Hamileliğin bir annenin vücudunu tamamen değiştirdiği biliniyordu, ancak yeni bir araştırma annenin beynini de değiştirdiğini ortaya koydu.
DW‘nin Nature Neuroscience dergisinde yayınlanan verilerden aktardığına göre bilim insanları, 38 yaşındaki sağlıklı bir kadının beyninin iki yıl boyunca inceledi ve beynin hamilelik sırasında nasıl değiştiğine dair ilk kapsamlı haritayı oluşturdu.
Araştırmada tek bir kadının hamileliğine odaklanıldı.
Annenin beyninde dinamik ve ‘saat gibi çalışan‘ yeniden bir yapılanma olduğu ortaya konuldu.
Beynin sosyal ve duygusal işlemlerle ilgili bölgeler de dahil olmak üzere neredeyse tüm bölümünde işlevsel ve anatomik değişiklikler oldu. Bunlardan bazıları bebek doğduktan sonra iki yıl daha sürdü.
Hamilelik ve annelik dönemlerindeki hormonal değişiklikler beynin anatomisini ve işlevini tıpkı ergenlik ve menopoz dönemlerinde olduğu gibi değiştiriyor.
Hamilelik sırasında beyindeki değişiklikler
İncelenen beyin, California Üniversitesi’nde nörobilimci Elizabeth Chrastil’e ait. Araştırmacılar Chrastil’in beynini, hamileliğin başlangıcından doğumdan sonraki iki yıla kadar haftada bir MR’la görüntüledi.
Çalışmada, hamile kadının beynindeki bilgi işleme görevindeki gri madde nöron hücrelerinin, kortikal kalınlığın, beyaz madde yapısının ve ventrikül hacmin değiştiği gözlemlendi.
Beyindeki bazı beyaz madde hücreleriyse hamileliğin ikinci üç aylık periyodunda güçlendi. Beyaz madde, nöronlar arasındaki iletişimi sağlayan liflerin bulunduğu yollar olarak tanımlanıyor. Daha güçlü beyaz madde yolları, bilginin daha verimli bir şekilde taşındığı anlamına geliyor.
Ancak Chrastil’in beynindeki gri maddenin yüzde 80 oranında azaldığı tespit edildi.
Gri maddeyse bilginin işlendiği ve nöron hücrelerinin yoğun olarak bulunduğu beyin dokusu olarak açıklanıyor. Gri madde azalmaları hafıza ve bilişsel işlevlerde azalmayla ilişkilendiriliyor.
Bununla birlikte çalışmanın yazarları hamilelik sırasında gri maddedeki azalmanın mutlaka kötü bir şey olmadığını söylüyor. Bu daha çok, beynin kendisini anneliğe hazırladığı arınma sürecinin bir parçası olarak nitelendiriliyor.
Beyindeki değişiklikler hamilelik sağlığı için ne anlama geliyor?
Chrastil’in beynindeki değişiklikler, hamilelik sırasında hormon seviyelerindeki değişimlerle ilişkilendirildi.
Ancak çalışma henüz bu anatomik değişikliklerin annenin psikolojisini veya sağlığını nasıl değiştirdiğini veya değiştirip değiştirmediğini söylemiyor.
Çalışmanın, doğum yapan her beş kadından birini etkileyen anksiyete bozukluklarının anlaşılması ve tedavisinin iyileştirilmesine yönelik önemli bir adım olduğu düşünülüyor.
Kaynak: Araştırma: Hamilelik annelerin beynini tamamıyla değiştiriyor — Diken