Marteniçka ile Bahar Karşılanıyor

0
1219

Silivri Bulgaristan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği, Türkiye’de yaşayan Balkan göçmenleri arasında da çok eski bir gelenek olan Marteniçka etkinliği ile baharı karşılıyorlar.

01 Mart Pazar Günü saat 14.00’de Silivri Sahili Sanat Parkında Marteniçka hediyelerini Silivrili hemşerileri ile paylaşacaklar

Kışın bitmesi baharın gelmesi her toplumda başka biçimlerde kutlana gelmiş. Balkan halkları baharın gelişini Marteniçka takarak kutlar.

1 Mart’ta, kırmızı beyaz ipliklerle örülen değişik motiflerde bileklikler takılır. Beyaz; uzun ve sağlıklı bir ömrü; kırmızı mutluluğu ve bereketi temsil eder. Marteniçka’nın takılma zamanı olduğu gibi bir de çıkarılma zamanı var. Bu zamanlar ilk kırlangıç görüldüğünde olabilir. Ya da bir leylek kuşu. Kimilerine göre bazen bu kuş martı ya da turna da olabilir. Havada bahsi geçen kuşlar görüldüğü an, bu bileklikler çıkarılıp en güzel dileklerle, çiçek açmış bir ağacın dalına bağlanır! “Bahar Nene”ye ya da Balkan’da söylendiği haliyle “Babo Marta”ya merhaba denir.

Marteniçkalar el yapımıdır, asla satın alınamaz, yalnızca hediye edilebilir, mütevazı bir dilekle bileğe bağlanır, baharda çiçek açan ilk ağaç dalına bağlanır ve yeterince beklenirse dilek mutlaka gerçekleşir.