İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), sağır, işitme ve konuşma engelli bireyler için “Erişilebilir İstanbul” projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında, İBB 153 Çözüm Merkezleri, Türk İşaret Dili’nde görüntülü çağrı hizmeti sunmaya başladı.
İBB Basın Yayın Halkla İlişkiler, Sosyal Hizmetler ve Bilgi İşlem Daire Başkanlıkları ile İSTTELKOM AŞ ve İstanbul Senin iş birliği ile geliştirilen bu proje, iletişimde önemli bir engeli ortadan kaldırmayı hedefliyor. Artık sağır, işitme ve konuşma engelli bireyler, Türk İşaret Dili bilen personel ile görüntülü görüşmeler yaparak İBB 153 Çözüm Merkezi’ne taleplerini iletebilecek ve sorunlarına çözüm bulabilecekler.
Daha Erişilebilir Bir Şehir İçin
“Erişilebilir İstanbul” projesi, İBB’nin dijital platformu İstanbul Senin mobil uygulaması üzerinden hizmet sunarak, kamu hizmetlerine erişimi hızlandırıyor. Bu dijital platform, kapsamlı bir çözüm sunarak, İstanbul’daki herkesin hizmetlere daha kolay ulaşmasını sağlıyor.
Sosyal Fayda Odaklı Uygulama
İşaret dili destekli çağrı merkezi hizmeti, Türk İşaret Dili bilen sağır, işitme ve konuşma engelli bireylerin günlük yaşamlarında ihtiyaç duydukları İBB hizmetlerine erişimini kolaylaştırmayı amaçlıyor. Aynı zamanda, toplumsal eşitliği güçlendirerek, teknolojiyi sosyal faydaya dönüştürmekte ve akıllı şehir vizyonuna katkı sağlamaktadır.
Bu hizmetten faydalanmak isteyen bireylerin, İstanbul genelinde 23 şubesi bulunan ÖZGEM’e (yüzde 40 ve üzeri engel raporu ile) başvuruda bulunmaları gerekiyor. Kayıt işlemi tamamlanan rapor sahibi İstanbullular, İstanbul Senin mobil uygulaması üzerinden Çözüm Merkezi hizmetlerinden yararlanabiliyor.
İBB, bu projeyle birlikte, İstanbul’u daha erişilebilir bir şehir haline getirme amacını bir adım daha ileriye taşıyor.