Ali Mahir Başarır, Sahte Diploma Alan İsimleri Açıkladı

0
488

CHP’li Başarır, Ünsal Ban’ın rektör olduğu dönemde Türk Hava Kurumu Üniversitesi’nin sınava girmeden diploma verdiği isimleri açıkladı.

CHP’nin, “Türk Hava Kurumu Üniversitesinde 2016-2017 ve öncesi yıllarda verilen yüksek lisans diplomalarının incelenmesi” amacıyla verdiği araştırma önergesi, TBMM Genel Kurulu’nda bugün AKP ve MHP milletvekillerinin oyları ile reddedildi. CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, “Yükseköğretim Denetleme Kurulu Başkanlığı bu üniversitedeki yüksek lisans ve doktora programlarını inceliyor, yapılan dosyalar ve öğrencilerin durumlarıyla ilgili ‘Rize, Kastamonu Rektörlük kontenjanı’ diye bir şey görüyor ve bu kontenjandan kimler yüksek lisans ve doktora programlarına yerleştiriliyor, inceliyor ve lisansüstü ve doktora diplomalarının iptaline karar veriyor. Çünkü bu kişiler hiç gelmemiş, hiç sınava girmemiş, okulun yolunu bilmiyor ama bu Rektör kendisine gelenlere şeker dağıtır gibi diploma ikram ediyor” dedi.

CHP Grubu’nun, “Türk Hava Kurumu Üniversitesinde 2016-2017 ve öncesi yıllarda verilen yüksek lisans diplomalarının incelenmesi” amacıyla TBMM Başkanlığı’na verdiği Meclis Araştırması Önergesinin, bugün Genel Kurul’da görüşülme önerisi AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

“REKTÖR KENDİSİNE GELENLERE ŞEKER DAĞITIR GİBİ DİPLOMA İKRAM EDİYOR”

Önerinin gerekçesi üzerine söz alan CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, şunları söyledi:

“Bu Üniversitenin 2011-2015 yılları arasında Rektörlüğünü meşhur Ünsal Ban yapıyordu. Bugüne kadar kara para, rüşvet gibi iddialarla gündeme gelmişti, tutuklandı ama bir başka boyut daha var. Yükseköğretim Denetleme Kurulu Başkanlığı bu üniversitedeki yüksek lisans ve doktora programlarını inceliyor, yapılan dosyalar ve öğrencilerin durumlarıyla ilgili ‘Rize, Kastamonu Rektörlük kontenjanı’ diye bir şey görüyor ve bu kontenjandan kimler yüksek lisans ve doktora programlarına yerleştiriliyor, inceliyor ve lisansüstü ve doktora diplomalarının iptaline karar veriyor. Çünkü bu kişiler hiç gelmemiş, hiç sınava girmemiş, okulun yolunu bilmiyor ama bu Rektör kendisine gelenlere şeker dağıtır gibi diploma ikram ediyor.

Peki, kimler var? Televizyonlarda sürekli sizin davulunuzu çalan Erkan Tan var, A Haber’in meşhur spikeri. Diplomasını almış, ‘Rektör Ünsal Ban’ın elini öpmek istedim, öptürmedi’ yazmış. Böyle bir tipe diploma veren bir rektörün eli de öpülür. Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı 24 ve 26’ncı dönem milletvekiliniz Ebubekir Gizligider YÖK’ün listesinde var; Ankara milletvekiliniz var, Osmaniye milletvekiliniz var. Cumhurbaşkanlığı Denetleme Kurulu Genel Sekreteri Necdet Ada var, Cumhurbaşkanlığı Koruma Daire Başkanı Osman Çangal var, Sağlık Bakanlığı Müşaviri Gökhan Biçkur var, 2011-2013 yılları arasında Danıştay Başkanlığı yapmış Hüseyin Hüsnü Karakullukçu var ki çok daha vahim, Millî Savunma Bakanlığında müdürler var, bir de Sermaye Piyasası Kurulu Başkanlık danışmanı Enes Çelebi var; aslında Ünsal Ban’ın kıymetli eşinin, milletvekilinizin iddialarının ortasındaki isim.

“UZAYLA İLGİLİ ÜNİVERSİTEYE, KONTENJANDAN ALINAN İSİMLERE BAK”

Kurumları biz mi yıpratıyoruz? Kızılay’ı biz mi yıpratıyoruz? AFAD’ı biz mi yıpratıyoruz? Üniversiteleri biz mi yıpratıyoruz? Bu ülkenin Cumhurbaşkanı Türk Hava Kurumu Üniversitesi kurulduğunda çıktı ‘Türkiye’de ilk olarak uzayla ilgili bir üniversite kurduk’ dedi. Uzayla ilgili üniversiteye kontenjandan alınan isimlere bak: Erkan Tan, onunla uzaya gideceğiz ya da milletvekilleriniz ya da Hilmi Daşdemir, anketlerinizi yapıp algı yaratan televizyonlardaki bülbülünüz. Bunlarla mı uzaya gideceğiz biz? Yani bu kurumu, şimdi ben bunları eleştirdiğim için Türk Hava Kurumunu kapatın mı diyorum?

