Covid-19 Tedbirleri Ergene ve Çorlu Derelerindeki Kirliliği Azalttı

0
1081

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, “Koronavirüs salgını sonrasında endüstriyel faaliyetlerin durması ya da azalması sonucunda buralara deşarj edilen atık su miktarları da azaldığından, kirlilik yükü de azalmıştır” dedi

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (TNKÜ) Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, yeni tip koronavirüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında Ergene Havzası’ndaki endüstriyel faaliyetlerin durması ya da azalması sonucu, Ergene ve Çorlu derelerindeki kirliliğin de azaldığını belirtti.

Endüstriyel üretime de kısıtlamalar getirildiğini ifade eden Tecer, “Bu kısıtlamalar olumsuz ekonomik etkilerinin yanı sıra olumlu çevresel sonuçlar da üretmiştir. Ergene Havzası’nda yaptığımız araştırma ve çalışmalar, burada sanayi amaçlı kullanılan atık su miktarlarında ciddi azalmalar yaşandığını, bunun da doğrudan su kirliliğini azalttığını gösterdi” dedi.

Tecer, Çerkezköy, Çorlu Deri, Muratlı ve Velimeşe organize sanayi bölgelerinde üretim yapan firmaların kapanması ya da kapasite düşürmesi nedeniyle atık su miktarlarında ciddi düşüş yaşandığını dile getirdi.

Çerkezköy OSB’de atık su miktarının salgın öncesine göre yaklaşık yüzde 70 azaldığını vurgulayan Tecer, “Bunu yüzde 63 oranında atık su azalması ile Çorlu Deri OSB, yüzde 42 ile Muratlı ve yüzde 40 azalma ile Velimeşe OSB izliyor. Atık su miktarlarındaki azalmalar doğrudan su kirliliğindeki azalmaları da göstermektedir” diye konuştu.

ARITMA TESİSLERİ BİRAN ÖNCE TAMAMLANMALI

Tecer, bölgede insan faaliyetlerinden kaynaklı kirlenmenin azalmasıyla doğa ve çevrenin nefes aldığını vurgulayarak şöyle devam etti:

“Endüstriyel faaliyetler sonucu oluşan atık suların bir kısmı arıtılmış veya arıtılmamış olarak Ergene ve Çorlu dereleri gibi yüzeysel sulara deşarj edilmektedir. Bu da su kaynaklarında kirliliği arttırmaktadır. Koronavirüs salgını sonrasında endüstriyel faaliyetlerin durması ya da azalması sonucunda buralara deşarj edilen atık su miktarları da azaldığından, kirlilik yükü de azalmıştır. Kapanan tesislerin büyük kısmının tekstil sektöründen olması da önemlidir. Tekstil, atık suları hem renk parametresi açısından hem de kirlilik bakımından bölgede belirleyici sektördür. Bu sektörde üretimin durması veya azalması bölgedeki derelerde olan kirliliği de azaltmıştır.” Tecer, Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında 2021 yılında devreye girecek arıtma tesislerinin bir an önce tamamlanmasının bölgeye çok faydalı olacağının altını çizdi.

Kaynak: https://www.birgun.net/haber/covid-19-tedbirleri-ergene-ve-corlu-derelerindeki-kirliligi-azaltti-301777