Harp Akademileri Komutanlığı’ndaki Darbe Faaliyetlerine İlişkin Dava

0
1284

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sırasında Harp Akademileri Komutanlığı’ndaki faaliyetlerle Akademi Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu’nun kaçırılarak cezaevine konulmasına ilişkin, aralarında 3 generalin de bulunduğu 116’sı tutuklu, 1’i firari 122 sanığın yargılandığı davanın 30. duruşması başladı.

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Silivri’deki Alibey Spor Salonu’nda yapılan duruşmaya, 97 tutuklu ile 4 tutuksuz sanık ve avukatları katıldı.

Duruşma, sanık savunmalarıyla sürüyor.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Can Tuncay tarafından hazırlanan 841 sayfalık iddianamede, dönemin Harp Akademileri Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Hasan Nevzat Taşdeler, Kara Harp Akademisi Komutanı Tümgeneral Selim Mert ve Hava Harp Akademisi Komutanı Tümgeneral Recep Yüksel’in de aralarında olduğu 116’sı tutuklu, 1’i firari 122 sanık asker bulunuyor.

İddianamede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM ve 65. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti “suçtan zarar gören”, aralarında dönemin Harp Akademileri Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu ile dönemin Deniz Harp Akademisi Komutanı Tuğamiral Tayyar Ertem’in bulunduğu 12 kişi ise “müşteki” sıfatıyla yer alıyor.

Ceza talepleri

Bütün sanıklar hakkında, “TBMM’yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek”, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek” ve “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek” suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ile “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan da ayrı ayrı 15 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.