SİVİLCELERİNİZDEN KURTULUN

0
1538

Sivilce İzleri Nasıl Geçer? (Doğal Yöntemler)

Sivilceler özellikle hormon düzensizlikleri yaşayanlar ve yağlı cildi olanlar için gerçekten büyük bir sorun. Oluşurken can yakan, oluştuğunda kötü görünen sivilcelerin yarattığı sorunlar bunlarla sınırlı değil. Bir de “geçtikten sonra iz kalacak mı?” sorusu var.

Sivilceleri ellemek, daha oluşmadan sıkmaya çalışmak, düzgün bir cilt bakımı/temizliği yapmamak sivilce izleri için uygun bir ortam yaratıyor ama sivilcelerin iz bırakmasının tek nedeni bu saydıklarım değil.

Sivilceye hiç dokunmasanız dahi iz bırakma riski var. Bunun nedeni cildimiz özellikle kist şeklinde görülen büyük sivilcelerle savaşırken, iltihabı geçirmeye uğraşırken bağışıklık sisteminin bu bölgeye daha çok beyaz kan hücresi ve enzim yollaması. Tüm bu değişimler sivilce iyileşse dahi cilt üzerinde leke bırakabiliyor.

Burada sivilce izi ve yarasını birbirinden ayırmak gerekiyor çünkü izle yara aynı şey değil.

Sivilce izi nispeten koyu tenlerde görülen ve cilde rengini veren hücrelerin bu bölgeye toplanması (hiperpigmentasyon) sonucu görülen koyu lekelerdir. Sivilce yarası ise bazı durumlarda renk değişimiyle birlikte sivilcelerin yoğun olduğu bölgelerde küçük girintiler oluşturarak cilt dokusunu değiştiren oluşumlardır. Sivilce yaraları cildin artık bu bölgede kolajen ve elastini doğru şekilde üretememesinden kaynaklanır.

Sivilce İzlerinden Korunmak İçin Neler Yapılabilir?

Yazının devamında “sivilce izleri nasıl geçer” sorusunun cevabını bulabilirsiniz ama önce “sivilce izlerinin oluşmasını engellemenin bir yolu var mı” ona bakalım.

Sivilcelerin oluşmasının başlıca nedeni cilt gözeneklerinin tıkanması olduğuna göre cildinizi düzenli olarak temizlemek daha az sivilce çıkmasını sağlayabilir. Sadece yüzünüzü yıkamanızdan bahsetmiyorum, gözenekleri derinlemesine temizleyen doğal cilt maskelerini veya cildi temizlemek için özel olarak üretilen kozmetik ürünleri kullanmalısınız.

Cildiniz yağlıysa gözenekler çok daha çabuk tıkanır. Fazla yağı önlemek için cilt tipinize uygun ürünler kullanın. Gün içinde cilt yüzeyinde biriken yağı temizlemek için makyaj temizleme mendili taşıyabilirsiniz.

Ama burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Cildinizi temizlerken yağı tamamen temizlerseniz cildiniz kurur ve ilerleyen saatlerde bu kuruluğu telafi etmek için daha fazla yağ üretir. Bundan kaçınmak için cildinizi aşırı kurutan maskelerden ve kozmetik ürünlerden kaçınmalısınız.

İçinde ne olduğunu bilmediğiniz ürünleri cildinize temas ettirmeyin. Bu pudra da olabilir, fondöten de.

Kozmetik ürünler fazlaca kimyasal madde içerir ve hassas bir cildiniz varsa bu kimyasallar sivilce oluşumunu tetikler. Mümkün olduğunca organik kozmetikler kullanmaya çalışın.

Tüm önlemlere rağmen sivilce çıktıysa kesinlikle elinizi sürmeyin ve sıkmaya çalışmayın. Elinizi, parmaklarınızı sivilceye değdirmeniz demek bu bölgedeki bakterilerin sayısının artması demektir. Bakteriler ne kadar çoğalırsa sivilcenin diğer bölgelere yayılma ve iz bırakma oranı o kadar artar.

Henüz tam oluşmamış bir sivilceyi sıkmaya çalışmak ise neredeyse iz kalacağının garantisi anlamına gelir. Bu yüzden elinizi yüzünüzden uzak tutun ve sivilcelerin bulunduğu bölgenin sürekli temiz kalmasına özen gösterin. Sivilce iyileşene bu bölgeyi kaplayan ve hava almasını engelleyen fondöten gibi makyaj malzemelerini kullanmamaya çalışın.

Çok büyük ve kist şeklinde çıkan sivilceler için bir cilt doktoruna görünün. Cildiniz bu büyük ve iltihaplı sivilcelerle mücadele için antibiyotik desteğine veya reçeteli merhemlere ihtiyaç duyabilir.

Sivilce İzleri Ne Zaman Geçer?

Cildiniz koyuysa sivilce izi yaklaşık 6 ay kadar kalır. 6 aydan sonra yavaş yavaş hafiflemeye başlar. Tabii bu süreçte cildinizi güneşten korumalısınız çünkü güneşin zararlı UVB ışınları lekelerin koyulaşmasına yol açar. Sivilce izinin tamamen geçmesi ise 1-2 yılı bulabilir.

