Maceraya Davet Eden 8 Muhteşem Şelale !

0
3579

Bu liste, turist misali uzaktan seyretmek yerine maceranın tam ortasında yer almak isteyenler için!

Gerçek anlamda macera arayan insanlar, klasik turist rotalarını takip ederek kolay ulaşılan yerlerde, başı sonu belli olan programları tercih etmezler. İşte aşağıdaki liste de tam olarak böyle insanlar için! Eğer sen de arabanı 100 metre öteye park edip manzarayı seyretmek yerine o maceranın tam ortasında yer almayı tercih edenlerden isen, doğru yerdesin..

1. Sutherland Şelalesi, Güney Adası, Yeni Zelanda

Macera puanı: 5/10

Özelliği: Yeni Zelanda’nın en yüksek şelalesi (580 metre)

Seni nasıl bir macera bekliyor: Sutherland Şelalesi’ne ulaşmak için Yeni Zelanda’nın meşhur Milford Patikası’nda dört günlük bir yürüyüş yapmak gerekiyor. Dağları aşacak, asma köprülerden geçecek ve orman kulübelerinde konaklayarak kendini masal gibi bir maceranın içinde bulacaksın.

2. Kaieteur Şelalesi, Mazaruni Potaro, Guyana 

Macera puanı: 4/10

Özelliği: Dünyanın tek bir noktadan akan en geniş ve en güçlü şelalelerinden biri

Seni nasıl bir macera bekliyor: Bölgeye ulaşmanın tek yolu Kaieteur Şelalesi’ne yakın küçük bir alana charter uçuşu ile inmek. Bundan sonra ise seni yağmur ormanında 2 – 3 saatlik bir yürüyüş bekliyor. Bulunduğu çevre ile birlikte nefes kesen bir manzara oluşturan şelalenin çevresi ünlü altın kurbağalarla dolu. Görüntülerine aldanıp dokunayım deme, bu kurbağalar zehirli.

3. Shale Şelalesi (Chutes aux Schistes) Quebec, Kanada

Macera puanı: 10/10

Özelliği: Kuzey Quebec’te ulaşılması oldukça zor bir şelale

Seni nasıl bir macera bekliyor: Başlangıç noktasına sadece uçakla ulaşılabilen Caniapiscau Nehri’nde, kendi kendine yetmek zorunda olduğun bir aylık bir kano seyahati ile şelaleye ulaşabilirsin. Kuzey Quebec’in hızlı değişen havasına ve çeşit çeşit böceğe katlanabilmek için fiziksel ve mental dayanıklılık şart.

4. Virginia Şelalesi, Kuzey Batı Bölgelesi, Kanada 

Macera puanı: Doğrudan uçarak gidilirse 3/10. Kano tercih edilirse 7/10

Ek bilgi: Virginia Şelalesi’nin yüksekliği Niagara’nın iki katı!

Özelliği: Hem dev bir şelale, hem de 1970’li yıllarda UNESCO Dünya Mirası listesine alınan ilk dört yerden biri

Seni nasıl bir macera bekliyor: Bölgeye giden en kolay yol, suya inebilen küçük bir charter uçağına binip Nahanni Ulusal Parkı’na inmek ve şelaleye kadar kısa bir yürüyüş yapmak. Ama bu macerayı ömür boyu hatırlanacak bir geziye dönüştürmek istersen, aynı mesafeyi kanoyla 21 günde geçmeyi de düşünebilirsin. Hangisini tercih edersen et, şelalenin muhteşem görüntüsü her şeye değer. 100 metre yüksekten aşağıya dökülen suları tam tepede ikiye ayıran Mason’s Rock da bu manzarayı eşsiz kılan en önemli unsur.

