Dünya’da en önemli ve sağlıklı ürünlerden olan YOĞURT KONFERANSI ülkemizde gerçekleşecek.
Gastronomi Turizmi Derneği tarafından 1-3 Ekim 2019 tarihlerinde İstanbul Lütfi Kırdar Kongre merkezinde gerçekleşecek konferans içerik anlamında yoğun olacak. İlk kez ülkemizde Gastronomi Turizmi Derneği ile gündeme gelen Yoğurt konferansı;yaklaşık 10 ülkeden katılımcılar ile Dünya’da Yoğurt konusunu masaya yatırmayı hedefliyor.
Özlellikle sanayi tipi yoğurt mu? ev de üretilen yoğurt mu? Yoğurt ile yenen Türk Yemekeleri,Yoğurdun sağlığımıza etkileri,Yunan yoğurdu var mıdır? gibi ilginç konu başlıklarını içeren ve 12 adet üniversitenin akademik katılımı ile gerçekleşecek bu nitelikli etkinlikde önemli sponsorlar olacak.
Dünyaca ünlü ; 2 Michellin yıldızlı şef Michael Rimenschneider ile de yoğurt ile showların yapılacağı bu nitelikli etkinlikte ilginç workshoplar da gerçekleşecek. Türk Hava Yolları,Kültür Turizm Bakanlığı,Silivri Belediyesi,Türsab,Asüt gibi önemli kurumlar organizasyona katkı sağlıyor.
Etkinlikle alakalı sosyal medya hesabından duyuru yapan Gastronomi Turizmi Derneği;
” Yoğurt, Türk kültürünün keşfettiği en önemli yiyeceklerden birisidir. Orta Asya’da göçebe olarak yaşayan atalarımız, besinlerini barındıkları ortamdan topladıkları meyve ve sebzeler ile evcilleştirdikleri hayvanlardan temin ediyorlardı. Evcil hayvanlardan elde edilen ürünlerin başındaysa et, süt ve yumurta geliyordu. Yerleşik yaşama henüz geçmemiş olan bu insanlar, doğal kaynaklardan en iyi şekilde yararlanabilmek için kışın ılık yerlerde, yazınsa serin yerlere göç ederek hem yaşamları için uygun sıcaklarda bulunuyorlar, hem de besin bakımından kıtlık çekmiyorlardı. Ancak besin bulmanın her zaman mümkün olmaması besinleri bir şekilde muhafaza edebilmek için çeşitli saklama yöntemleri geliştirmelerini sağladı. Bugün bizlerin en temel tükettiği yiyeceklerden olan yoğurt, peynir, sucuk, pastırma, kavurma, helva gibi yiyeceklerde bu sayede orta çıktı. Çünkü en kaliteli süt veren hayvanlar olarak kabul edilen koyun ve inek ilk kez ülkemizin de içinde bulunduğu Orta Asya’da evcilleştirildi ve daha sonra bu bölgeden tüm dünyaya yayıldı. Bu yüzden atalarımızın yoğurdun mucidi oluşu rastlandı değil. Henüz yerleşik hayata geçmemiş insanlar, besinlerini yanlarında taşıyabilmek ve daha uzun süre kullanabilmek için çeşitli yöntemler geliştirdiler. Sütü yoğurt haline getirerek daha uzun süre bozulmadan kullanabilmek bu yöntemlerden biridir.Yoğurt hakkında bilmediğiniz her şey için kaydınızı yaptırdınız mı? 2 Ekim de Dünya Yoğurt Konferansı için hazır mısınız ? ” dedi.
Kayıtlar için [email protected]