Sokak Röportajları ve YouTube İçin Yeni Düzenleme

0
56

Sokak röportajları ve YouTube’a yönelik yeni düzenlemenin gerekli altyapısı tamamlandı. Özellikle son dönemde sokak röportajlarında toplumun genel ahlakına aykırı içeriklerle mücadele konusunda böyle bir çalışmaya ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekildi.

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, geçtiğimiz gün, sokak röportajları ve YouTube yayınlarıyla ilgili yeni bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını açıklarken, bunun nasıl yapılacağı merak konusu oldu. RTÜK’ten edinilen bilgilere göre, İzinler ve Tahsisler Dairesi Başkanlığı, yeni düzenlemeyle ilgili çalışma yapıyor. Çalışmanın teknik boyutuyla ilgili süreç devam ederken, gerekli altyapı tamamlandı.

TASLAK, STK’LARLA PAYLAŞILACAK

Düzenlemeyle ilgili başta Cumhurbaşkanlığı olmak üzere BTK ve diğer ilgili kurumlarından da görüş alınacağı, aynı zamanda Youtube ile ilgili düzenleme konusunda da platformun yetkilileriyle görüşmelerin başladığı kaydedildi. Başkanlığın hazırladığı taslak çalışmanın, söz konusu kurum ve platformların yanı sıra dijital alanda etkili STK’larla da paylaşılacağı ifade edildi. Düzenlemenin bir yönetmelik olarak değil de Meclis çatısı altında hazırlanan bir yasa ile hüküm altına alınabileceği dile getirildi. Öte yandan, özellikle son dönemde sokak röportajlarında toplumun genel ahlakına aykırı içeriklerle mücadele konusunda böyle bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekildi. RTÜK kaynakları, bu durumun en başta bir millî güvenlik problemi olduğunun altını çizerek, yeni düzenlemeyle terörü öven; kadın, çocuk istismarını özendiren, gayri ahlaki toplumsal kültürel değerlere, inanç değerlerine saygısız hiçbir paylaşıma izin verilmeyeceğini söyledi. 

TV’DEN FARKI KALMADI

Yeni çalışmayı gazetemize değerlendiren Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Kürşat Ergün, sokak röportajlarında veya YouTube yayıncılığında, orada sorulan sorulara ilişkin alınan cevaplarla ilgili yayıncının hukuki sorumluluğu bulunduğunu söyledi. Yapılacak düzenlemenin, son dönemde özellikle toplumsal değerlere aykırı yayınların artması sebebiyle gerekli olduğunu belirten Ergün “Bir televizyon kanalında dile getirilen birtakım söylemlerden dolayı, kanal gerekli müdahalelerde bulunmadığı zaman ceza alabiliyor. Söz konusu sokak röportajları ve YouTube’daki yayınların da artık televizyondaki yayıncılardan bir farkı kalmadı. Televizyonda yürütülen sistem bunlar için de geçerli olmalı. 

BİR STANDART GETİRİLMELİ

Sokak röportajı yapan kişilerin ve bunları yayınlayan YouTube kanallarının, aynı televizyonlarda gibi ne yaptığına dair bir müracaatta bulunması gerekli. Ceza kanunu ve diğer kanunların dışında idari işlemler de tesis edilebilir. Böyle bir idari işlemin, idari cezanın varlığı da bir anlamda bu işi yapanların, daha ciddiyetle yapmasına, sorumlulukla yerine getirmesini sağlayabilir. Sokak röportajları için mutlaka bir standart getirilmeli. Mikrofonu alıp, sokağa çıkıp istediği gibi toplumu provoke edecek şekilde birtakım söylemler gerçekleşebiliyor. Toplumun sinir uçlarıyla da oynayabiliyorlar. Artık bu serbestliğin önüne geçmek gerekiyor” dedi.

Kaynak: Sokak fitnecilerine ceza geliyor! Eline mikrofonu alan konuşamayacak | Türkiye Gazetesi (turkiyegazetesi.com.tr)