28. Uluslararası Adana Altın Koza Festivali, Hasan Saltık etkinlikleriyle sürüyor. Nebil Özgentürk, Nilüfer Akbal, Suavi, Menderes Samancılar, Vedat Yıldırım, Mazlum Çimen, Cengiz Özkan anılarını paylaştı.
28. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali Anadolu’nun Müzik Kültürleri Hazinesi Hasan Saltık söyleşisiyle devam etti. Söyleşi, Nebil Özgentürk’ün yönettiği Hasan Saltık belgeseli gösterimiyle başladı. Festival Kurulu Üyesi Menderes Samancılar’ın moderatörlüğüyle gerçekleşen söyleşiye, Hasan Saltık’ın dostları Suavi, Nilüfer Akbal, Vedat Yıldırım, Mazlum Çimen ve Nebil Özgentürk katıldı. Söyleşi, Cengiz Özkan, Mazlum Çimen, Nilüfer Akbal, Suavi, Vedat Yıldırım’ın söylediği türkülerle ve Menderes Samancılar ile Nebil Özgentürk’ün seslendirdiği şiirlerle sona erdi.
Etkinlikler Şef Orhan Şallıel yönetimindeki Senfonik Festival Orkestrası eşliğinde Ceylan Ertem konseriyle sürdü. Ceylan Ertem, Hasan Saltık’ın müziğimize kazandırdığı eserleri seslendirdi.
Festivalin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışma filmlerinden ‘Cemil Şov’ ve ‘Sen Ben Lenin’in galaları da gerçekleşti. Barış Sarhan’ın ilk sinema filmi ‘Cemil Şov’ ve 43. Moskova Film Festivali’nde ilk kez seyirci karşısına çıkan, yönetmen Tufan Taştan’ın ilk uzun metraj filmi ‘Sen Ben Lenin’ sinemaseverlerle buluştu. Galaya ‘Sen Ben Lenin’in yönetmeni Tufan Taştan, yapımcıları Ali Bayraktar ve Zeynep Ünal, oyuncuları Barış Falay, Saygın Soysal, Hasibe Eren, Özgür Çevik, Serdar Orçin ve Mustafa Kırantepe katıldı.
Soruları yanıtlayan oyunculardan Barış Falay “İyi senaryo hepimizi ayağa kaldırıyor” derken Serdar Orçin “İyi bir senaryo gelince, oyuncu için itici güç oluyor. Şampiyonlar ligi gibi bir kadro var bu filmde” dedi.
İyi ki hayatımızdan Hasan Saltık geçti
Menderes Samancılar: Hasan Saltık herkesin tanıması gereken, yüreğiyle eserleriyle eşsiz bir insandı. İyi ki hayatıma böyle bir arkadaş girmiş. Yüreğinden, duruşundan, hayata bakışından çok şey öğrendik. Sazımızla sözümüzle Hasan Saltık’ı anacağız. Onu çok seviyoruz ama onu acılı ve hüzünlü anmayacağız. Kalbindeki coşkudan bahsedeceğiz Hasan’ın. Her derdi olanın yanına koşan, her yolcunun çalacağı bir kapıydı.
Nilüfer Akbal: Hasan anlatmakla bitmez. Sanatla ilgili tüm alanlara her zaman destek verdi. Mert, dürüst, sevgi dolu bir dostumdu.
Suavi: Her insan ikinci bir kopyasını taşımadan yaşar ama bazı insanların ardından keşke ikinci kopyası olsaydı diye umut ederiz. Pırıl pırıl gencecik insanlara destek veren, gücünü emekten halktan yana kullanan biriydi. Türkiye müzik tarihinin ilerleyen günlerde daha fazla ihtiyaç duyacağı bir isim. Burada konuşulanlar bir kitaba dönüştürülürse Hasan’a çok güzel bir anı olur.
Mazlum Çimen: Müzik arkeoloğuydu. Gülen ve keyifli bir adamdı her zaman. Bana çok güzel anılar ve çok güzel bir yürek bıraktı.
Cengiz Özkan: Mertliği, cömertliği, insan sevgisi unutulmaz. Dünya insanlarını bir aile olarak görürdü. Neşet Ertaş’a ikinci baharını yaşatan, genç insanları keşfeden, kucak açan biriydi. Boşluğu çok büyük.
Vedat Yıldırım: Müzisyenleri yönlendiren, kucak açan insanlardandı. Memleketin her katmanından insanların müziklerini sundu. Sivil kültür bakanlığı işi görüyordu. Türkmenlerin, Yörüklerin hiç bilmediğimiz kayıtlarını çıkardı.
Nebil Özgentürk: Dünyanın ender müzik araştırmacılarındandı. Türkiye’nin her yerine kayıt almaya gidiyordu, her gün bir yerdeydi. Heyecanla yapardı. Köy köy dolaşarak yaptı bunları. Müzik insanlarına yardım eden, müziğe insan katan hali kocaman bir kalabalık oluşturdu. İyi ki hayatımızdan Hasan Saltık geçti.