İFSAK (İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği), “Birlikte” ürettiği çalışmaları izleyicileriyle yeni bir sergi ile buluşturuyor.
Mecidiyeköy Sanat’ta İFSAK, İstanbul Tarihi Su Yolları Proje Grubu’nun “Suyun Hafızası İstanbul Tarihi Su Yolları” sergisi açılıyor.
48 kişinin fotoğrafları ile katıldığı sergi 19 Aralık 2023 – 12 Ocak 2024 tarihleri arasında ziyaret edebilir.
Yaklaşık 10.000 yıllık tarihi ile dünyanın en eski şehirlerinden biri olan İstanbul, diğer kadim şehirlerden farklı olarak göl, nehir gibi tatlı su kaynağı civarında kurulmamıştır. Asırlar boyu siyasi, askeri ve ticari bir cazibe merkezi haline gelen ve üç ayrı imparatorluğa başkentlik yapan şehrin tarih boyunca nüfusu artmış ve yakınlarında bir su kaynağı bulunmadığı için de şehre daima uzak mesafelerden su taşınmak zorunda kalınmıştır. İlkçağ Byzantion’undan günümüzün dünya metropolü İstanbul’una ulaşan su yapıları incelendiğinde İstanbul’da suyun tarihçesi; Roma-Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet olmak üzere üç dönemde toplanmaktadır.
Suyun Hafızası, İstanbul Tarihi Su Yolları Fotoğraf Projesi; antik dönemin en uzun su yolunun günümüze kalan izlerini takip ederek, Osmanlı Dönemi’nde ortaya konan mimarlık ve mühendislik bakımından eşsiz eserlere odaklanmıştır.
Altı asırlık Osmanlı İmparatorluğu döneminde su hizmeti, bir ihtiyacın karşılanmasından öte kutsal bir hizmet olarak kabul edilmiş; yapıların düzeni ve estetik güzelliği, suyun günlük hayata ve kültüre yansımalarıyla birlikte, eşsiz bir su medeniyeti vücuda gelmiştir.
1883’te Terkos Gölü kenarındaki terfi merkezinin yapımı ile başlayan süreçte işlevini yitiren su yapıları, İstanbul’un geçmişinden bugününe ışık tutan birer fener gibi kentin her köşesinde parlamaktadır.
Kaynaktan kentin sokaklarına uzanan isale hatları üzerine inşa edilmiş bentler, sarnıçlar, havuzlar, galeriler, kemerler, maksemler, su terazileri ve nihayetinde çeşmeler olarak grupladığımız su yapılarının görünür olanlarının sayısı binin üzerindedir.
İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği bünyesinde yer alan 48 fotoğrafçı, abidevi bent ve kemerlerden, ihtişamlı meydan çeşmelerine yapılan seyahatlerin ötesine geçerek sokaklarda fark edilmeyi bekleyen gösterişsiz yapılara da uzanan bir güzergah takip etti. Bu yolculukta elde edilerek değerlendirilen on bine yakın fotoğraf içerisinden yapılan özel bir seçki ile hazırlanan proje albümünü beğeninize sunuyoruz.
Sergide Yer Alan Fotoğrafçılar; Aliye Rahşan Karabetça, Alper Tunga Doğan, Aydın Salur, Aysu Akıncı, Beril Baytan, Berna Kuleli, Bingül Pektaş, Burçin Meçik, Cem Çakır, Cem Toprak, Ceylan Koçak, Daçya Lisan Güloğlu, Deniz Ural, Didem Büte Bahçecik, Dila Çeçen, Emine Bulut, Faruk Çalık, Fethi Baytan, Gülay Özdabak, Gültekin Alkurt, Hakan Gönüllü, Hakan Kızılcıkoğlu, Halil Erkaya, Haluk Pektaş, Hasan Ürey, Hülya Yerlikaya, İpek Yıldız, Kamil Çeliker, Kerem Ocak, Levent Küey, Mehmet Naci Demirkol, Mete Yurdaün, Mustafa Öz, Muzaffer Tuba Işıltan, Nazenin Moshirzadeh Moayedi, Özge Gülsoy, Özhan Özde, Sedef Yazıcı Özgüle, Selda Bedestenlioglu, Sema Vurucu, Semiha Erkaya, Serpil Gündüz Yakut, Şehriban Tiftik, Şevki Silan, Tolga Çınar, Ufuk Teksoy, Yasemin Altun, Zeynep Erdoğan