ZEYTİNİN BİLİNMEYEN MUCİZELERİ

0
1892

Zaman zaman bu lezzetli yiyeceğin kendisinden ziyade yağına dikkat çekilse de, zeytin bütünüyle faydalı ve lezzetli bir yiyecektir.

 

Zeytin aslında bilimsel olarak bir meyve olarak kabul edilmektedir.

Ülkemizde de Ege kıyılarında bolca yetişen zeytin, ağaçlarda yetişmektir. Bir zeytin ağacı oldukça uzun yıllar boyunca hayatta kalabilir. İnsanlar ise zeytini bir meyve olarak görmekten çok, kahvaltılarda masalarını süsleyen, bazı yemeklere ve salatalara eklenebilen bir yiyecek olarak görmektedirler. Zeytin, direk ağaç dalından koparıldığı gibi yemek için oldukça acı bir yiyecektir. Yenilebilir bir hale gelmesi için önce birtakım işlemlerden geçmesi gerekmektedir. Bu işlemler ise oldukça çeşitlidir.

Bölgeden bölgeye ve zeytinin tadının, renginin, yumuşaklığının nasıl istendiğine göre, zeytinin yenilebilir hale getirilme işlemi değişir. Zeytinin olgunlaşması ile renginin bir alakası bulunmamaktadır. Her ne kadar zeytinler yetişmeye başladıklarında yeşil ve zaman geçtikçe siyah rengini alsalar da, bazı zeytinler yeşil renkte yetişmeye başlayıp yine yeşil renkte olgunlaşmış olabilirler. Zeytinin hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olmasının sebebi, sadece lezzeti değildir.