MÜZİĞİN BİRLEŞTİRİCİ GÜCÜ | Aycan YILMAZ Yazdı

0
1323

Birbirini tanımayan biri Türk ve diğeri Yunanlı iki insanın tesadüfen karşılaştıkları ve kendiliğinden oluşan bir ortamda kendi dillerinde birlikte seslendirdikleri bir şarkının videosu çok büyük ilgi gördü. Müziğin birleştirici gücünü göstermesi bakımından bu videonun an itibariyle görüntüleme sayısı 603 943 ve yorum sayısı da 2528’a ulaştı.

Yahya Doray isimli bir Türk ve Kostas Mitsis isimli bir Yunanlı İstanbul’da bir restoranda tesadüfen karşılaşırlar. Yahya oturduğu masadaki arkadaşının çaldığı cümbüşün eşliğinde “Aman Doktor” isimli şarkıyı söylemeye başlar. Bunu duyan yan masadaki Yunanlı gurubun arasında bulunan Kostas da Yahya’nın yanına gelerek aynı şarkıyı Yunanca söylemeye devam eder. Şarkı bitinceye kadar her ikisi de karşılıklı ve birlikte şarkıyı seslendirmeye devam ederler. Şarkının sonunda birbirlerine sarılarak sevgi ile kucaklaşırlar.

Bana göre bu durum birbirini tanımayan iki farklı ülke insanın kendiliğinden oluşan ortamda bir şarkıyı kendi dillerinde birlikte seslendirmeleri müziğin, sevginin ve barışın birleştirici gücüne çok güzel bir örnektir. Birlikte şarkı söyleyen bu iki insanın görüntülerinin yer aldığı 5 dakikalık video linki aşağıdadır.

Yunanistan’ı ilk defa 2001 yılında ziyaret ettim. 2001 yılından itibaren de hemen hemen her yıl Yunanistan’a gittim. Bazı yıllar ise düzenlenen sempozyumlara konuşmacı olarak davet edilmem ve Yunanca sunumlar yapmam nedeniyle Yunanistan’a birden fazla seyahatlerim oldu. Bu sayede çok sayıda Yunanlı arkadaş ve dost edindim. Yunanistan seyahatleri sırasında beni seven ve bana yakınlık duyan bazı Yunanlı aileler beni ve eşimi evlerinde misafir ettiler. Bu seyahatler ve ziyaretler sırasında Yunanlı ailelerin yapısını, yaşam tarzlarını, yemek ve müzik kültürlerini, Yunanlıların Türklere ve Türkiye’ye olan bakışlarını ve düşüncelerini, Yunan halkının Türk halkı ile olan ortak özelliklerini ve benzerliklerini yakından görme ve gözlemleme fırsatı buldum.

Gözlemlerime göre Türk ve Yunan halklarının aşağıda 13 başlık altında sıraladığım ortak özelliklerinin ve benzerliklerinin olduğunu farkettim.

  • Yemek kültürü
  • Rakı – Ouzo – Meze kültürü
  • Müzik kültürü
  • Halk oyunları kültürü (zeybek-sirtaki-horon)
  • Taverna kültürü
  • Kahvehane kültürü
  • Misafirperverlik
  • Televizyon dizilerine olan ilgi
  • Bağırarak ve el kol hareketleriyle konuşma
  • Restoranda birlikte yenen yemek sonrası hesabı ben ödeyeceğim kavgası
  • Konuşurken araya küfür sıkıştırmak
  • 4700’den fazla Türkçe ve Yunanca ortak kelimenin bulunması ve
  • Türklerin Yunanca ve Yunanlıların da Türkçe öğrenme isteği.

Sıraladığım bu ortak özellik ve benzerlikler Türkiye’nin komşu olduğu başka hiçbir ülke halkında yoktur.
Yunanistan’a ilk defa giden Türk turistler, Yunanlıların Türklerle olan bu benzerliklerini gördüklerinde şaşkınlık yaşıyorlar.
Esasında iki ülke halkının birbirine karşı herhangi bir husumeti ve düşmanlığı yoktur. Serbest ortamlarda Yunanlılar ve Türkler bir araya geldiklerinde çok güzel anlaşıyor, güzel dostluklar ve arkadaşlıklar kuruyorlar. Türkler ile Yunanlılar tarihten gelen ortak bir kültüre sahipler. Türklerle Yunanlıların mutfak, müzik, oyun kültürü ile yaşam tarzları birbirlerine çok benziyorlar. Bu nedenle Türkler Yunan halkıyla kurduğu bağ kadar diğer komşu ülke halkları ile kuramıyor.

Türkiye ile Yunanistan arasında önemli siyasi sorunlar var. Bu sorunlardan dolayı iki ülke arasında zaman zaman siyasi gerginlikler yaşanıyor. Bu gerginlikler doğal olarak iki ülke halkına olumsuz olarak yansıyor. Keşke bu gerginlikler yaşanmasa da iki ülke arasındaki sevgi, barış ve dostluk kalıcı hale gelebilse…

Η ΕΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Το 2018 μια ταβέρνα στην Πόλη…
Ένας Τούρκος άντρας (Yahya Doray) τραγουδώντας τον Αμάν Ντόκτορ…
Ένας Έλληνας (Κώστας Μήτσης) από το επόμενο τραπέζι έρχεται κοντά στον Τούρκο και αρχίζει να τραγουδαει στα Ελληνικά τον Αμάν Ντόκτορ…
Δεν έχω λόγια να πω τίποτα.
Οι λαοί μας δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα.
Αλλά, τα μεγάλα πολιτικοί κεφάλια δεν αφήνουν να πάει καλά λαοί μας.
Ποτέ δεν φταίνε οι λαοί !!!
Ας είναι καλά οι μεγαλοί που δεν χωρταίνουν με τίποτα.
Στα Ελληνικά είναι μια παροιμία….
“Μαλώνουν τα βουβάλια και την πληρώνουν τα βατράχια”.


15.07.2021
Aycan Yılmaz
[email protected]