22 Bin At, Eşek ve Katır Nerede?

0
159

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yayınladığı tağşiş listeleri, vatandaşa birçok işletmenin at ve eşek eti yedirdiğini ortaya koyuyor. Gıda Bülteni’nin ulaştığı rakamlar ise, at ve eşek etinin oldukça yaygın olduğunu gösteriyor. TÜİK’in canlı hayvan istatistiklerine göre, 1 yılda ülke genelinde 11 bin 751 eşek, 7 bin 928 at, 2 bin 705 katır kayıttan düştü. Bunların ne kadarı doğal yollardan öldü, ne kadarı dana eti olarak vatandaşa yedirildi bilinmiyor. Eşek ve at etinin en fazla saptandığı Adana’nın Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur, eskiden eşek eti yakalanan işletmeye levha astıklarını ancak İl Tarım Müdürlüğü’nün denetimlerini engellediğini belirterek, “At eşek eti saptanan firmalar hala faaliyette. Adana’da insan sağlığı Allah’a emanet” diyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yayınladığı tağşiş listelerinde ‘tek tırnaklı eti’ olarak nitelendirilen et grubu, at eşek ve katır etlerini ifade ediyor. Bakanlığın 18 Aralık 2024’te açıkladığı tağşiş listesinde, Kağıthane’deki Meşhur Sarıyer Börekçisi’nde tek tırnaklı etinin tespit edildiği bilgisi kamuoyuyla paylaşıldı. Mehmet Türkeş’e ait börekçide yer alan kıymalı böreklerde aynı zamanda taşlık da kullanılmış. 

TÜİK’e göre at ve eşek sayısında ne kadar azalma oldu?

Öte yandan TÜİK istatistikleri de yılda 20 binden fazla at eşek ve katırın yaşamını yitirdiğini gösteriyor. 2022 yılında ülke genelinde 74 bin 359 olan at sayısı 2023 yılında 66 bin 431’e indi. Bir yılda at sayısı 7 bin 928 düştü. Eşek sayısı da aynı dönemde 11 bin 751 azaldı. Katır sayısında da bir yılda 2 bin 705 düşüş oldu. Hayvan sayısındaki en yüksek düşüşün bu 3 hayvan grubunda olması dikkat çekiyor. 

Kaynak: 22 bin at, eşek ve katır nereye gitti? – Gıda Bülteni