Sivilce İzlerini Geçirmek İçin Doğal Çözümler

Evde yapabileceğiniz doğal yüz maskeleri ile koyu renkli sivilce izlerini normal süresinden daha kısa sürede hafifletebilir ve sabırlı olursanız tamamen geçirebilirsiniz.

Bu doğal sivilce izi maskeleri aynı zamanda gözeneklerin temizlenmesine ve yağ üretiminin dengelenmesine yardımcı olarak sivilcelerin oluşumunu da azaltır.

Sivilce izlerini geçirmek, görünümlerini hafifletmek için kullanılan doğal maskelerin büyük çoğunluğu hafif peeling etkisi gösterir ve beyazlatıcı etkileri vardır. Bu sayede cildi hem ölü cilt hücrelerinden ve fazla yağdan arındırırlar hem de doğal beyazlatıcı etkileri ile lekelerin görünümünü normalden çok daha kısa sürede azaltırlar.

Yoğurt: Yoğurtta bulunan laktik asidin beyazlatıcı etkisi vardır. Yoğurt aynı zamanda sivilcelerin neden olduğu tahrişi gidererek kızarıklıkların azaltılmasına yardımcı olur.

Sadece bir miktar yoğurdu (sade olması gerekiyor) yüzünüze yayarak sürün ve 15 dakika bekletin. Daha yoğun etkili bir maske için 4-5 damla taze sıkılmış limon suyu ve 1 tatlı kaşığı kadar toz haline getirilmiş yulaf ezmesi ekleyebilirsiniz. Bu maskeyi lekeler azalana, sivilceler iyileşene kadar her gün yapabilirsiniz.

Portakal: C vitamini elastin ve kolajen üretimini artırarak sivilce sonrası leke ve yaralar oluşmasını önler. Cildinize C vitamini desteği sağlamak ve içerdiği doğal asitle cilt renginizi açmak için portakal maskesini kullanabilirsiniz.

Çeyrek çay bardağı kadar portakal suyunu (taze sıkılmış) yoğurtla karıştırıp yüzünüze sürmeniz ve 15 dakika bekletmeniz yeterli. Maskenin beyazlatıcı etkisinin daha güçlü olmasını isterseniz aynı miktarda portakal suyunu 1 tatlı kaşığı kadar zerdeçalla karıştırdıktan sonra yüzünüze sürün ve 20 dakika bekletin. Maskeyi temizlemek için ılık su kullanabilirsiniz. Bu maske haftada 2 kez uygulanabilir.

Limon: Portakal gibi C vitamini bakımından zengin olan limon yine portakal gibi asitli yapısıyla lekelerin giderilmesine yardımcı olur. Ancak limonun beyazlatıcı etkisi portakaldan daha fazladır.

Limonu bir parça pamukla direkt lekelerin üzerine sürebilirsiniz. Tamamen kurumasını bekledikten sonra suyla durulayın. Eğer cildinizin kuruduğunu hissederseniz nemlendirici kullanabilirsiniz.

Hassas ve kuru ciltlerde limon kullanırken dikkatli olun çünkü kızarıklığa yol açabilir. Bunu önlemek için limon suyunu yarı yarıya suyla incelterek kullanabilirsiniz.

Salatalık: Salatalık sivilcelerden kızarmış, tahriş olmuş cildinizi yatıştırır. Ağartıcı etkisi vardır ve bu özelliğiyle sadece sivilce izlerini geçirmek için değil kararan dirsekler, gözaltı morlukları için de önerilir.

Salatalığı ister dilimleyerek ister rendeledikten sonra izlerin bulunduğu bölgeye veya tüm yüzünüze sürerek kullanabilirsiniz. 20-30 dakika beklettikten sonra soğuk suyla temizleyebilirsiniz. Cilde herhangi bir yan etkisi olmadığı için bu uygulamayı her gün yapabilirsiniz.

Sirke: Sirke cildin pH dengesini sağlayarak daha pürüzsüz görünmesine yardımcı olur. Ayrıca gözenekleri temizleyerek sivilce oluşumunu azaltır. Düzenli olarak kullanıldığında ise lekelerin ve sivilce izlerinin görünümlerini hafifletir.

Sirkeyi (organik olursa etkisi daha güçlü olur) yarı yarıya suyla inceltin. Sonra bu sirkeli suyu pamukla lekelerin bulunduğu bölgelere sürün ve kurumasını bekleyin. Daha sonra yüzünüzü ılık suyla yıkabilir ve cildiniz kurursa nemlendirici kullanabilirsiniz.

Çilek: Çilek diğer asitli meyveler gibi (portakal, limon, greyfurt…) doğal bir ağartıcıdır. 1 adet çileği çatalla ezdikten sonra püresini ve suyunu lekelerin üzerine sürüp 20 dakika bekletin. Temizlemek için soğuk su kullanın.

Antioksidanlar bakımından zengin olan çilek lekeleri hafifletirken aynı zamanda cildi güneşin zararlı ışınlarına karşı güçlendirir ve sivilce oluşumunu azaltır.

Çilek maskesini özellikle cildi aşırı yağlı olanlara öneririm.