Silivri, İstanbul’un batıdaki kapısı, yazlıkçıların cenneti, yoğurtsuz geçmeyen günlerin habercisi, İstanbul’da güzel bir denize girmenin mekanı..
Maalesef güzelliklerini İstanbul’a bile tanıtamamış bir yer… Ben de size Silivri‘nin bilinmeyen güzellikleri yanında bilinmesi gerekenleri ve Silivri’den ev almanız konusunda fikrimi sizlerle paylaştım..
1-Trakya’ya Giriş
Silivri, Trakya’nın başlangıç noktalarından biri olduğunu hemen şivesiyle belli ediyor. Bir Edirne olmasa da Silivri‘de kırmızı yanaklı güler yüzlü “Nereye gidiyin bea” diyen insanlarla tanışıyorsunuz..
2-Yazlıkları Ve Yazlıkçıları
Yeşilçam filmlerinde kullanılan kötü adamların 2 katlı dublekslerinden bolca bulunan Silivri‘de, yazın nüfus 3’e katlanıyor. Ankara’dan bile yazlık için buraya gelenleri görebilirsiniz. Yazlık kültürünü almış biri olarak burası İstanbul’a yakınlığı yüzünden vazgeçilmezlerden. Daimi yazlıkçılar dışında haftasonu denize girmek isteyenler için plaj listemizi daha sonraya bırakıyorum. Ufak bir tüyo vermem gerekirse Semizkum ve Gümüşyaka denize girilebilecek en iyi yerler arasında…
3-Sığ Kumlar ve İstanbul’un İdeal Denizi
Silivri‘nin denizi İstanbul’un en girilebilir olanları arasında. Sarı kumlarla dolu sahilleri dışında, deniz sahanlığının büyük bir kısmı sığ olduğundan 500 metre gidip “burası boyu geçmiyor” diyebilirsiniz, şaşırmayın. Deniz tabanı ise sarı kumla kaplı olduğundan sevilesi bir denize sahip Silivri…
5-Yoğurt ve Yoğurt Festivali
Silivri süt ve süt ürünlerinin bolca tüketildiği bir ilçe. Silivri yoğurdu ise bana göre Kanlıca’nınkinden iyi bir lezzete sahip. Silivri yoğurdu birçok markayla piyasada olmasına rağmen yine de yerinde yenmesi tavsiyem. Yoğurdun çevresine kurulmuş bir hayat olunca festivali de bir hayli renkli geçiyor. Yoğurt heykelinin bulunduğu sahil bölümünde her yıl festival düzenleniyor. Temmuz ayının ilk haftasından itibaren süren festival 3/4 gün boyunca çeşitli sanatçılar tarafından desteklenerek ücretsiz konserler ve etkinlikler eşliğinde yapılıyor.
6-Mimar Sinan Köprüsü
Mimar Sinan Köprüsü Silivri Çayı (Fener Deresi – Sülüklü Dere) üzerinde bulunan bu köprü eski İstanbul-Edirne yolunun önemli bir geçit noktasında bulunuyor. “Koca Sinan, Yaşadığı Çağ ve Eserleri” adlı kaynakta 1568 yılında yapımına başlandığı belirtiliyor. Bununla beraber Mimar Sinan’ın yapmış olduğu yapıların listesini veren Tuhfet’ül Mimarin’de Mimar Sinan eserleri arasında ismi geçiyor. Mimar Dalgıç Ahmet tarafından 1605’de onarılan ve daha sonraki dönemlerde de çeşitli onarımlar geçiren köprünün en son onarımı Karayolları tarafından 1982-1985 yılları arasında yapılmış. Uzunca bir dönem taşıt trafiğine açık olan köprü 2006’da araç trafiğine kapatılarak daha da yıpranması önlenmiş..
7-Selymbria Kalesi yani Silivri Kalesi
Bizans dönemi şehirlerinden Silivri’nin ilk surlarının kimin tarafından yapıldığı bilinmiyor. Prokopius VI. yy.da İmparator Justinyen’in büyük bir depremde yıkılan Anastasius’un Silivri Kalesi’ni onarttığını daha sonra V.Constantinus (741-775 ) ve 1509 depremi sonrası Sultan 2.Bayezid’ın surları onarttığı biliniyor. Bu tarihten sonra surlar önemsiz hale gelmiş ve yenilenmemiş. Ancak Silivri Belediyesi taradından yapılan restarosyon çalışması ile tarihsel kalıntılarla gezilecek görülecek bir yere dönüştürülmüştür.. Tarihle alakalıysanız ziyaret etmenizi tavsiye ediyorum..
8-Tarih Delilerine Liste
Tarih delileri için Selçuklu, Bizans ve Osmanlı döneminden ait 24 mekanı görebilirsiniz.
1.Boğluca Köprüsü
2. Piri Mehmet Paşa Külliyesi
3. Hacı Pervane Türbesi
4. Yoğurthane Binaları
5. Kurfallı Değirmen Binası
6. Kurfallı İstasyon Binası
7. Alipaşa Cami
8. Değirmenköy Eski Cami
9. Fatih Cami
10. Akören Cedit Ali Paşa Cami
11. Kurfallı Cami
12. Çantuğa Rum Kilisesi
13. Germiyan Rum Kilisesi
14. Alexios Apokaukos Kilisesi
15. Saint Demetrios Kilisesi
16. Meryem Ana Kilisesi
17. Fener Kilisesi
18. Eksarhia Bulgar Ortodoks Kilisesi
19. Theotokos Kilisesi
20. Recep Kaptan Çeşmesi
21. Alibey Çeşmesi
22. Gezitepe Havuzlu Çeşme
23. İncirli Çeşme
24. Selimpaşa İkizli Çeşme
10-At Çiftlikleri
Silivri uçsuz bucaksız tarlaların ve arazilerin olduğu bir yer. Alternatif önerilerimizden biri de at, mangal ve kahvaltı… At çiftliklerinde önce ata binip ardından organik ürünler içinde kendin pişir kendin ye keyfi yapabileceğiniz mekanlar mevcut..
11-Ayçiçek Tarlaları
Uçsuz bucaksız sarı ve turuncu tarlaları İstanbul’da görebileceğiniz yegane yerlerden biri Silivri. Güneşe dönen ay çiçekleri bol ilçe Silivri‘de bir tarlada durup ayçiçeği kopartıp yiyebilirsiniz..
Kısaca neden mi Silivri’den ev almalısınız ?
Hızla büyüyerek gelişen bir şehir Silivri. Tarihi, denizi ve doğa ile iç içe yapısı, konumu, festivalleri ve daha bir çok kendine has güzelliği ile hem yaşanacak hem de yatırım yapılacak nadide bir şehirdir Silivri !