mesaiye kademeli olarak saat 07.00, 08.00 ve 09.00’da başlayacaklarını belirtti. Yeni mesai saatlerinin Büyükşehir ve İlçe Belediyelerinde 08.00-16.30, sağlık kurumlarında 08.30-16.30 olarak belirlendiğini kaydeden Vali Yerlikaya, diğer tüm kamu kurum ve kuruluşlarında mesainin 09.00-16.30 saatleri arasında olacağını belirtti.

Özel Sektör İçin Mesai Saatleri Düzenleme Çalışmaları Devam Ediyor

Vali Yerlikaya, sanayi sektörü mesai başlangıç ve bitiş saatleriyle ilgili olarak iş dünyasından temsilciler İstanbul Ticaret Odası, Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Deniz Ticaret Odası, Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği, TÜSİAD, TİM, MÜSİAD, ASKON, HAK-İŞ, TÜRK-İŞ, DİSK ve TİSK başta olmak üzere tüm işçi ve işveren sendikalarıyla yoğun toplantılar yaptıklarını belirtti.

Özel sektörde mesai saatlerinin netleştirilmesi ve bununla beraber toplu ulaşım sektörünün hazırlıklarını kapsayan çalışmaların devam ettiğini kaydeden Vali Yerlikaya, görüşmeler tamamlandığında ilgili düzenlemelerin kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi.