EVLİLİK YAŞI TARTIŞMASINA NOKTAYI KOYDU

0
1612

‘Kadın ve çocuğa yönelik şiddetle mücadele önceliğimiz’

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Erbaş ‘9 yaşında evlilik ‘ iftirasına yanıt verdi : Bunlar, laik bir sistem içinde Diyanet’in yer almasını bir türlü hazmedemeyen kesimlerin iftirası. Esasında laik sistemde herkesin inanç özgürlüğü vardır. Biz öteden beri küçük yaşta evliliklerin karşısındayız. Kız çocuklarını okula göndermeye teşvik etmek için ailelere eğitimler veriyoruz. Asıl gayemiz budur

 

DİYANET’İN BÖYLE BİR FETVASI HİÇ OLMAMIŞTIR

-Hocam, İslam’a göre evlilik yaşı konusunda bir iftira kampanyası başlatıldı. Diyanet’in fetvası gibi gösterilen bu iftira sık sık gündeme getiriliyor. Ne söylemek istersiniz?

Öncelikle şu hususu ifade etmek isterim. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından kız çocuklarının 9 yaşında evlendirilebileceğine dair bir fetva ne geçmişte ne de bu dönemde hiçbir zaman verilmemiştir. Sizin de belirttiğiniz gibi böyle bir iddia hem yalan ve hem de iftiradır. Başkanlığımızda fetvalar Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından verilir. Bu iftirayı zorlama birtakım çabalarla oluşturdukları görülmektedir. 15 yıl önce yazılmış ve Diyanet Yayınları arasında çıkan Dini Kavramlar Sözlüğündeki “Büluğ” teriminden hareket edilmiştir. Terim Tıbbî ve biyolojik bir açıklamaya tâbî tutulmaktadır. Kızların ergenlik yaşlarının 9’da, erkeklerin ise 12’de başladığı belirtilmektedir. Ergenlik yaşının özelliklerine yine biyolojik olarak dikkat çekilmektedir. Bu terim için hangi sözlüğe bakarsanız bakınız aynı bilgileri bulursunuz. Çünkü bu biyolojik bir gerçekliktir, yeni yazılmış bir şey de değildir.

İSLAM’DA EVLİLİK YAŞI 18’DİR

-Çocuk yaşta evlilikler maalesef Türkiye’de hala yaşanabiliyor. Başkanlığınız bu konuda neler yapıyor? 

Bir çok şey yapıyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bizim öteden beri tavrımız küçük yaşta evliliklerin karşısında olmak şeklindedir. Bu konuda vatandaşlarımızı bilgilendirmek için Aile ve Rehberlik Daire Başkanlığı ve daire başkanlığının kontrolünde tüm il ve ilçelerde aile rehberlik büroları kurulmuştur. Bu bürolarda görev yapan personelimizin en önemli işlerinden birisi vatandaşlarımızın özellikle kız çocuklarını okula göndermeye teşvik etmek, eğitimleri konusunda onlara destek olmaktır. Bu çalışmalarımızın kız çocuklarının okula devam etme oranlarında gözle görülür katkı sağladığı müşahade edilmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bu çalışmalarımızı hızlandıracağız ve eğitimlerini tamamlamadan, yuva kurmanın, eş ve anne olmanın anlamını idrak etme rüştüne erişmemiş bir kızın evlendirilmeye çalışılmasının doğru olmadığı, hele de rızaları olmadan kızlarını evlendirmeye çalışanların yanlış bir hareket içerisinde oldukları konularında bilgilendirme yapmaya devam edeceğiz.

-Peki evlilik yaşı ile ilgili Diyanet’in bir görüşü var mı?

Diyanet İşleri Başkanlığı olarak esasında yürürlükte olan kanuna göre de, 1917 yılında Osmanlı döneminde çıkarılan kanuna göre de belirlenen 18 yaşın uygun olduğunu düşünmekteyiz. Yukarıda ifade etmiş olduğumuz özelliklere insanın ancak bu yaşlarda sahip olabileceğini düşünmekteyiz.