Silivri Belediyesi, 1999 Marmara Depreminin 25. yılı kapsamında, Afetle Mücadele Paneli düzenledi. Gerçekleşen panelde, afet bilinci ve kentsel dönüşüm konularında önemli mesajlar verildi.
Silivri Belediyesi, 1999 Marmara Depreminin 25. yılı kapsamında Afetle Mücadele Paneli düzenledi. Panele, Silivri Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu, Silivri Kaymakamı Tolga Toğan, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Risk Azaltma Başkanı Abdülkadir Tezcan ve AFAD İlçe İşleri Müdürü Uğur Tozlu, Kızılay Afet Direktörü Alper Güler, akademisyenler, siyasi parti başkanları ve yöneticileri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, basın mensupları, gönüllüler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Silivri Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu, açılış konuşmasında, deprem ve afetlerle mücadelenin önemine dikkat çekerek, Marmara Depremi’nde hayatını kaybedenleri rahmetle andı. Balcıoğlu, Türkiye’nin doğal afetlerle sık sık yüzleşmek zorunda kaldığını ve Silivri’nin de bu felaketlerden payını aldığını vurguladı.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremi sonrasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun görevlendirmesiyle Hatay’da yaptığı çalışmalar hakkında da bilgi veren Başkan Balcıoğlu, Hatay’da yaşadığı zorlukları ve gördüğü yıkımı unutamadığını belirtti.
Silivri’de kentsel dönüşüm çalışmalarının hızla devam ettiğini belirten Başkan Balcıoğlu, kentsel dönüşüm projeleri kapsamında, 404 binanın riskli yapı tespiti yapılarak yıkım işlemlerinin gerçekleştirildiğini, ayrıca 12 binanın riskli yapı tespit dosyasının incelenip onaylandığını ve 18 binanın yıkıldığını açıkladı. Bu süreçte 401 hak sahibine 4 Milyon 807 bin Türk Lirası kira ve taşınma desteği sağlandığını da ekledi.
Başkan Balcıoğlu, afet bilinci ve farkındalığı konusundaki eğitimlerin önemine vurgu yaparak, Silivri Belediyesi Arama Kurtarma (SAK) ekiplerinin 175 bin kişiye afet eğitimi verdiğini ve bu eğitimlerin artarak devam ettiğini belirtti. Ayrıca, İstanbul Valiliği’nin desteğiyle Afet Eğitim Merkezi’nin temellerinin atılacağını ve ilçede kesintisiz iletişim sistemlerinin hayata geçirileceğini ifade etti.
Konuşmasında, afetlerle mücadele ve kentsel dönüşümün, şehirleri daha güvenli ve yaşanabilir hale getiren iki önemli unsur olduğunu vurgulayan Başkan Balcıoğlu, bu süreçte kamu kurumları, özel sektör ve vatandaşların el birliğiyle hareket etmesi gerektiğinin altını çizdi.
Konuşmaların ardından panelistler, depreme hazırlık ve afet yönetimi konularındaki uzmanlıklarını katılımcılarla paylaştı. AFAD Risk Azaltma Başkanı Abdülkadir Tezcan, Kızılay Afet Direktörü Alper Güler, Rumeli Üniversitesi’nden Prof. Dr. İlhan Osman Şahin, Demiroğlu Bilim Üniversitesi’nden Dr. Hacer Canatan, CNN Türk Muhabiri Serdar Er, Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dekanı Uzm. Dr. Ömer Faruk ve Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Tahir Talat Yurttaş, panelde yer alarak çeşitli konularda sunumlar gerçekleştirdiler.