İBB Atık Azaltımı İçin Kampanya Başlattı

0
703

İBB,  yere çöp atma davranışlarının değiştirilmesi konusunda farkındalık yaratmak için yeni bir kampanya başlattı. İBB Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı ile Çöpüne Sahip Çık Vakfı’nın birlikte düzenlediği kampanya, sosyal medya üzerinden yürütülüyor. 29 Kasım’a kadar sürecek kampanya, toplumu bilinçlendirerek atıkları oluşmadan ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), daha temiz bir çevre ve yaşam alanı için toplumda atık azaltımını gündeme getiren yeni bir kampanyaya imza attı. “Çöpünü Azaltma Sırası Sende” sloganıyla 23 Kasım’da başlatılan kampanya, 29 Kasım’da son bulacak. Etkinlik boyunca toplumda yere çöp atma davranışlarının değiştirilmesi, geri dönüşüm, çevre kirliliği, tüketimin düşürülmesi gibi konularda farkındalık yaratılması amaçlanıyor. Çöpüne Sahip Çık Vakfı ile birlikte düzenlenen kampanya, pandemi süreci nedeniyle, sosyal medya hesapları üzerinden yürütülüyor. Katılımcılardan, çöplerini nasıl azalttıklarını gösteren 15 saniyelik bir videoyu, #çöpünüazalt etiketiyle paylaşmaları isteniyor.

 “GERÇEK AĞIRLIĞIN NE KADAR?”

Etkinlikle ilgili İBB Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada ise şunlara dikkat çekildi:

“Çöpüne Sahip Çık Vakfı ile birlikte atık azaltımı konusunda paylaşım videolarının sosyal medya hesapları üzerinden yaygınlaştırılacağı bir kampanya başlatıyoruz. Herkese “gerçek ağırlığın ne kadar?” diye sorup tüm İstanbulluları oluşturdukları atığı azaltması için harekete geçmeye davet ediyoruz. Etkinliğe ne kadar çok katılım olursa o kadar fazla miktarda atık daha oluşmadan ortadan kalkacak ve dünya biraz daha güzel olacak! Sıra sende!”

 YERE ATILAN ÇÖPLER İNSANLIĞIN GELECEĞİNİ İPOTEK ALTINA ALIYOR

Yere atılan atıkların bir çoğu, kendisinden kısa süreli yararlanılan ürünler. Örneğin bir plastik poşet, ortalama 12 dakika kullanılıyor. Ancak, düşünülmeden yere atılan bu ürünler arasında binlerce yıl çözünmeyen ve doğaya büyük zarar verenleri de var. Bir anlamda insanlığın geleceği, yere atılan çöpler tarafından ipotek altına alınıyor. Yere en çok atılan bazı ürünlerin doğada yok oluş süresi ise şöyle:

  • Cam şişe: 4000-4500 yıl
  • Çiklet: 5 yıl
  • Teneke meşrubat kutusu: 10 yıl
  • Pet şişe: 400-450 yıl
  • Sigara filtre ve izmariti: 2 yıl
  • Plastik çakmak: 100 yıl
  • Poliüretan köpük: 1000 yıl
  • Alüminyum: 100 yıl
  • Plastik şişe tutacağı: 400 yıl