Depremde yaşananlara bakın, Kızılay’ın hâline bakın, valilerin hâline bakın, kaymakamların hâline bakın, AFAD’ın başındaki adamın işine bakın, ne alakası var? Hatay Valisini de gördük niye istifa ettiğini, sizden milletvekili olmak için istifa etti; utandığı için değil, sıkıldığı için değil, görevini yapamadığı için değil, insanları kurtaramadığı için değil milletvekili olmak için yüzsüzce istifa etti Hatay Valisi. Ama ülkeyi bu hâle getirdiniz siz. Milletvekili olmak için bunlara gerek yok. Bu ülkede Boğaziçi Üniversitesinden, Orta Doğu Teknik Üniversitesinden, Hacettepe’den, Gazi Üniversitesinden pırıl pırıl gençler var yüksek lisans yapmış, doktora yapmış ama Erkan Tan gibi tiplere yer verdiğiniz için yurt dışına gidiyor bu çocuklar. Niye bu vatan evlatlarına bu kadroları vermiyorsunuz?

Siz mimarlık fakültesine ilahiyatçıyı, hukuk fakültesine veterineri atıyorsunuz, Türk Hava Kurumu Üniversitesini bu hâle getirmişsiniz yani 50’ye yakın isim var, saymakla bitmiyor, çoğu sizin milletvekiliniz. Yahu Osmaniye Milletvekiliniz çıksın, söylesin; okul nerede? Osmaniye Milletvekili nerede? Bakayım bir adına. Mesela Ankara Milletvekili Sayın Çam nerede? Söylesin, bu okul nerede, gitmiş mi okula?”

“HAK EDİLMEDEN LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARA GİRMEK VE HAKSIZ YERE DİPLOMA ALMAKTIR. BU, DÜNYANIN HER YERİNDE, HER KÜLTÜRDE AHLAKSIZLIKTIR”

CHP’nin araştırma önergesi üzerine söz alan İYİ Parti Ankara Milletvekili Ayhan Altıntaş şunları kaydetti:

“Yüksek yükseköğretim lisans eğitiminin amacı, var olan bilgiyi nakletmek ve öğrencileri topluma kazandırmak ve sosyal refaha katkıda bulunmaktır. Son yüzyılda bilgiye erişim imkânlarının artmasıyla araştırma yapmak ve yeni bilgi üretmek üniversitelerin temel misyonu hâline gelmiştir. Bu misyon, üniversitelerde lisansüstü programlarla gerçekleştirilmektedir. Verilen önergede söz konusu olan ise akademik ahlaksızlıktır; bırakın intihal, alıntı, başkasının işini sahiplenme gibi fiilleri, burada araştırılması istenen konular hak edilmeden lisansüstü programlara girmek ve haksız yere diploma almaktır. Bu, dünyanın her yerinde, her kültürde ahlaksızlıktır.

İnternette çok sayıda sahte diploma ve tez yazım ilanı olan bir ülkede yaşıyoruz maalesef. Bu nedenle, bu iddiaların ciddi olarak araştırılması gerekir, aynı zamanda önergenin muhataplarının da aklanma ihtiyacına cevap vermek gerekir. Bugünkü önergede iddia ediliyor ki daha önce adı yolsuzluk haberleriyle gündeme gelen bir üniversite; emeksiz, gayretsiz, haksız bir biçimde, üstüne üstlük rektörlük bursuyla lisansüstü diploması da dağıtmış. Türk Hava Kurumu Üniversitesinin diplomalarının geçerliliğini, doğruluğunu tartışmaya açmıştır. Türk Hava Kurumu Üniversitesinin diplomasıyla mesleğinde yükselen, daha fazla maaş alan kişilerin olması haksız rekabeti doğurmuştu. Bunun yanında, emeğiyle bu üniversiteden diploma almış insanlar mağdur edilmiştir. Böyle uygulamaların belki de en büyük mağdurlarından birisi bu kesimdir.”

“BİRİNCİ DERECEDE YAPILMASI GEREKEN ŞEY ÖZEL VAKIF ÜNİVERSİTELERİNİN GERÇEKTEN CİDDİ BİR ŞEKİLDE DENETLENMESİDİR”

HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu ise şunları söyledi:

“Bu üniversiteler gerçekten ticarileşmiş ve dolayısıyla da bilim öğretmek gibi bir misyondan uzaklaşmış olan kurumlardır. YÖK’ün denetimine tabidir özel vakıf üniversiteleri. Aşağı yukarı 700-800 bin öğrencimiz burada okuyor ve bir tür diploma sahtekârlığının olduğunu görüyoruz; bu da şaşırtmıyor. Bu üniversitelerin herhangi bir şekilde YÖK tarafından ciddi bir denetimi mümkün değil ve fakat yani gördüğümüz kadarıyla YÖK’le ilgili olarak birçok karar getiriyorsunuz.

YÖK’ü güçlendiren maddeler geçiriyorsunuz buradan fakat YÖK’ün bu anlamıyla denetim mekanizmasının daha güçlendirilmesiyle ilgili olarak hiçbir şey önermiyorsunuz ve dolayısıyla da yani ben de bu tür üniversitelerde çalışmış birisi olarak söyleyeyim: Bu üniversiteler ticarileşmiştir ve kâr amacıyla iş yapmaktadır. Oysa vakıf üniversiteleri biliyorsunuz, kâr amacıyla çalışmamaları lazım gelen kurumlardır fakat maalesef burası böyle bir noktaya gelmiştir. Eğer Türkiye eğitim sistemiyle ilgili olarak bir derdimiz var ise bence birinci derecede yapılması gereken şey özel vakıf üniversitelerinin gerçekten ciddi bir şekilde denetlenmesidir.”

Kaynak: CHP’NİN “TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERSİTESİNDE 2016-2017 VE ÖNCESİ YILLARDA VERİLEN YÜKSEK LİSANS DİPLOMALARININ İNCELENMESİ” AMACIYLA VERDİĞİ ARAŞTIRMA ÖNERGESİ, AKP VE MHP MİLLETVEKİLLERİNİN OYLARIYLA REDDEDİLDİ (ankahaber.net)