Doğaperest Yazdı|Danamandıra Kampı

0
2853

Geçtiğimiz köşe yazısında Çatalca’daki Kurşunlugerme Su Kemeri  turunu anlatan Doğaperest Murat Hoşgör, şimdi ise Danamandıra Kampı ile bizlerle..

Geçtiğimiz ay Kurşunlugerme kampını bizlerle paylaşan Doğaperest bu sefer 100 kişilik bir ekiple Danamandıra kampını gerçekleştirdi. 27-28 Nisan tarihleri arasında 100 kişilik grubuyla bu yıl ikinci kampını gerçekleştiren Murat Hoşgör 36 çadırlık bu büyük kampı daha çok arttırmayı hedeflediğini belirtti.

Ülkenin çeşitli yerlerinden katılımların gerçekleştiği kampta, müzik, yemek, eğlence, yürüyüş ve birde sürpriz evlilik teklifinin olduğunu belirtti..

Bir diğer durak ise Kıyıköy’deki Aya Nikola Manastırı oldu. Kıyıköy beldesi Pabuçdere yolu üzerinde güney yamaçta beldeye 700 metre mesafededir. Bizans dönemi (VI.-IX. Yüzyıl) kaya manastırların en iyi örneklerindendir. Zemin katta kilise, daha aşağıda ayazma, üstte keşişlere mahsus bölümler bulunmaktadır. Kayalara oyularak yapılmış kademe halinde hücreler vardır. Kuzey tarafta merdivenle ayazmaya inilmektedir. Kilisenin doğusunda ikinci bir giriş daha bulunmaktadır. Anadolu’daki dinsel mağara yapılara benzemekle birlikte özellikle duvarlara oyulmuş haç bezemeleriyle onlardan ayrılmaktadır. Ayazmanın kutsal olarak nitelendiği ve burada hastaların şifalı kaynak sularıyla tüm dertlerinden kurtulduğuna inanılırdı. Yarım yuvarlak kubbeler sade başlıklı sütunlara oturmuş yapının ön kısmı yılıkmış, kayaların içindeki kısmı ise kabartmalarıyla eski dönemi yansıtmaya devam etmektedir. IXX. Yüzyılda Rumlar tarafından kaya galerinin önü ahşap bir giriş ile tamamlanmış, ancak bu bölüm daha sonra ortadan kaldırılmıştır. Bu tarihi değer de malesef insanlarımızca talan edilmiştir.

İşte o muhteşem kamptan görüntüler..