Silivrili Genç Çiftçilere Hibe !

0
1641

Genç Çiftçi projesinin ikincisi bu yıl Akören Mahallesi’nde gerçekleştirildi. Kırsal kalkınmaya destek verebilmek amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından üstlenilen proje kapsamında büyükbaş, küçükbaş, kanatlı yetiştiriciliği, arıcılık ve tarımsal üretim başlıklarında genç çiftçilerimize toplamda 900 bin TL’ye tekabül eden bir rakamda hibe desteği verildi.

Tarımda genç çiftçilerin desteklenmesi, gelir düzeyinin yükseltilmesi ve köylerde genç nüfusun istihdamına katkı sağlayacak tarımsal üretime yönelik projelerin desteklenmesi amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan Genç Çiftçi projesi geçtiğimiz sene Fener Mahallesi’nde ilk defa kaydedilmişti. Bu yıl ikincisi Akören Mahallesi’nde gerçekleştirilen törenle, sembolik olarak 90 adet büyükbaş hayvan sahiplerine dağıtıldı. Büyükbaş hayvanların yanı sıra projeden faydalanmaya hak kazanan Akörenli üreticilere 440 adet küçükbaş, 2 adet sera kurulumu, birer adet de arıcılık ve salma tavukçuluk için hibe desteği verildiği öğrenildi.
İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün ev sahipliği yaptığı törene; Silivri Kaymakamı Ali Partal, AK Parti İlçe Başkanı Rıfat Kutlu ve yönetimi, Silivri Belediyesi AK Partili Meclis Üyeleri Tamer Şişman ve Mutlu Bozoğlu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Ay, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Benli, İstanbul İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, Kırsal Kalkınma Şube Müdürü Alper Kocatürk, Akören Muhtarı Hüseyin Ergin ve mahalle muhtarları, DenizBank Silivri Şube Müdürü Tayfun Güç, kamu ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, çiftçiler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

BENLİ: BU YIL 30 GENÇ ÇİFTÇİ PROJESİNE DESTEK VERDİK
Etkinliğin açılış konuşmasını Silivri İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Benli yaptı. Benli, “Silivri ilçesi İstanbul’un Trakya’ya açılan kapısı konumunda. 420 bin dekarlık bir tarımsal alanda tarımsal faaliyet yürütüyoruz. 25 bin küçükbaş ve 15 bin büyükbaşla toplamda 40 bine yakın hayvan varlığına sahibiz. Bu rakamlar İstanbul’da tarımın da hayvancılığın da olduğunu göstermektedir. Biz tarımsal girdiler ve maliyetler konusunda yardımcı olmak amacıyla bu yıl tam 25 milyon lira çiftçimize tarımsal yardım yapmış durumdayız. Son 10 yılı göz önüne aldığımızda tarımsal hâsıla ile birlikte tarımsal yardımımız 150 milyon lirayı bulmuş durumdadır. Tarımsal nüfusun yaşlanmasından dolayı hükümetimizce düşünülen ve Bakanlığımızca uygulamaya geçirilen Genç Çiftçi projesi gerçekten de tarımsal nüfusun gençleşmesi eğilimine girmiş durumdadır. Biz geçen yıl 29 Genç Çiftçi projesine destek verdik. Bu yıl proje sayımızı bir artırarak 30’a çektik. Her bir Genç Çiftçi proje sahibine 30 bin TL hibe karşılığında yardım ediyoruz. Büyükbaş hayvanları ve küçükbaş hayvanları bizzat canlı hayvan olarak teslim ediyoruz. Diğerlerini ise maddi destek olarak veriyoruz. Bugün 90 tane büyükbaş hayvan dağıtımını gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Biz İlçe Tarım Müdürlüğü olarak genç çiftçilerimizin her zaman yanındayız. Herkesin şehirlere göç edip kolay para kazanmayı tercih ettiği bir ortamda kırsalında kalıp tarım ve hayvancılıkla uğraşmaya gönül veren genç çiftçi kardeşlerimizi tebrik ediyoruz. Ayrıca proje sürecinde önümüzdeki bürokratik engelleri aşmamıza yardım eden İlçe Kaymakamımız Sayın Ali Partal beye ve İl Müdürümüz Sayın Ahmet Yavuz Karaca beye şükran ve teşekkürlerimizi genç çiftçilerimiz adına iletiyorum. Bu hayvanlara genç çiftçilerimizin iyi bakıp büyütmelerini istiyoruz. Gelecek yıllarda hayvancılığımızı daha ileriye taşımayı arzu ediyoruz. Bu vesile ile Genç Çiftçi projelerinin ülkemize, milletimize, ülke tarımımıza ve milli ekonomimize hayırlar getirmesini diliyorum” diye konuştu.

