Çiftçilere Önemli Duyuru

0
962

Silivri İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden arıların zirai mücadele ilaçlarından zarar görmelerini asgari düzeyde tutmak için arıcılık yönetmeliğinin 14,15,16,17. maddelerinde belirtilen zirai mücadele tedbirlerine uyulması için bir duyuru yayınladı

1- Mevcut imkânlar ölçüsünde arı kovanlarını ilaçlama yapılan alanlardan uzak yerlerde bulunmasına özen gösterilmelidir. Bu uzaklığın en az 6 km olmasına dikkat edilmelidir.

2- Zirai mücadele yapılacak yerlerdeki ve çevresindeki arıcılara mücadele yapacak kuruluş ve şahıslar tarafından 7 gün önceden haber verilmelidir. Ayrıca arıcılar Bakanlık İl/İlçe Müdürlüklerinden bulundukları yöredeki mücadele programları hakkında bilgi almalıdır.

3- İlaçlamadan belirli bir süre önce, ilaçlama programına alınan bölgenin genişliği, kullanılacak ilacın cinsi, atılma zamanı, etki süresi ile bal arılarına olan etkisi kitle iletişim araçları ile arıcılara duyurulmalıdır.

4- Zirai mücadelede bal arılarını korumak için öncelikle sıvı veya granül ilaçlar kullanılmalıdır.

5- İlaçlamaların kültür bitkilerinin çiçek açtığı dönemden önce veya sonra yapılmasına özen gösterilmeli ve çiçek açma döneminde ilaçlama yapılmamalıdır. Eğer bu devrede ilaç atma zorunluluğu varsa kısa sürede parçalanabilen ve arılara en az düzeyde etkili olan ilaçlar seçilerek, arıların aktif olmadığı zamanlarda uygulanmalıdır.

6- İlaçlanan meyve ağaçları altında veya tarla kenarında bulunan çiçekli yabacı otlar arı zayiatını önlemek için ilaçlamadan önce imha edilmelidir.

7- Gerek havadan gerekse yer aletleri ile yapılan ilaçlamada ilaçlanan sahanın dışına ilaç bulaştırılmamalıdır. İlaç buharlarının sürüklenmemesi için rüzgarsız havada ilaçlama yapılmalıdır.

8- İlaçlamalar sırasında arıların su içtiği kaynaklara ilaç bulaştırılmamalıdır. Ayrıca boşalan ilaç ambalajları ya yakılmalı yada derin bir çukura gömülmelidir.

9- İlaçlamalar akşamüzeri veya sabahları erkenden arıların uçuş yapmadıkları, faal olmadıkları zamanlarda uygulanmalıdır. Çiçek tozları ile birlikte kovana taşınması, arı ve larvalarını öldürmesi mümkün olan toz ilaç formülasyonları yerine, sıvı veya granül ilaçlar, hatta çevreye en az düzeyde zarar veren kuru akışkan formülasyonlu ilaçlar tercih edilmelidir.

10- Bütün ilaçlar, arılara aynı oranda zarar vermediği için arılara daha az zarar veren fakat hastalık ve zararlıya karşı etkili olan ve önerilen ilaçların kullanılmasına özen gösterilmelidir. d