Başkan Yılmaz: “Silivri’nin Zemin Haritasını Çıkarıyoruz”

0
828

Deprem ve Korunma Bilinci eğitim programında konuşan Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Silivri’de kentsel dönüş çalışmalarının başladığını ifade ederek, “İlçemizin zemin haritalarını yaptırıyoruz. Zemin yapısı riskli bölgeleri tespit ederek yol haritamızı belirleyeceğiz” dedi.

Silivri Belediyesi ve Türk Kızılayı Silivri Şubesi işbirliğinde “Deprem ve Korunma Bilinci” eğitimi düzenlendi. İlçede hizmet veren kamu kurumu personellerinin katıldığı eğitim Silivri Belediyesi Önder Yılmaz Salonu’nda gerçekleştirildi. Afet Eğitmeni Çağrı Çakır’ın sunumuyla yapılan eğitim programına Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Türk Kızılayı Silivri Şube Başkanı Yunus Emre Kılıç, MHP Silivri İlçe Başkanı Zafer Yalçın ve belediye meclis üyeleri de katılım gösterdi.

KILIÇ: “ANLATILANLARI DİKKATE ALMALIYIZ”

Açılış konuşması yapan Türk Kızılayı Silivri Şube Başkanı Yunus Emre Kılıç, “Biz Kızılaycılar bir afet meydana geldiğinde hem sağduyulu olarak hem de afet öncesi ve sonrasında eğitimler düzenleyerek milletimizin her daim yanında bulunmuşuzdur. Sizlerden ricamız ülkemizin jeolojik konumu nedeniyle bilimsel olarak kaderimiz olan depremle yaşamaya alışmak ve bugün burada anlatılanları kendi hayatınıza uygulamanızdır. Sizlere katılım sağladığınız için hepinize teşekkür ediyorum.” dedi.

BAŞKAN YILMAZ: “CİDDİ BİR ÇALIŞMA İÇERİSİNDEYİZ”

Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, 26 Eylül’de yaşanan 5.8’lik depremi hatırlatarak devam eden çalışmaları anlattı. Sık sık eğitim seminerleri yapılacağını ifade eden Başkan Yılmaz, iyi bir Afet Yönetimi oluşturulması gerektiğinin altını çizdi. Depreme hazırlıksız bir toplum olduğumuzu söyleyen Başkan Yılmaz, “26 Eylül’de 5.8’lik depremi yaşadık. ‘Doğal afetlerde neler yapmalıyız?’ düşüncesinden hareketle depremden hemen sonra halka açık bir panel gerçekleştirdik. Belediye Meclis salonumuzda kurum içi seminerlerimiz devam ediyor. Esasında birçok il gibi birçok ilçe gibi depreme; deprem öncesi ve deprem sonrasında yapılacak birçok şeye hazırlıksızız. Silivri’de yaşadığımız 5.8’lik depremde kurumlar arasında dayanışma içerisinde olduk ama çok daha eşgüdüm halinde ve sistematik bir şekilde, kimin o anda ne nasıl yapacağını bildiği bir şehri esasında hep beraber hayata geçirebiliriz.” diye konuştu.  

“KENTSEL DÖNÜŞÜM STRATEJİ BELGESİ HAZIRLANIYOR”

Kentsel dönüşümle ilgili ciddi bir hazırlık içerisinde olduklarını kaydeden Başkan Yılmaz,  şöyle devam etti: “Şunu ifade etmek istiyorum, yaşadığımız 5.8 büyüklüğündeki depremde birçok yerde ciddi anlamda hasarlar oluştu. Biz Silivri Belediye Başkanlığı olarak ‘Kentsel Dönüşüm Stratejik Belgesi’ adı verilen, Çevre Bakanlığı’nın tüm yerel yönetimlerden istediği ama maalesef ki maddi imkânsızlıklar veya birtakım eksikliklerden dolayı bunun ihmal edildiği belgenin hazırlanması için ciddi bir çalışma içerisindeyiz. Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesini hazırlamak üzere harekete geçtik. Bakanlığımızla ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’yle bu konularda istişare ettik. Yanılmıyorsam iki üç belediyenin Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi dışında hazır olan bir belediye yok. Biz bu kapsamda, bu çalışmanın ihalesini yaptık, çalışmalar başladı. Bu konuda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Çevre Bakanlığımız ile halihazırda görüşmelerimiz sürüyor.”

“SİLİVRİ’NİN ZEMİN HARİTASINI ÇIKARIYORUZ”

Silivri’de zemin taraması yapılacağını dile getiren Başkan Yılmaz, bu çalışmanın büyük önem teşkil ettiğini vurguladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile koordinasyon içerisinde olduklarını belirten Başkan Yılmaz, 20 yıldır göz ardı edilen riski binaların tespiti için çalışma yapılacağını duyurdu. Başkan Yılmaz, yapı stokunun tespitiyle ilgili bilgiler vererek şöyle konuştu: “Bugün kentsel dönüşüm ile ilgili yöneticilerimiz ve personelimizin de katıldığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde bir koordinasyon toplantısı yapıldı. Birkaç gün içerisinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Silivri merkezli bir toplantı düzenleyeceğiz. Bu çalışmalar kapsamında ilçemizin zemin haritalarını yaptırıyoruz. Zemin yapısı riskli bölgeleri tespit etmiş olacağız. Bunun yanı sıra heyelan ve taşkın alanlarını da belirleneceğiz. Yapı stokunun tespitiyle ilgili olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile beraber çalışacağız. İstanbul’da 3 ilçe pilot bölge seçildi. Avcılar, Fatih ve Silivri. 20 yıldır yapılamayan riskli binaların tespitini İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile yapmaya çalışacağız.”

