Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Silivri tarım kurum ve kuruluşlarının ortaklaşa düzenlediği 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü programına katıldı.
14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü, Silivri Atatürk Meydanı’nda törenle kutlandı. Silivri’de bulunan tarım kurum ve kuruluşlarının ortaklaşa düzenlediği törene Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Silivri İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nuri Ertuğrul, Silivri Ziraat Odası Başkanı Metin Gürsu, Silivri Önder Çiftçi Danışmanlık Derneği Başkanı Metin Oral, Silivri Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Turgay Sakarya, Sebze Üreticileri Birliği Silivri Temsilcisi İsmet Asan, Silivri Tarım Kredi Kooperatifi Başkanı Muzaffer Sezginer, siyasi parti, kamu ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, belediye meclis üyeleri ile Silivrili çiftçiler katıldı. Kutlama programı Atatürk Anıtı’nda çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın söylenmesinin ardından ilçe protokol üyelerinin konuşmaları ile devam etti.
Gürsu; “Gün Birbirimize Sahip Çıkma Günü”
Silivri Ziraat Odası Başkanı Metin Gürsu, törende yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Gün birlik olma günüdür, birbirine sahip çıkma günüdür. Üretimin olmadığı yer yaşamın olmaması demektir. Biz üreteceğiz ki dışarıdan gelen ürünlere ihtiyaç olmasın. İlçemizde toprak, hava, su ve iklim şartları üretime uygundur ve ürünlerimiz için pazar bulma sorunu bulunmamaktadır. 16 Milyon nüfuslu şehir İstanbul’un yanı başında olmamız neticesinde her türlü ürüne pazar bulma imkânımız bulunmaktadır. Bu durumda sebze meyve yetiştirerek, hayvancılık yaparak, aromatik bitkiler yetiştirerek geçimimizi sağlayıp, ülke ekonomisine katkıda bulunabiliriz. Büyüklerimizden emanet aldığımız bu güzel tarım topraklarını geleceğe umutla bakan gençlerimize en iyi şekilde emanet etmeliyiz. İçinde bulunduğumuz Ramazan ayının ve gelecek hasat döneminin tüm çiftçimize bol bereket getirmesini diliyorum.”
Oral: “Akılcı Politikalar Uygulamalıyız”
Silivri Önder Çiftçi Danışmanlık Derneği Başkanı Metin Oral şu konuşmayı yaptı: “Bizler Önder Çiftçi ailesi olarak kurulduğumuzdan bu yana 10-15 çiftçi ile bu günü kutlarken, son yıllarda Ziraat Odası ve diğer kurum kuruluşlar ile beraber belediyemiz aracılığıyla daha yoğun katılım ve coşku ile yapılmaktadır. Önceki yıllarda yine bu alanda dile getirdiğimiz sorunlar giderilmemiş, misli ile artmıştır. Çok yüksek miktarda artan girdilerimiz ile küresel iklim değişikliğinin getireceği üretim zorlukları üretim azmimizi düşürmektedir. Dünya akıllı tarım konuşurken biz hala yerli tohum kavgası yapmaktayız. Biz tarım teknolojilerinden geride kalırsak, dünya ile rekabet şansımızı kaybederiz. Akılcı ve sürdürülebilir politikalar uygulanması gerekmektedir. Bu da bağlı olduğumuz çiftçi örgütleri ile hareket etmekten geçer. Ülkenin topraklarına değer katan çiftçilerin Dünya Çiftçiler gününü kutlar, bol bereketli, ürünün gerçek değerini bulduğu hasatlar diliyorum.”
