Nijerya’da Lassa Ateşi Salgını

0
29

Nijerya’nın güneyindeki Edo eyaletinde hayvandan insana geçen ve ölümcül olabilen Lassa ateşi nedeniyle 21 kişinin öldüğü bildirildi.

Edo eyaletinden doktor Joseph Okoeguale açıklamasında Lassa ateşi salgınının eyaletin farklı bölgelerine yayıldığını belirtti.

Okoeguale, eyalette 240 Lassa ateşi vakasının tespit edildiğini belirterek salgın nedeniyle 21 kişinin yaşamını yitirdiğini kaydetti.

Ülke genelinde bu yıl 170’ten fazla kişinin hayatını kaybettiği salgında hükümet, hastalığın tedavisi için üç ilaç belirlendiğini duyurmuştu.

Mali, Togo, Gana, Liberya, Sierra Leone gibi birçok Afrika ülkesinde görülen Lassa ateşine Nijerya’da ilk olarak 1969’da ülkenin kuzeydoğusundaki Borno eyaletinde rastlanmıştı.

Nijerya hükümeti, 23 Ocak 2019’da Lassa ateşi nedeniyle acil durum ilan etmişti.

Lassa ateşi hastalığı

Sağlık Bakanlığı’na göre Lassa virüsünün insanlara bulaşması en çok gıdalarla ve solunum yoluyla meydana geliyor.

Fare dışkısıyla temas sonucu bulaşan hastalık, insandan insana geçebiliyor ve ölümcül kanamalı ateşe yol açıyor.

Hastalıkta özellikle sağlık bakım ünitelerinde, yeterli kişisel koruyucu önlemler alınmamışsa kişiden kişiye geçiş sıktır. Lassa virüsü tekrar tekrar kullanılan iğne ve enjektörler gibi tıbbi malzemelerle de yayılabiliyor.

Hafif semptomlar hafif ateş, başağrısı, genel kırıklık ve halsizlik şeklinde. Enfekte kişilerin yüzde 20’sinde semptomlar ciddileşebiliyor.. Kanamalar (dişetleri, gözler veya burun kanamaları gibi), solunum sıkıntısı, tekrarlayan kusmalar, yüzde ödem, göğüs, sırt, karın ağrısı ve şok gelişebiliyor.

İlk semptomların ortaya çıkmasından sonra iki hafta içinde çoklu organ yetmezliğine bağlı ölüm görülebiliyor.

Lassa ateşin en sık görülen etkisiyse sağırlık.

Üç vakadan birinde değişik derecelerde sağırlık görülüyor. Sağırlık çoğu hastada kalıcı oluyor. Bilindiği kadarıyla hastalığın şiddeti bu durumu etkilemiyor, ciddi vakalar kadar hafif vakalarda da sağırlık görülebiliyor.

Kaynak: https://www.diken.com.tr/nijeryada-lassa-atesi-salgini-21-olu/