“4 BİN 500 HEKTARLIK ALAN ZEMİN ETÜDÜ YAPILMADAN İMARA AÇILMIŞ”

Planlı ve plansız alanlardan bahseden Başkan Yılmaz, “Toplam beldelerden gelen alanlar dahil 16 bin hektar planlı alanımız var. Bunun maalesef 4 bin 500 hektarı jeolojik etütleri yapılmadan imara açılmış bölgelerden oluşuyor. Bu çok büyük bir risk teşkil ediyor. Çalışmalarımız kapsamında ilçemiz sınırlarında jeolojik haritası bulunmayan alan kalmayacak. Bu çalışmalar neticesinde Kentsel Dönüşüm Alanları tespit edeceğiz. Ve bu alanlarda yapacağımız çalışmalarımızı başarıyla gerçekleştirerek tüm riskleri ortadan kaldıracağız. O zaman da hem vatandaş, hem bizler, kentsel dönüşüm yapılması gereken alanlar ve binalar tespit edildikten sonra üzerine cesurca gideceğiz.

“İNSAN HAYATI DAİRE FİYATI İLE ÖLÇÜLEMEZ”

Metrekare hesabı yapmadan, daire fiyatı hesabı yapmadan, insan hayatının daire fiyatı ve arsa fiyatı ile ölçülemeyecek kadar değerli olduğundan hareketle hep beraber el ele verip Silivri’nin kentsel dönüşümünü başarmamız gerekiyor. Silivri Belediyesi yönetiminde meclis üyeleri ile bir bütün olarak, insan hayatının her şeyin üstünde olduğunu, siyasetin de üzerinde olduğunu bilerek, uyumlu bir çalışma yaparak hem Büyükşehir Meclisimizi, hem İlçe Meclisimizi, hem de Çevre Bakanlığımızla koordinasyon sağlayarak, Silivri’yi depreme hazır bir ilçe hale getiririz diye düşünüyorum. Bu çalışmalarımız bitmeden önce de bir depremle inşallah karşılaşmayız. Bize düşen görev her gün bir önceki günden daha ileriye gitmiş bir Afet Yönetimi oluşturmak, bir önceki güne orantılı daha ileriye gitmiş bir bina stokuyla çalışmalarımıza azimle devam etmektir.”

ÇAKIR’DAN SELİMİYE CAMİİ ÖRNEĞİ

Başkan Yılmaz’ın konuşmasından sonra eğitim programına geçildi. Depremlerin oluşumuyla ilgili anlatım yapan Afet Yönetimi Eğitmeni Çağrı Çakır, depremden korkulmaması gerektiğini söyledi. Bina yapıları hakkında bilgilendirmede bulunan Çağrı Çakır, “Binaların sağlamlığı çok önemli. Görkemli olması önemli olduğu kadar kirşi yapıları ve kolonlar yıkılmamalı. Geometrik binalar yapın temeli güçlü olmalı. Görünüşten ibaret değil kat aralık hizaları eşit olmalı. Dünyadaki raylı sistemli binalarda Mimar Sinan’ın Selimiye Camii’nden esinlenilmiş.” dedi.Çakır, evlerdeki eşyalarla ilgili uyarılar yaparak, “En az dört bir tarafından dolapları sabitlememiz gerekiyor. Beyaz eşyaları zeminden tutturun. Tabloları çengelli dübeller ile asalım. Yataklarımızı cam kenarına koymayalım. Koymamız gerekiyorsa, yatıyor haldeyken kalın perdeleri kapalı tutalım. Deprem sırasında güvenli davranış hareketleri sergileyelim. ‘Çök, Kapan, Tutun’ dünyada kabul gören uygulama. El ve kollarımız ile organlarımızı korumalıyız. Sarsıntı anında doğru davranışları sergileyelim. Bu davranışları refleks haline getirmeliyiz. Sıkça tatbikat yapmalıyız. Evden çıkarken doğalgaz ve elektrik gibi bağlantıları şartelden kapatalım, prizlerden uzak duralım. Çıktığımızda direkt toplanma alanlarına gidelim ve ailemize iletişim kuramadığımız için onları bu güvenli alanda bekleyelim. Bazı toplanma alanları bu vasfını kaybetmiş olabilir, mutlaka yenisini öğrenelim. Metruk ve eski yapıları yetkililere bildirelim. Hurafe ve söylentilere kulak asmadan kamu kurumlarının açıklamalarını takip edelim.” diye konuştu. Başkan Yılmaz, bilgilendirmelerinden dolayı Çağrı Çakır’a teşekkür ederek plaket takdim etti.