AŞURE GÜNÜNE ÖZEL AŞURE TARİFİ

0
1652

Aşure nasıl yapılır sorusu bugün cevabı en çok aranan soruların başında geliyor. Özellikle aşure yapımında kaç malzeme kullanılması gerektiği de araştırılan konular arasında. Peki Aşure nasıl yapılır, yapımda kullanılan püf noktaları nelerdir? İşte aşure nasıl yapılır sorusunun cevabı ve aşure yapımında kullanılan malzemeler

 

AŞURE MALZEMELERİ NELERDİR?

Toplumuzda aşurenin pişirilmesi ile ilgili değişik uygulamalar vardır. Aşurenin ana malzemeleri su, dövme, karanfil, nar, susam, nohut, bakla, fasulye, üzüm, fıstık, incir, pirinç, ceviz, şeker maddeleridir. Aşurenin içine konulan malzemeler yörelere, iklimlere, inanışlara, alışkanlıklara bağlı olarak değişiklik gösterir.

AŞURE NASIL YAPILIR? KOLAY AŞURE TARİFİ

Pirinç ve dövme ayıklanıp yıkanır.

Tencereye konup, üzerini üç-dört parmak aşacak kadar su ilave edilir.

Tencerenin kapağını kapatmadan ateşe koyulur ve karıştırılır. Beş dakika pişirilip ateşten indirilir. Üzeri kapatılıp bir gece bekletilir.

Nohut ve fasulyeler de yumuşayıncaya dek haşlanır.

Bekleyip kabarmış olan pirinç ve dövme biraz sıcak su ilavesi ile ateşe koyulup kapaksız olarak kaynatılır. Dibinin tutmamasına özen gösterilir.

Sürekli bir kaşıkla karıştırılır. Bir süre sonra altını biraz kısıp, kabukları soyulmuş nohut ve fasulye ilave edilir. Ağır ateşte pişirmeye devam ederken
1kg şeker ilave edilir.

Ateşten almaya yakın limonlar rendelenip aşureye katılır ve bir iki taşım daha kaynatılır. Soğumadan kâselere koyulur.

Fındık ve fıstık biraz kavrulup kuş üzümü ile birlikte servis yapılırken üzerine serpilir.