5. Kerepakupai Meru, Bolivar, Venezuela

Macera puanı: 5/10

Özelliği: Bilgi biraz tartışmalı da olsa, 979 metre ile dünyanın en yüksek şelalesi. Bir diğer adı ise Angel Şelalesi veya Salto Angel

Seni nasıl bir macera bekliyor: Şelaleye ulaşmak pek kolay değil. İlk önce, başlangıç noktası olan ve gideceğin yere kadar sana eşlik edecek yerel rehberlerle buluşacağın Canaima kampına giden bir uçak bulman gerekiyor. Nehrin yukarısına yapacağın 4 saatlik bir kano yolculuğundan sonra sık ormanın içerisinde yürüyerek geçireceğin yaklaşık 90 dakika en sonunda seni hedefine ulaştıracak. Bir gece ormanda konakladıktan sonra ise geriye yine aynı rota ile dönebilirsin. Gelirken ve giderken yapacağın uçak yolculuğunun bir avantajı da bölgeyi, burayı 1930 yılında keşfeden ilk insan olan havacı Jimmie Angel’ın gözünden görecek olman.

6. Schwarzenbach Şelalesi, Nunavut, Kanada

Macera puanı: 9/10

Özelliği: Kuzey Kutup Dairesi içinde yer alan en yüksek (520 metre) ve ulaşılması en güç şelale

Seni nasıl bir macera bekliyor: Yerel İnüit dilinde Qulitasaniakvik olarak anılan mevsimsel şelale kışları çoğu zaman donuyor veya kuruyor. Bölgeye ulaşmak için önce bir kano seyahatine çıkmak gerekiyor ve muhtemelen bu yolculuk sırasında bolca deniz aygırı ve deniz gergedanı ile haşır neşir olacaksın. Sudan çıktıktan sonra ise seni engebeli ve oldukça dik bir parkurda iki haftalık zorlu bir yürüyüş bekliyor olacak. İşte sana hayatın boyunca anlatacağın bir deneyim!

7. Cascades du Trou de Fer, Reunion Adası

 

Macera puanı: Çamurlu yürüyüşü deneyeceksen 5/10. Eğer tercihin kanyoning ise 8/10.

Özelliği: 725 metre yüksekliğindeki şelale balta girmemiş bir ormanın tam ortasında ve 305 metrelik tek bir düşüşe sahip

Seni nasıl bir macera bekliyor: Hint Okyanusu’nda yer alan Reunion Adası’ndaki şelaleye ulaşmak için ilk önce uygun bir uçuş bulmak, daha sonra da sık ve çamurlu ormanın içinde 3 saat kadar yürümek gerekiyor. Fakat Doğa Ana seni o gün biraz zorlamak isterse, yağmur yağdırıp bu gezintiye tamamen son verebilir. Sabah erkenden yola çıkan yürüyüş kafileleri eğer şansları varsa bu el değmemiş doğa harikasını yakından görebiliyorlar. Şelaleye ulaşmanın bir yolu da 2-3 gün süren ve zorluk derecesi 4 olan bir kanyoning macerasına atılmak. Bu kısmı ise sadece deneyimli maceracılara öneriyoruz.

8. Suligad Şelalesi, Dolpa, Tibet

Macera puanı: 7/10

Özelliği: Tüm Himalayalar’daki en yüksek şelale ve ünlü mavi gölün tam dibinde

Seni nasıl bir macera bekliyor: Uzun süre unutulmayacak anılar için her maceracının listesine eklemek isteyeceği bu rotaya dair 8 ve 31 gün arasında değişen farklı tur seçenekleri mevcut. Ortalama bir zorluk derecesi ile 13 gün kadar süren gezi boyunca eşsiz yer şekilleri ve Himalayalar’ın en derin gölü olan Kutsal Phoksundo Gölü de, 167 metrelik Suligad Şelalesi’nin yanı sıra görebilecek diğer doğa harikalarından. Klasik turist rotalarında olmayan bu bölgede konaklama için kamp kurabilir veya köylerdeki evlere konuk olabilirsin. Seyahat boyunca tanık olacağın doğa harikaları dışında, el değmemiş Bonpo kültürü ve Tibet Budizmini de yakından tanımak unutulmaz bir tecrübe olacaktır..