Silivri Belediye Tiyatrosu 10. Yılında Eğitimlerine Devam Ediyor

0
3515

SİLİVRİ BELEDİYE TİYATRO’SU EĞİTİMLERİNE BAŞLADI !…

Silivri’nin her yıl düzenli oyun çıkaran örgütlü ilk ve tek tiyatro ekibi S.B.T. 10. Yılında çalışmalarına aralıksız devam ediyor…

Silivri Belediye Tiyatrosu 2009’da kuruluşunun ardından tam 10. Yıl geçti ve bu yıl kentimizin tiyatrosunun 10.Sezonu hepimize kutlu olsun !…

Geçen bunca yılın ardından Silivri Belediye Tiyatrosu, Silivrimizin en köklü tiyatro geleneği haline dönüşmüş oldu. Her yıl olduğu gibi bu yıl da yeni oyuncu adayları ile eğitimlerine başladı.

Silivri TV olarak ekibin üyesi olan ve şehrimizde tiyatro sanatına hizmet ederek bu günlere taşıyan tüm tiyatro emekçilerini kutluyoruz.

“Nice 10 yıllara S.B.T.”

YENİ ADAYLAR NASIL EĞİTİMLERDEN GEÇECEK?
Stanislavski ve Meyerhold oyunculuk teknikleriyle bezenen dersler görecek olan adaylar, Geleneksel Türk Tiyatrosu eğitimi de alacaklar.

TEORİ ve OYUN
Silivri Belediye Tiyatrosu oyuncu adayları Teori’nin yanında doğaçlama tiyatro oyunlarını da öğrenecek,
-Diyafram
-Diksiyon / Artikülasyon
-Ses / Nefes
-Açı / Marke / Sahne’de Duruş
-Temel Oyunculuk
-Tiyatro Tarihi
… gibi eğitimlerden geçecek olan oyuncular ilk oyunlarını sahnelemeye hazır olacaklar.

S.B.T. EĞİTMENİ KİMDİR?
Silivri Belediye Tiyatrosu Yönetmeni ve Eğitmeni Oğuz Kağan Aydos’tur.

Sanatçının Kısaca Özgeçmişi;
Silivri’nin eski Kavaklı Belediyesi halihazırda mahallesi olan Kavaklı’da doğdu. Ailesi göçmen kökenlidir. Nesrin, Nurettin Aydos’un oğludur.

Eğitim Hayatı
İlk ve orta öğretimini doğduğu yer olan Kavaklı İ.Ö.O. , Lise öğretimini Selimpaşa Lisesi’nde tamamladı. Lise yıllarında okulunda tiyatro çalışmaları yaparken aynı zamanda 2009 Yılında Silivri Belediyesi’nde kursiyer olarak tiyatro eğitimine başladı. Burada alaylı bir tiyatro geleneği ile yetişen Aydos, 2012 Yılında başladığı Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Konservatuvar Tiyatro Bölümü’nü kazandı ve 5 yılın sonunda mezun oldu. Üniversite hayatında çeşitli ekipler ile çalışma imkanı buldu, tiyatro buluşmaları, festival, seminer, söyleşi ve çeşitli konferanslara katıldı.

İş Hayatı
Aydos, 2013 Yılında Silivri Belediyesi’nde Tiyatro Eğitmeni ve Yönetmeni olarak görev başına geldi. Halen Yaratıcı Drama, Çocuk Tiyatrosu, Yetişkin Tiyatrosu ekiplerinde yönetmen ve eğitmenlik görevlerimi sürdürmekte ve genel sanat yönetmenliği yapmaktadır. Belediyenin düzenlediği çeşitli etkinliklerde sunuculuk ve seslendirme görevlerini yürütmektedir.
Silivri’nin tiyatro alanında hem alaylı geleneğe hakim hemde konservatuvar tiyatro bölümü mezunu olan tek sanatçısıdır.

Yer aldığı bazı oyunlar;
– Bana Bir Şeyhler Oluyor (Oyuncu)
– Ev Ev Değil Tımarhane (Oyuncu)
– Bir Deniz Masalı (Oyuncu – Yönetmen)
– Acil Servis (Oyuncu)
– Tiyatro-Vizyon (Oyuncu)
– Cimri (Oyuncu)
– Bu Dünya Bizim Çocuklar (Oyuncu – Yönetmen)
– Doğ Güneşim Doğ (Oyuncu – Yönetmen)
– Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü, (Yönetmen)
– Öğretmen ile Öğrenci (Senarist – Yönetmen)
– Bir Orman Hikayesi (Senarist – Yönetmen)
– Venedik Taciri, (Oyuncu)
– Kahraman Bakkal Süpermarkete Karşı, (Oyuncu – Yönetmen)
– Dostluk (Senarist – Yönetmen)
– Doğa (Senarist – Yönetmen)
– Kuva-i Milliye Destanı (Oyuncu – Yönetmen)
– İbiş ile Efendi (Uyarlayan – Oyuncu – Yönetmen)
– Kutu’nun İçindekiler (Senarist – Yönetmen)
– Anadolu’nun Çocukları (Derleyen – Yönetmen)
– Tellere Takılan Türküler
(Senarist – Oyuncu – Yönetmen)
– Mücadeleci Kadınlarımız (Senarist – Oyuncu – Yönetmen)
– Delirten Yasaklar (Derleyen – Oyuncu – Yönetmen)

