HASRETİM İSTANBUL / POLİ, NOSTALGİA MOU

0
1336

Bu kitap, Lozan Mübadilleri Vakfı’nın gerçekleştirdiği “Hasretim İstanbul” projesinin ürünüdür. Bu proje İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın desteğiyle yapılmıştır.

Bu projede, İstanbul’dan giden Rumların İstanbul özlemlerini, İstanbul’un korunması gereken kimlik unsurlarını ortaya çıkarmayı, Türkiye ve Yunanistan toplumları arasındaki sivil diyaloga katkı sağlamayı amaçladık.

Bu proje sayesinde, Atina ve Selanik’te, sayıları en az bir kaç on bin olan, İstanbul’u çok özleyen, İstanbul deyince heyecanlanan, yüreği İstanbul’da olan İstanbul sevdalıları ile tanıştık. İstanbul sevdalılarının, dostlarının İstanbul’a ilişkin endişelerini, korunması gereken özelliklerine nasıl sahip çıktıklarını belgeledik.

“İstanbul benim vatanım. Her yanını özlüyorum”. İstanbul’u farklı zamanlarda farklı nedenlerle terk etmiş ya da etmek zorunda kalıp artık Atina ve Selanik’te yaşayan 47 İstanbullu Rum ile yaptığımız derinlemesine görüşmelerde en çok duyduğumuz cümle iste buydu.

Lozan Mübadilleri Vakfı bu projesiyle yine bir ilke imza atarak İstanbul’un solan renklerinden birine, giden İstanbullu Rumlara doğrulttu kamerasını. 2010 Martında on beş gün boyunca proje ekibimiz Selanik ve Atina’da çeşitli tarihlerde, çeşitli nedenlerle İstanbul’dan ayrılmış 47 İstanbul Rumu ile görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşmelerde eski İstanbul yaşantıları, hayat hikayeleri, ayrılış nedenleri ve İstanbul özlemleri ile ilgili çeşitli sorular soruldu kendilerine. Ayrıca, İstanbul yaşamlarına dair fotoğrafları da taranarak kaydedildi. Tüm bu malzemeden bir fotoğraf sergisi, bir kitap ve bir belgesel üretildi. “Hasretim İstanbul” kitabı işte bu ürünlerden biridir.

Kitap iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde araştırmanın genel bulguları ve değerlendirmesi yer almaktadır. Bu bölüm Türkçe, Yunanca ve İngilizce dillerindedir. İkinci bölümde ise görüşülen kişiler için hazırlanan sergi panoları ve görüşmenin özeti yer almaktadır. Bu bölüm, hem Türkçe hem de Yunancadır.

İÇİNDEKiLER

– Araştırma Raporu Türkçe

– Araştırma Raporu Yunanca

– SERGi PANOLARI VE YAŞAM ÖYKÜLERİ

(Stella Skarlatu , Benyamin Kanakis , Yorgos Kehagiadopulos , Yorgos Karanaçoğlan , Fedon Papadopulos , Themistoklis Pahopulos , Amarillis Georgantidu , Georgios Lefkaros , Stratis Arvanitis , Kristalya Karvunidu , Yannis Dökmecioğlu , istilyanos Roidis , Nikolaos Apostolidis , Spiros Kyriakopulos , Paris Dado , Lena Anapnioti , Kalyopi Sofiadu , Stella Mina , Vasiliki Ksida , Froso Lina Arvanitaki , Dimitra Durmazer , Kostas Mavromatis , Mihail Mavropulos , Andon Venturis , Maria ikonomu , Minas Orfanidis , Tanaş Çimbis , Rea Stathopulu , Nikos Uzunoğlu , Markella Limnidu , Vasiliki Papayanaki , Pavlis Moshalis, Afroditi Naçi , Maria Çiropulu , Tula Alektoridu , Eri Ansaldo Marinaki , Fofi Raptopulu , ivi Mittaku , Makrina Filidu , Elisavet Kovi , Vula Paraskevi Fanaryotu , loanna Koçopulu, Dimitris Papagiannis , Hristo isakidis , iakovos Venturis , Angeliki Vinga ,Kristi Psalti )

Alıntıdır – https://www.facebook.com/groups/www.ikiyakamubadilleridernegi.org/permalink/754840414851428/