Sakarya: “Bütün Olumsuzlukların Giderilmesini Diliyorum”
Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Sakarya da konuşmasında şunlara değindi: “Mustafa Kemal Atatürk ‘Milli ekonomimizin temeli tarımdır’ demiş. Onun içindir ki biz çiftçiler daha çok çalışıp, daha fazla devlet desteği ile girdi maliyetlerimizi düşürerek, üretim alanlarımızı genişletip, tarımdaki son teknolojileri kullanarak daha fazla verim elde edebiliriz. Şuan ki maliyetler ithalata bağlı olması nedeniyle yükselmektedir. Önce tarım girdilerimizin ülkemizde üretilmesi gerekir. Bu artışlar ile sürdürülebilir tarım çok zordur. 2006 yılında YİGSMH’nın %’1i tarımsal desteklemeler için ayrılarak bir düzenleme yapılmıştır. Bugün bu oran hala tam olarak dağıtılmamaktadır. Bu desteklerin arttırılarak, zamanında ödenmesi ile çiftçiler finans ihtiyacını karşılayıp vadeli alımlardan kurtulmuş olacaktır. Ülkemizin çok acil tarımsal yönetim planlamasına ihtiyacı vardır. Bizler her yıl tarım müdürlüğümüze ÇKS’lerimizi vermekteyiz. Hangi üründen ne kadar ekeceğimizi belirtiyoruz. Bu bilgilerin bir merkezde toplanarak değerlendirilip bir üretim planlaması yapılabilir. Bütün bu olumsuzlukların giderilmesi dileğiyle Dünya Çiftçiler gününü kutlar, bol bereketli bir yıl dilerim.”
Ertuğrul: “Tarım Arazilerine Sahip Çıkmalıyız”
Silivri İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nuri Ertuğrul şu ifadeleri kullandı: “Silivri tarım ve hayvancılığı ile bilinen, ekonomisinin büyük bölümünü bununla sağlayan, hafızalarda renklerin yeşil ve mavi olduğu bir ilçemiz. İstanbul’daki şehrin sıkıntılarından uzaklaşmanın, doğayı ve doğallığı yaşamanın, rahat bir nefes almanın adresi olmuştur. Hafızalarda bu etkiyi bırakmakta en büyük katkı, kurumsal bir görev yapan, sıcağında soğuğunda ve yağmurunda çamurunda çalışan siz çiftçilerimizindir. 306 bin dönümü kayıtlı olmak üzere toplamda 450 bin dönüme yakın tarım arazisi ile İstanbul’da birinci sırada yer almaktadır. Ayçiçeği, buğday, kanola ve arpa son zamanlar artarak devam eden nohut, bamya, seracılık ve çiçekçilik ile birlikte ürün çeşitliliğimizi arttırmaktayız. İlçemiz kanola yetiştiriciliğinde ülke genelinde 2. sırada, buğday üretiminde ise ülke üretiminin %1’e yakınını üretmektedir. Silivri geçtiğimiz dönemde sisteme kayıtlı 1831 çiftçimize yağlı tohumlar, hububat, mazot, gübre sertifikalı tohum, fidan, yem bitkileri, organik tarım olmak üzere bitkisel tarımda, Tarım ve Orman Bakanlığı olarak 31 Milyon 152 TL, hayvansal üretimde ise 1 Milyon 400 bin TL’ye yakın destek verdik. Üretimlerimizin devamlılığını sağlamak için en önemli faktörlerden bir tanesi tarım arazilerimize sahip çıkmaktır. 08.01.2018 Bakanlar Kurulu ile Çeltik Ovası, Değirmenköy Ovası, Gümüşyaka Ovası adı altında 120 bin dönümlük arazi Büyük Ova Koruma Alanı olarak Tarım Sit Alanı’na dönüşmüştür. Bu alanda tarım dışında hiçbir çalışma yapılamayacaktır. Ziraat odalarımız, kooperatiflerimiz, derneklerimizle her fırsatta tarım ve hayvancılığa önem verdiğini dile getiren belediye başkanımızla, her daim çiftçinin yanında olan kaymakamımız ile birlikte iyi bir sinerji yakaladığımızı düşünüyorum. Mühendislerimizle, memur ve işçi arkadaşlarımızla bunu değerlendirerek görev ve sorumluluklarımızı yerine getireceğiz. Dünya Çiftçiler Günümüz kutlu olsun.”
Yılmaz: “Silivri’yi Tarım, Gıda Ve Hayvancılık Üssü Yapacağız”
Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, çiftçiliğin ve tarımın önemine değinerek yapacağı çalışmalardan bahsetti. Türkiye’nin geçmiş yıllarından örnekler vererek konuşan Başkan Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:
“Sözlerime ‘Çiftçi milletin efendisidir’ diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü anarak başlamak başlamak istiyorum. Kendisi daha Cumhuriyeti kurulduğu ilk yıllarda kalkınma hamlesi olarak tarımı öncelemiştir. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durum hepimizin malumu. Bizler üretime ihtiyacı olan bu ülkede tarımsal üretimin ne kadar önemli olduğunun bilincinde olarak hareket etmeliyiz. Bugün ülke nüfusumuzun %12’si köylerde yaşıyor ve maalesef yalnızca %2’si tarım ve hayvancılıkla uğraşıyor. 1927 yılında yapılan sayımda nüfusun %78’i tarımla iştigal etmekteydi. Bizler dünyanın bir gerçeği ile yüz yüzeyiz; o da tarımsal üretimin önümüzdeki 50, 100 yılda ne kadar önemli olacağı. Bizlerin tarımsal üretime dönme, destekleme gibi sorumluluğu olmalı.