S.B.T’ nin TARİHİ

2009-2010 yılında Boran Gökçe’nin eğitmen ve yönetmenliğinde kuruldu. O yıllarda ekip çalışmalara Silivri Kale Mahallesi’nde bulunan Kültür Evi’nde başladı.
2009-2010 sezonunda, “Acil Servis” isimli tiyatro oyunu, Ertuğrul Gazi okulunun sahnesi, Silivri Cezaevi ve Silivri Sahili’nde sahnelendi.
Ekip Acil Servis oyunundan sonra günümüzde olmayan, Marmara Plaza’nın 5.Katında yapılan Yücel Erten Tiyatro Salonu’nda oyunlarını sahnelenmeye başlamıştır.
2010-2011 Sezonunda Yılmaz Erdoğan’ın kaleme aldığı” Bana Bir Şeyhler Oluyor” oyununu sahneye koyan ekip, prömiyerin ardından salon oyunları ve ceza evi turneleri yaptı. 2011-2012 sezonunda ise şehrimizde bir klasik eser oynanarak Moliere’in kaleme aldığı “Cimri” oyunu sahneledi.
2012-2013 sezonuna iki oyunla giren ekip Boran Gökçe’nin düzenleyip yönettiği, yardımcı yönetmenliğini Oğuz Kağan Aydos’un yaptığı “Ev Ev Değil Tımarhane” ve William Shakespeare’in yazdığı “Venedik Taciri” oyunlarını sahneledi.
2013-2014 Sezonunda yönetmenlik görevini Oğuz Kağan Aydos üstlenmiştir.
Dario Fo’nun kaleme aldığı “Bir Anarşist ‘in Kaza Sonucu Ölümü” oyunu, yönetmen tarafından farklı bir yorum getirilerek sahneye konmuştur.
2014-2015 sezonunda ise Ferhan ŞENSOY’ un yazdığı “Kahraman Bakkal Süper Markete Karşı” adlı oyun sahnelenmiştir.
2015-2016 Sezonuna gelindiğinde kentimiz, Silivri Belediye Tiyatrosu Önder Yılmaz Sahnesi’ne kavuştu. Prömiyer olarak Nazım Hikmet RAN’ın yazdığı Oğuz Kağan AYDOS’un yönettiği, Tugay ERDOĞAN’ın Yardımcı Yönetmenlik yaptığı “Kuva-yi Milliye Destanı” adlı şiir formatındaki eser, oyunlaştırılarak sahneledi.
2016-2017 Sezonuna gelindiğinde ise yılların verdiği birikim ve tecrübe ile, kendi kültüründen ve tiyatrosundan yetişen Silivrili tiyatro sanatçıları, kendilerinin kaleme aldığı, bu toprakların kültürünün ve değerlerinin anlatıldığı (Anadolu’nun Çocukları, Tellere Takılan Türküler, Kutunun İçindekiler, Mücadeleci Kadınlarımız, Bir Destanın Çocukları) oyunlarını sahnelemeye başladılar.
2017-2018 sezonuna 35 kişilik tecrübeli ekibiyle başlayan S.B.T. , 4 farklı oyun ile şimdiye kadar 8 sahneleme yapmıştır.
2009-2010 sezonundan bu yana S.B.T. oynadığı yetişkin ve çocuk oyunları ile sadece Silivri ve Mahallelerinde, toplamda sahnelediği 22 farklı oyunla, yılda ortalama 10 sahneleme yaparak yaklaşık “100,000” seyirciye ulaştı, 27 Mart 2018’de 22. oyununun ilk gösterimini yaptı(Delirten Yasaklar). Türkiye’nin çeşitli konservatuarlarına oyuncu yetiştirdi, düzenlediği söyleşi ve oyunlarla Türkiye’nin değerli isimlerini Silivri ile buluşturdu.
Bu yılda(2018-2019) ekip kaldığı yerden devam etmektedir…