USD 49,7425 %0,17
EURO 55,7102 %-0,18
GRAM ALTIN 6.432,69 %0,12
Hava Durumu İSTANBUL 21,4° Çok Bulutlu
Haberler Gündem Silivri Çevre Derneği’nden Seymen’deki Çöp ve Metan Gazı Tehlikesine Dikkat Çeken Açıklama
Gündem

Silivri Çevre Derneği’nden Seymen’deki Çöp ve Metan Gazı Tehlikesine Dikkat Çeken Açıklama

23.10.2026 10:41 GÜNCELLEME:23.10.2026 11:39

Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan, İstanbul Avrupa Yakası’ndan Seymen Düzenli Depolama Alanı’na taşınan evsel atıkların çevre ve halk sağlığı açısından ciddi riskler oluşturduğunu belirterek yetkililere çağrıda bulundu. Korsan, özellikle metan gazı salınımına dikkat çekerek çöplerin kaynağında ayrıştırılması ve emisyon verilerinin kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini vurguladı.

Silivri Çevre Derneği’nden Seymen’deki Çöp ve Metan Gazı Tehlikesine Dikkat Çeken Açıklama

Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan, 23 Ekim 2026 tarihinde yaptığı yazılı açıklamada, İstanbul Avrupa Yakası'nın evsel atıklarının Silivri'deki Seymen Düzenli Depolama Alanı'na taşınmasının ilçede ciddi çevre sorunlarına yol açtığını savundu.

Silivri halkının başka ilçelerde üretilen atıkların çevresel yükünü taşımak zorunda bırakıldığını belirten Korsan, yaşanan koku sorunu ve metan gazı salınımının halk sağlığı üzerindeki olası etkilerine dikkat çekti.

"Biz Bu Çöpü Üretmiyoruz Ama Kokusunu Biz Soluyoruz"

Avrupa Yakası'nın atık yükünün Silivri'ye taşınmasına tepki gösteren Ali Korsan, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Biz bu çöpü üretmiyoruz ama kokusunu biz soluyoruz, sağlıksız yaşam koşullarını biz çekiyoruz. Avrupa Yakası'nın tüm yükü Silivri'ye yığılmış durumda."

Korsan, atık yönetiminin yalnızca çöplerin bir bölgeden başka bir bölgeye taşınmasıyla çözülemeyeceğini, çevre ve insan sağlığını önceleyen kalıcı politikaların hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

"Yağışlarla Birlikte Metan Gazı 2-3 Katına Çıkıyor"

Seymen Düzenli Depolama Alanı'ndaki en önemli risklerden birinin metan gazı olduğunu ileri süren Korsan, özellikle yağışlı dönemlerde gaz oluşumunun arttığını belirtti.

Korsan, "Çöpten çıkan metan gazını bertaraf etmek için enerji santrali kuruldu. Yağışlar arttığında metan gazı 2-3 katına çıkıyor. Bir zamanlar 11 metan bacası vardı, bugün sayısını ve ne kadar gazın atmosfere salındığını bilmiyoruz" dedi.

Metan gazının iklim değişikliğini hızlandıran güçlü sera gazlarından biri olduğuna dikkat çeken Korsan, Seymen'deki gaz toplama sistemlerinin mevcut durumu, baca sayıları ve atmosfere salınan gaz miktarlarının kamuoyuna açıklanmasını istedi.

"İklim Zirvesi Türkiye'de Yapılacakken Dünyaya Kötü Örnek Oluyoruz"

Kasım ayında Türkiye'de yapılması planlanan iklim zirvesine de değinen Korsan, iklim kriziyle mücadele konusunda verilen mesajlarla atık yönetimindeki uygulamalar arasında çelişki bulunduğunu savundu.

Korsan, açıklamasında şu değerlendirmeye yer verdi:

"Dünya fosil yakıtlardan kurtulmak için eylem planları yaparken, sivil toplum örgütleri forumlar, brifingler düzenlerken, biz çöpten çıkan metanla dünyayı kirleten bir görüntü veriyoruz. Bu, bütün dünyanın dikkatini çeken bir çevre felaketidir."

Silivri Çevre Derneği'nden Üç Önemli Talep

Silivri Çevre Derneği, Seymen'deki çevre sorunlarının çözümü için üç temel talebi gündeme getirdi.

Dernek, evsel atıkların Silivri'ye taşınmadan önce kaynağında ayrıştırılmasını, geri dönüşüm ve kompost sistemlerinin Avrupa Yakası genelinde yaygınlaştırılarak zorunlu hale getirilmesini ve Seymen Düzenli Depolama Alanı'ndaki metan gazı salınımı ile baca verilerinin şeffaf biçimde kamuoyuyla paylaşılmasını istedi.

"Çözüm, Çöpü Kaynağında Yok Etmektir"

Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan, açıklamasının sonunda yetkilileri kalıcı çözümler üretmeye davet ederek şu ifadeleri kullandı:

"Çözüm, çöpü yakmak veya metandan elektrik üretmek değil. Çözüm, çöpü kaynağında yok etmektir. Yetkilileri bir an önce kalıcı çözüm üretmeye davet ediyoruz."

Derneğin açıklaması, Seymen Düzenli Depolama Alanı'ndaki metan emisyonlarının ölçülmesi, denetlenmesi ve sonuçlarının kamuoyuna açıklanması konusundaki talepleri yeniden gündeme taşıdı.

 

Faysal BULUT Haberi Ekleyen Faysal BULUT Editor Profili Gör
Haber Kaynağı Silivri Tv

Yorumlar 0

Bu haber için henüz onaylı yorum bulunmuyor. İlk yorumu siz yapın.