Büyükçekmece’de, ilçenin deprem riskiyle karşı karşıya olduğu gerçeğinden hareketle kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor. Mimaroba ve Muratçeşme mahallelerinde riskli bulunan 8 bina, belediye, vatandaş ve müteahhit iş birliği ile yıkıldı. Toplamda 79 ailenin ikamet ettiği bu binaların yıkımı, Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün ve belediye teknik ekiplerinin gözetiminde aynı gün içerisinde gerçekleştirildi.
Başkan Akgün, son yaşanan 6.2 büyüklüğündeki depremin bir uyarı niteliği taşıdığına dikkat çekerek, “Sayın Cumhurbaşkanımızdan, Sayın Bakanımızdan, Ankara’dan talebim şudur; İstanbul ile ilgili bir deprem konseyi kurulsun,” dedi.
İstanbul İçin Örnek Bir Uygulama
Büyükçekmece’nin kentsel dönüşüm konusunda önde gelen ilçelerden biri olduğunu vurgulayan Akgün, yıkım süreçlerinin ardından daha sağlam yapılar inşa edileceğini belirtti. 1988 yılında inşa edilen ve risk taşıyan bu binaların beton kalitesinin düşüklüğü sebebiyle yıkıldığını ifade eden Akgün, “Bu binalar ve diğerleri yıkılacak. Yerine daha sağlam binalar yapılacak,” dedi.
Deprem öncesi hazırlıkların önemini vurgulayan Akgün, İstanbul Deprem Şurası kurulmasını ve İstanbul ile ilgili mevzuat geliştirilmesini talep etti. “Hep birlikte Cumhurbaşkanlığı, Ankara, Büyükşehir Belediyesi, küçük şehir belediyesi ne varsa hepimiz toplanalım. Bugünü milat görelim,” diye konuştu.
Büyükçekmece’de yürütülen kentsel dönüşüm projeleri ile 55 binden fazla konutun yenilendiğini hatırlatan Akgün, vatandaşların güvenliğini sağlamanın öncelikli hedefleri olduğunu belirtti. Ayrıca, projeye destek veren tüm paydaşlara teşekkür etti ve yeni konutların burada oturan vatandaşlara hayırlı olmasını diledi.
Büyükçekmece’de devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları, beklenen büyük Marmara Depremi’ne karşı bir önlem niteliği taşırken, vatandaşların güvenliğini artırmayı hedeflemekte.