YOLUNU BİLMEZ FÜZELER

0
1733

İngiltere de haftalık yayımlanan Economist dergisi,Türkiye ile Rusya arasında Eylül ayında yapılan füze savunma sistemi satın alma anlaşmasının ardından;

“Bu, NATO yetkililerine kötü bir şaka gibi görünmüş olmalı. Türkiye’nin resmi haber ajansı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hükümetinin Rusya’dan alacağı S-400 füze savunma sistemiyle ilgili bir infografik yayınladı. Yaklaşık 400 km menzile sahip sistemin düşman jetlerini ve füzelerini vurma maharetleri öven grafikte, S-400’ün düşürebileceği uçaklar gösteriliyordu ve grafikteki her bir uçak Amerikan uçağıydı.

“Türkiye’nin müttefikleri, hükümet yanlısı basında çıkan buna benzer iğnelemelere alışkın. Ancak füze anlaşmasını giderek artan bir huzursuzlukla takip ediyorlar.” diye belirtti.

Economist, NATO yetkililerinin Türkiye’nin istediği yerden askeri donanım alma özgürlüğü olduğunu söylemesine rağmen, Rusya’dan füze savunma sistemi almasına sıcak yaklaşmadığını vurguluyor.

NATO Askeri Komite Başkanı Petr Pavel,25 Ekim’de yaptığı açıklamada, Rus füzelerinin Türkiye topraklarında bulunmasının, o ülke topraklarında olması muhtemel NATO uçakları için zorluk yaratacağını söyledi,buna rağmen Türkiye Savunma Bakanı Nurettin Canikli 11 Kasım’daki açıklamasında satın alma işleminin tamamlandığını duyurdu.