Kolay Profiterol Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru için;
- 1 su bardağı su,
- 1 su bardağı un (su bardağı ölçüsü: 200 ml.),
- 125 gram margarin,
- 1 tatlı kaşığı toz şeker,
- 3 adet orta boy yumurta.
İç dolgusu için;
- 1 su bardağından 1 parmak eksik soğuk süt,
- 1 poşet krem şanti (75 gram).
Üst sosu için;
- 2 buçuk su bardağı süt,
- 1 poşet çikolata sosu.
Kolay Profiterol Yapılışı
1 su bardağı su tencereye koyulup ocağa alınır ve üzerine margarin ile toz şeker ilave edilip eritilir.
Şeker ve margarin eridikten sonra üzerine un ilave edilip karıştırılır.
Tencerede toplanan hamur, kaşık ile ezilerek güzelce karıştırılır ve ocaktan alınıp iyice soğumaya bırakılır (ılık olmasın iyice soğusun).
Hamur soğurken, süt ve krem şanti, koyulaşıncaya kadar mikser ile çırpılıp, buzdolabına koyulur.
Hamur iyice soğuduktan sonra, içerisine 1 adet yumurta kırılıp mikser ile iyice çırpılır.
Daha sonra, 1 yumurta daha kırılıp, tekrar mikser ile güzelce çırpılır.
Son yumurta da ilave edilip iyice çırpılır ve profiterol hamuru hazır hale getirilir.
Yumurtaların hepsini birden kırmayın, tek tek ve güzelce çırparak hamura ilave edin.
Hazırlanan hamurdan tatlı kaşığı yardımı ile küçük parçalar alınıp (fındıktan biraz daha büyük olması yeterli), başka bir kaşık yardımı ile yağlanmış fırın tepsisine yerleştirilir.
Hamuru yerleştirirken yuvarlak şekil vermeye çalışın.
Bütün hamur kaşık yardımı ile tepsiye yerleştirildikten sonra önceden ısıtılmış 180° fırında 40 dakika kadar pişirilir.
Profiterol pişerken fırının kapağı kesinlikle açılmaz, aksi halde hamur kabarmaz.
Fırın camından bakılarak kontrol edilir ve profiterol kızarınca fırın kapatılıp, kapağı aralanır.
Bu arada çikolata sosu ve süt koyulaşıncaya kadar sürekli karıştırılarak pişirilir.
Piştikten sonra kabuk tutmaması için ara ara karıştırarak soğutulur.
Fırın içerisinde soğutulan profiteroller fırından çıkartılıp iyice soğuması sağlanır.
Daha sonra bıçak yardımı ile ortadan ikiye kesilir.
Aralarına 1 tatlı kaşığı krem şanti koyulup kapatılır ve servis tabağına dizilir.
Çikolata sosu iyice soğuduktan sonra profiterollerin üzerine dökülür.
Hazırlanan kolay profiterol hemen servise sunulabilir.
Bu tarif ile 35-40 adet profiterol elde ediliyor. Sayısı hamur parçalarının büyüklüğüne göre değişir.
Ben daha pratik olması için arasına krem şanti koydum. Siz arzu ettiğiniz her hangi bir kremayı kullanabilirsiniz.
Not: Profiterollerin üzerindeki çikolata sosunu servis etmeden kısa bir süre önce dökerseniz hamuru yumuşamamış ve en lezzetli şekilde servise sunmuş olursunuz. Hamurunu bir gün öncesinden pişirip nemsiz ve hava almayan bir yerde saklayabilirsiniz.