Yüzde 20’lik Gümrük Vergisi Üreticiye Katkı Sağlayacak

0
92

Trakya Birlik Yönetim Kurulu üyeleri, ayçiçeğinde yüzde 20’lik gümrük vergisini olumlu bir adım olarak değerlendirdikleri bir açıklama yayınladı.

Ayçiçeği üretiminin bu yaz yaşanan kuraklık nedeniyle olumsuz etkilenmesi sebebiyle önümüzdeki dönem üreticinin yeniden ayçiçeği üretimine katkıda bulunması amacıyla gümrük vergisi yüzde 20 olarak belirlendi.

Konuyla ilgili Trakya Birlik (TB) Yönetim Kurulu bir araya gelerek bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantı sonrası açıklama şu ifadelere yer verildi: “Ülkemiz için stratejik öneme sahip yağlı tohumların yerli ve milli imkanlarla azami üretim yeterliliğine kavuşturulması gıda arz güvenliği konusunda hayati öneme sahiptir. Doğru bir planlama ve rasyonel uygulamalarla yurt içinde bu miktar üretimin gerçekleştirilmesi son derece mümkün bulunmaktadır. Bu amaç doğrultusunda, çiftçilerimiz için sürdürülebilir gelirin sağlanacağı ürün fiyat seviyesinin tüm üretim havzalarında homojen olarak oluşmasını tesis edecek politika ve uygulamalara ihtiyaç bulunmaktadır. Planlanarak hayata geçirilecek bu model; çiftçilerimiz için planlı üretim ve sürdürülebilir gelir, üretici örgütleri ve sanayiciler için öngörülebilirlik ve sürdürülebilir ticari kazanç, ülkemiz için arz güvenliği ve fiyat istikrarı gibi pek çok faydayı beraberinde getirecektir. Bu amaç ve hedef doğrultusunda üreticilerimiz için sürdürülebilir gelirin tesis edileceği sağlıklı fiyat oluşumuna hizmet edecek ‘Tarife Kontenjanı Uygulaması’na ilişkin Cumhurbaşkanı kararı 06.08.2024 tarih 32624 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu karar çerçevesinde, özellikle son iki sezonda yurt dışında ve içinde yaşanan çeşitli saiklerle üretici fiyatlarında karşılaşılan olumsuz fiyatlama dinamiklerinin tedavi edilerek tüm üretim havzalarında çiftçilerimiz için sürdürülebilir fiyatın tesis edilmesine yönelik önemli bir adım atılmıştır. Değişken gümrük vergisi uygulamaları ve yüksek finans maliyetlerinin etkisiyle yurt içinde alım iştahı azalan sanayicilerimizin ve diğer sektör paydaşlarının yurt içinde alım motivasyonu ve öngörülebilirliği sağlanarak sağlıklı piyasa koşullarının oluşması hedeflenmektedir. Hasat döneminde oluşacak olumlu fiyat gelişmeleri, 2025-2026 sezonu için de çiftçimizi yeniden ayçiçek ekimi konusunda motive edecektir. Uygulamanın çiftçilerimize ve sektörümüze sağlayacağı katkıların yanı sıra yerli üretimin tüketilerek ithal ürün tedarikinin başlayacağı sezonun ikinci yarısına ilişkin mamul fiyatlarında da istikrarlı bir seviyenin oluşmasına da katkı sağlayacaktır.”

Kaynak: Trakya Birlik: Yüzde 20’lik gümrük vergisi üreticiye katkı sağlayacak (gazeteduvar.com.tr)