Beklenen oldu ! Kar yağışı başladı ! Büyük çile yaşanıyor !

0
1714

Meteoroloji’den gelen peş peşe uyarıların ardından soğuk hava Türkiye ‘yi vurdu. Bir çok kente yılın ilk karı düştü. Ankara, Balıkesir, Manisa, Çanakkale gibi iller yılın ilk kar yağışını aldı. Bir çok kentte hayat olumsuz etkilendi.

ANKARA’DA MEVSİMİN İLK KARI YAĞDI

Ankara’da mevsimin ilk kar yağışı gerçekleşti. Şehrin yüksek kesimlerinde lapa lapa kar yağarken, şehir merkezinde etkili olan sağanak yağış, hayatı olumsuz etkiledi.

Ankara güne yağışlı havanın etkisiyle uyandı. Gün boyunca etkili olan yağmurlu hava, gece saatlerinde yerini sağanak yağışa bıraktı. Şehrin yüksek kesimlerinde ise kar yağışı etkili oldu. Özellikle Ahlatlıbel, İncek ve Oran semtlerinde yoğun kar yağışı meydana geldi. Kar yağışı, rüzgarın da etkisiyle kimi yerlerde tipiye dönüştü.

SAKARYA’DA KAR YAĞIŞ

Bu arada Sakarya’da gece başlayan kar yağışı kentin yüksek kesimlerinde etkili oluyor. Gece saatlerinde başlayan kar yağışı, bin 725 metre yükseklikteki Dikmen Yaylası’nda etkisini gösterdi.

Daha çok yüksek kesimlerde etkisini gösteren yağışla kar kalınlığı, yaylanın yüksek kesimlerinde 5 santimetreye ulaştı. İlçe merkezine yaklaşık 32 kilometre uzaklıkta olan yaylada, kar yağışı aralıklarla devam ediyor. Akyazı Acelle, Beygubet, Yanık, Sultanpınar ve Keremali yaylaları dün gece saatlerinde başlayan kar yağışı nedeniyle beyaza büründü.

BOLU BEYAZA BÜRÜNDÜ

Kar yağışı Bolu kent merkezinde de etkili oldu. Zaman zaman lapa lapa yağan kar ile birlikte yeşil alanlar ve yollar beyaz örtüyle kaplandı. Kentte oturan çok sayıda kişi kar yağışı altında şemsiyelerini açarak iş yerlerine gitti.

SÜRPRİZ YAŞANACAK

Öte yandan şaşırtan bir açıklama geldi. 19 Mayıs Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nden meteoroloji uzmanı Yrd. Doç. Dr. Abdullah Kahraman, İstanbul’da perşembe günü rüzgarın kuvvetini yitireceğini ve cumadan itibaren de havanın açacağını belirtti.

Yrd. Doç. Dr. Kahraman, “Mevcut kutupsal hava kütlesi bugünden itibaren yurdun güney ve batısında etkisini azaltsa da, Anadolu’nun büyük bir kesiminde kar yağışına neden oluyor. Kar Karadeniz’de ve Doğu Anadolu’da yer yer yoğun, ama sonrasında yerini güneşe bırakıyor. İstanbul’da yarın biraz yağmur atıştırabilir. Perşembe günü sıcaklıklar 13 dereceyi görebilir, rüzgar da kuvvetini yitiriyor. Cumadan itibarense hava açıyor. Gelecek haftadan itibaren sıcaklıklar biraz daha yükselecek, ama bir kaç gün için yağmurlu bir sistem de ihtimal dahilinde” değerlendirmesinde bulundu.