“Ankara’ya Sizlerle Mekik Dokuyacağım”
Silivri İstanbul’un 39 ilçesi arasında coğrafi olarak en büyük ikinci ilçesi. Ekilebilir, dikilebilir olarak bakıldığında 400 bin dönümün üzerinde en büyük ilçe. Seçimlerden önce kampanya süresince ‘Gelin hayallerime ortak olun’ demiştim. Hayallerimin içinde en büyük yer tutan kısım; üreticinin tüketici ile direkt buluştuğu, organik köy pazarlarının bulunduğu, tarım ve hayvancılık anlamında İstanbul’un gıda ve hayvancılık üssü haline gelmiş bir Silivri yer alıyor. Şimdi biz hep beraber Silivri’de bir kolektif üretim anlayışını geliştirmeliyiz. Bireysel üretimle, bireysel tarımla bir yere varılamayacağını biliyoruz. Hollanda en iyi kooperatifleşme yöntemi, kolektif anlayışla nüfusa bakıldığında Türkiye’nin fersah fersah üzerinde ihracat yapabiliyor. Bizim de buradan hareketle kooperatifçiliği destekleyerek, çiftçilikten korkmadan, çekinmeden, ürün çeşitliliğini artırarak, Silivri’deki bu verimli topraklarda üretim yapmalıyız. Gıda ve hayvancılık üssü Silivri olsun derken şuan ki koşullarla çiftçimizin bunu başaramayacağını bizler de biliyoruz. Ben bunun için Silivri Belediye Başkanı olarak sizlerin huzurunda tüm çiftçi arkadaşlarıma söz veriyorum. Yapacağınız her projenin önünde olmak şartı ile her türlü teknolojik, lojistik, ekonomik desteği sağlamak için çalışmalar yapacağıma, merkezi hükümet ile tarım bakanlığı ile gerekirse Ankara ile eşgüdümle çalışmak için sizlerle beraber mekik dokuyacağıma da söz veriyorum. Biz Silivrililerin bu potansiyelden artık bir haber olmak gibi bir lüksü yok. Biz artık bu potansiyelin, marka kent, tarım kenti, hayvancılık üssü potansiyeli yüksek Silivri’den haberdar olmak zorundayız. Üzerimize serilen ölü toprağını, tembelliği bir kenara bırakmalıyız.
“Tarım Kenti Ve Hayvancılık Üssü Konusunda Başarıya İmza Atmalıyız”
“Tarım Ovası, Tarım Sit Alanı önemli. Bir önceki belediye başkanımızın yaptığı bu konudaki önemli çalışmalar var; Tarım Lisemiz ve TÜRAM gibi. Bunların daha işlevsel hale getirilmesi için el ele gönül gönüle çalışmalar yapmalıyız. Beraberce bir tarım kentinin, İstanbul’un yanı başında hayvancılık üssünün nasıl kurulacağını gösterecek bir başarı hikayesine imza atmalıyız. Bu duygu ve düşüncelerle 14 Mayıs’ta kutlanan Çiftçiler Günü’nü tebrik ediyorum. Silivri’ye çiftçiler günü ile ilgili bir gün yetmeyeceğini, kooperatifler ve tarımla ilgilenen paydaşlar ile önümüzdeki haftalarla bir araya gelip bir Tarım ve Hayvancılık Çalıştayı’nın yapılması için sizlerle istişare etmek istiyorum. Silivri’de bir Tarım Haftası ilan edilmesini, bizim özelimizde bunun kutlanması gerektiğini, çalıştaylar yapılması gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda bana destek vereceğinizi düşünüyor ve bundan hiç şüphe duymuyorum.”
Konuşmaların ardından geçit töreni düzenlendi. Çiftçiler traktörleriyle katılımcıları selamlarken, vatandaşlar alkışlarıyla karşılık verdi.