2.Ağurida (Erik Ekşisi) Şenliği

0
4412

İki Yaka Mübadilleri Derneği’nin düzenlediği 2.Ağurida (Erik Ekşisi) Şenliği Çatalca Ovayenice köyünde gerçekleştirildi.

İki Yaka Mübadilleri Derneği’nin geçtiğimiz ay düzenlediği 2.Ağurida (Erik Ekşisi) Şenliğini Çatalca Ovayenice köyünde gerçekleştirildi.Çok sayıda mübadilin katılımıyla kültürel değerlerin yaşatılması adına çok verimli bir etkinlik oldu. Web sayfalarında yaptıkları açıklamada, başta şenliğe pitalarıyla birlikte gelen mübadil hanımlar olmak üzere, Silivri Solo Grubu, Selimpaşa Epivates Bigados Derneği Yönetim kurulu üyesi Dilara Tarin, Beydans eğitmeni Erhan Tunca, Mübadil Otantik Halk Oyunları eğitmeni Ayşecik Kamile Yıldız, Bigados Halk oyunları eğitmeni Yavuz Dinçer, Bir Sandık Bin Emanet Halk oyunları eğitmeni Mehmet Emre Toker, Mimarsinan Musiki Derneği başkanı Funda Mali Müşavir Maral, Batıköy Rotary Klubü Başkanı Hüseyin Maral, Ovayenice Muhtarı, Tuncay Çakı, Elbasan Muhtarı Uğur Çudri, Silivri belediyesi Eski Başkan Yardımcısı Emine Tarin,aynı zmanda dernek üyemiz olan Klarnet ve Davulu ile bize katılan Mustafa Güven ve tüm mübadillere teşekkür ettiklerini belirttiler.

Agurida yapımı:
Agurida kırmızı veya sarı erikten yapılır.Önce erikler toplanarak güzelce yıkanır.Daha sonra bir kaba konarak(biz kazan kullandık) kaynatılır.Eriklerin çekirdekleri ayrılana kadar kaynatma işlemi devam eder.Çekirdekler ayrıldıktan sonra dibine saman konulan bir çuvalın içine boşaltılır (saman tortu damlamayı engellememesi içindir).Daha sonra bu çuval yüksek bir yere asılır ve altına bir kap konularak süzülen suyu toplanır.Tamamen süzülme işlemi bitince alttaki kapta biriken sıvı tekrar bir kazana boşaltılarak kızgın ateşte sürekli karıştırılarak kaynatılır.İçine bir tutam tuz ve bir tutam toz şeker atılır.Birkaç saat kaynatılan bu sıvı belirli bir kıvama gelince çıkarılıp kavanozlara doldurulur.