KARACA: İSTANBUL’DA TARIM VE HAYVANCILIK BİTTİ DİYENLER YANILIYOR
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, İstanbul’da tarım ve hayvancılık bitti diyenlere cevap niteliğinde olacak mesajlar içeren bir konuşma gerçekleştirdi. Karaca, “İstanbul metropol bir kent, tarım ve hayvancılık bitti diyenlere karşılık olarak argümanlarımız var. İstanbul, 6 bin dönüm merası ile 100 bin hektarlık tarım alanı ile devasa bir yapı, 100 bine yakın büyükbaş hayvan, 120 bin civarında küçükbaş hayvan varlığı ile büyük bir tarım ve hayvancılık kentiyiz. Gıda, tarım ve hayvancılığın sürdürülebilir olması için nesilden nesile aktarılması gerekir. Bu çerçevede Bakanlığımız gençlerimizi kırsala tutabilmek ve kendi babalarının mesleğini yapabilmeleri amacı ile Genç Çiftçi projesin uygulamaya karar verdi. Bu sene ikincisini düzenliyoruz. Geçen yıl ülke genelinde yaklaşık 450 milyon TL, bu yıl ise artırarak 680 milyon TL’ye çıkardık. İstanbul’da geçen yıl 96 genç çiftçimize yardım verdik, bu sene rakam 102’ye çıkartıldı. Yardımlar sadece büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarını kapsamıyor. Bu yardımlar çok çeşitli alanlarda yapılıyor. Mantarcılık, örtü altı yetiştiriciliği, gezen tavuk, arıcılık gibi birçok alanda destekleme sağlıyoruz. Her yıl gençlerimize bu destekleri sağlar, belli bir üretim kapasitesine ulaşırsak İstanbul’da tarım ve hayvancılığın varlığını koruyacağımıza inanıyorum.
Vatandaşlarımızın tarım ve hayvancılığa sahip çıkmalarını canı gönülden istiyoruz. Gelecekte savaşların gıdadan dolayı çıkacağını hepimiz öngörüyoruz. Yaklaşık 800 milyon insanın aç olduğu bir dünyada gelecekte savaşlar gerçekten gıda yüzünden yaşanacak. Bakanlık olarak elimizden geldiğince gençlerimizi destekliyoruz. Genç Çiftçi projemizin vatanımıza, İstanbul’umuza ve tüm vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

PARTAL: ÜRETİCİNİN PAZAR SORUNU YOK
Silivri Kaymakamı Ali Partal, şunları söyledi: “İstanbul yanı başımızda çok büyük bir pazar. Yani üretirsek pazarımız hazır. Hükümetimiz ve Bakanlığımız büyük bir fırsat sunuyor. İl Müdürlüğümüz destekliyor, İlçe Müdürlüğümüz koşturuyor. İnşallah genç çiftçilerimize yapılan bu desteklerle hayvancılığımız daha da gelişecek, ben inanıyorum. Emeği geçenleri tebrik ediyorum. Hayırlı olsun. Genç çiftçilerimizin hayvanları çoğaltması ve aile ekonomilerine katkı sağlamaları temennisi ile hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

GENÇ ÇİFTÇİLERE SERTİFİKALARI TAKDİM EDİLDİ
Tören Genç Çiftçi projesinden yararlanan Yakup Deniz, İhsan Akdere, Adem Eren, Fulya Filiz, Mehmet İyicambaz, Müge Cambazoğlu, Samet Korucuoğlu, Büşra Başak, Gülten Erdoğan, Figen Güvener, İldem Akman, Ferhat Tonta, Sedef Yazıcı, Özlem Sütçü, Aşkın Erkan, Metin Ertekin, Esen Erol, Sultan Dikilitaş ve Sevim Ayhan’a katılımlarından dolayı teşekkür sertifikası verilmesiyle son buldu.